Ozon deliği son 29 yılın en küçük boyutunda

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, ozon tabakasındaki delik 1988 yılından bu yana ilk kez en küçük boyuta ulaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, ozon tabakasındaki delik 1988 yılından bu yana ilk kez en küçük boyuta ulaştı. Yapılan basın açıklamasında, ozon deliğinin geçtiğimiz yıla oranla 3 milyon 400 bin metrekare, 2015 yılına oranla ise yaklaşık 8 milyon 500 bin metrekare küçüldüğü belirtildi.

Ozon tabakası üç oksijen atomundan meydana geliyor ve doğal şekilde oluşuyor. Atmosferin üst kısmındaki ozon tabakası, cilt kanseri gibi çeşitli hastalıklara sebep olabilen zararlı ultraviyole ışınlardan bizleri koruyor. Ozon deliği her yıl Eylül ayında en geniş olduğu noktaya ulaşıyor ve Eylül ortalarında küçülmeye başlıyor. NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nde çalışan bilimciler, yüksek sıcaklıkların ve atmosferin üst kısmının daha fırtınalı olmasının ozon deliğini büyüten klor ve brom gibi zararlı kimyasalların etkisini azalttığını söylüyor. Bilimcilere göre, önceden soğutucularda ve spreylerde kullanılan zararlı kimyasallara uygulanan uluslararası yasaklar sayesinde ozon deliği küçülüyor.

22. yüzyılda delik tamamen kapanabilir

Ozon deliğinin bu zamana kadar en büyük olduğu yıl 2000 yılıydı. Durum iyiye gitse de, ozon deliği şu anda 1980’li yıllarda ilk kez fark edildiği zamankinden çok daha büyük. Bazı bilimciler, deliğin ancak 22. yüzyılda tamamen kapanabileceğini söylüyor. 2070’li yıllara gelindiğinde, ozon deliğinin 1980’lerdeki boyutuna dönmesi bekleniyor. 1985 yılında kabul edilen Montreal Protokolü, ozon deliğinin küçülmesine büyük katkı sağladı. Associated Press adlı haber ajansının birkaç yıl önce yaptığı bir habere göre bilimciler, “Eğer Montreal Protokolü olmasaydı 2030 yılına kadar 2 milyon daha fazla cilt kanseri vakası kaydedilebilirdi.” diyor.

Kaynak: The Weather Channel

NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, ozon tabakasındaki delik 1988 yılından bu yana ilk kez en küçük boyuta ulaştı. NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nde çalışan bilimciler, daha yüksek sıcaklıkların ve atmosferin üst kısmının daha fırtınalı olmasının ozon deliğini büyüten klor ve brom gibi zararlı kimyasalların etkisini azalttığını söylüyor. Ozon deliğinin bu zamana kadar en büyük olduğu yıl 2000 yılıydı. Durum iyiye gitse de, ozon deliği 1980'li yıllarda ilk kez fark edildiği zamankinden çok daha büyük. Bazı bilimciler, deliğin ancak 22. yüzyılda tamamen kapanabileceğini söylüyor. 2070'li yıllara gelindiğinde, ozon deliğinin 1980'lerdeki boyutuna dönmesi bekleniyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği