NASA, 2,4 milyon ismi uzaya taşıyacak

NASA'nın Insight adlı uzay aracı 2018'in Kasım ayında Mars'a indiğinde, 2,4 milyon kişinin adını taşıyan bir mikro çip uzaya ulaşmış olacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA’nın Insight adlı uzay aracı, 2018’in Kasım ayında Mars’a iniş yaptığında uzaya oldukça ilginç bir kargo göndermiş olacağız. Daha önce uzay araçlarında çeşitli nesneler taşındı fakat bu sefer, uzay aracının içinde 2,4 milyon kişinin adının kayıtlı olduğu bir mikro çip yer alacak. İsimlerini uzaya gönderecek ‘yolcu’lara indirilebilir bir uçuş bileti de verildi. 2015 yılında, 22 gün gibi kısa bir süre zarfında 826 bin 923 kişi adını kaydettirmek üzere NASA’ya başvuru yaptı.

Oyuncu William Shatner da uzaya adını göndermek üzere bilet alanlar arasında.

Elektron ışını kullanılarak üretilen harflerle yazılan isimler, 0,8 santimetrekarelik silikon mikro çipe kazınıyor. Bu çip, 2018’in Mayıs ayında fırlatılması planlanan uzay aracının gövdesine yerleştirilecek. Insight, 2008 yılında Mars’ın Kuzey Kutup Bölgesi’ne gönderilen Phoenix adlı robotik uzay aracından ilham alınarak tasarlandı. Mars’ın ekvator bölgesi yakınlarında 720 günlük bir görev gerçekleştirecek olan Insight, Mars’ta meydana gelen depremleri (Marsquake) gözlemleyerek gezegenin iç yapısıyla ilgili bilgi toplayacak. Uzay aracında, yerin 4,5 metre altına çakmak için kullanılacak ısı sayacı gibi aletleri kullanabilen bir de robotik kol yer alıyor. Insight’ın görevi sadece Mars’ı araştırmak değil, aynı zamanda İç Güneş Sistemi’ndeki kayasal gezegenlerin oluşumuna dair daha detaylı bilgiler edinmek.

Kaynak: New Atlas

NASA'nın Insight adlı uzay aracı, 2018'in Kasım ayında Mars'a iniş yaptığında uzaya oldukça ilginç bir kargo göndermiş olacağız. Daha önce uzay araçlarında çeşitli nesneler taşındı fakat bu sefer, uzay aracının içinde 2,4 milyon kişinin adının kayıtlı olduğu bir mikro çip yer alacak. İsimlerini uzaya gönderecek 'yolcu'lara indirilebilir bir uçuş bileti de verildi. 2015 yılında, 22 gün gibi kısa bir süre zarfında 826 bin 923 kişi adını kaydettirmek üzere NASA'ya başvuru yaptı. Elektron ışını kullanılarak üretilen harflerle yazılan isimler, 0,8 santimetrekarelik silikon mikro çipe kazınıyor. Bu çip, 2018'in Mayıs ayında fırlatılması planlanan uzay aracının gövdesine yerleştirilecek. Mars'ın ekvator bölgesi yakınlarında 720 günlük bir görev gerçekleştirecek olan Insight, Mars'ta meydana gelen depremleri (Marsquake) gözlemleyerek gezegenin iç yapısıyla ilgili bilgi toplayacak. Insight'ın görevi sadece Mars'ı araştırmak değil, aynı zamanda İç Güneş Sistemi'ndeki kayasal gezegenlerin oluşumuna dair daha detaylı bilgiler edinmek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği