2020’de Mars’ta buluşmak üzere

Sadece 2 yılda bir gerçekleştirilebilen Mars görevlerinin 2020 ayağına dört farklı uzay kurumu uydu ve yüzey araçlarıyla dahil olacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya’dan Mars’a bir uzay aracı göndermek için, iki gezegenin konumlarının en uygun olduğu dönemi belirlemek ve uzay aracının kalkışını bu döneme denk getirmek gerekiyor. 26 ayda bir gelen ve sadece 2 ay süren bu dönemlerde dünyanın önde gelen uzay kurumları roketlerini Dünya’dan ateşliyor. Bu 2 aylık dönemlerden biri de 2020 yılının Temmuz ve Ağustos aylarına denk geliyor. Bu tarih, Mars’ın keşfi konusunda çok büyük bir öneme sahip. Çünkü neredeyse dünyanın tüm büyük uzay kurumları bu tarihte Mars’a uydu ve araç göndermeye hazırlanıyor.

IDL TIFF file

Daha önce Mars’a pek çok uydu ve uzay aracı gönderildi. Bu görevlerden bazıları başarısız olurken, başta NASA olmak üzere, Hindistan ve Avrupa uzay kurumları (ISRO ve ESA), kırmızı gezegene başarılı görevler gerçekleştirdi. Şu anda Mars üzerinde, NASA tarafından gönderilen 2 adet yüzey aracı (rover) bulunuyor. Bu araçlar Mars yüzeyini inceleyerek Dünya’ya veriler gönderiyorlar. Ayrıca Mars’ın ekseninde üçü NASA’ya biri ESA’ya biri de ISRO’ya ait toplam 5 adet uydu bulunuyor. Bunlara 2020 yılından itibaren yenilerinin eklenmesi hedefleniyor.

2020’de Mars görevi gerçekleştirecek olan kurumlar şu şekilde: Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ve Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı.

Bu kurumlardan NASA’nın 2018 yılında Mars’a göndermeyi planladığı InSight uzay aracını daha önceki bir haberimizde incelemiştik. InSight sadece indiği bölgede araştırma yapacak bir araç. Mars 2020 olarak adlandırılan ve 2020 yılında gönderilmesi hedeflenen bir sonraki araç ise tıpkı Curiosity gibi Mars yüzeyinde gezerek çeşitli bölgelerden veriler toplayacak. Bu verilerin, geçmişte Mars üzerinde yaşam bulunup bulunmadığına dair ip uçları sağlaması bekleniyor.

Mars’a yeni araçlar

ABD ve Sovyetler Birliği’nin soğuk savaş dönemindeki uzay yarışının ardından, 37 yıl sonra Ay’a ilk inişi gerçekleştiren ve Ay yüzeyinin şimdiye kadarki en net fotoğraflarını çeken Çin de 2020’de Mars görevi yapmayı planlayanlardan. Mars’a bir uydu ve bir yüzey aracı göndermeyi amaçlayan Çin bu görevinde başarılı olursa Mars’ta yüzey aracı bulunan ilk ülkelerden birisi olacak. Bu yüzey aracının Mars’taki görevi konusunda herhangi bir detay verilmedi.

2020’de Mars yüzeyine araç indirmeyi amaçlayan tek kurum CNSA değil. Avrupa Uzay Ajansı ve Rusya işbirliği ile yapılacak Mars görevinde, tıpkı Çin gibi bir uydu ve bir yüzey aracı gönderilmesi amaçlanıyor. ExoMars adı verilen bu projenin ilk ayağı aslında bu sene başladı. Mart ayının başında Dünya’dan havalanan ExoMars 1 Mars’a uydu ve yüzey aracı götürüyor. Projenin 2018’de gerçekleşmesi gereken ikinci ayağı ExoMars 2 ise, teknik aksaklıklar ve ekonomik yetersizlikler sebebiyle 2020’ye ertelenecek gibi görünüyor.

Araplar ilk kez gidiyor

Mars görevlerinin en dikkat çeken kurumu ise daha 2 yıl önce kurulan Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı. Mars’a Hope (Umut) adını verdikleri bir uydu göndermeyi amaçlayan ajans, bu uydu ile Mars’ın tamamını fotoğraflamayı ve Mars’ın iklimine dair detaylı veriler elde etmeyi amaçlıyor. Bu çalışmadan elde edilecek veriler dünya çapında 200 üniversite ile paylaşılacak. 2020’de havalanması planlanan uydu 9 aylık yolculuğun ardından 2021 yılında Mars’a ulaşacak. Bu tarih Birleşik Arap Emirlikleri için önemli çünkü 1971’de kurulan ülke 2021’de 50. yılını kutluyor olacak. Arap dünyasının ilk başarılı uzay görevini gerçekleştirmek isteyen ülke bu başarı ile 50. yılını taçlandırmak istiyor.

2020 yılında Dünya'dan Mars'a 4 farklı uzay kurumu tarafından görevler yapılması planlanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin de dahil olduğu bu grubun çalıştığı projeler kapsamında kızıl gezegene 4 yeni uydu ve 3 yeni uzay aracı gönderilecek.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği