Haftanın Özeti: 159

6 - 12 Kasım 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Faruk Şen‘in ‘Türkiye’de Kültür Ekonomisinin Boyutları’ isimli kitabı, 20 yıllık bir zaman diliminde Türkiye’deki kültür-sanat alanını rakamsal karşılıklarıyla inceliyor. Kitapta yer alan ilginç verilerden bazıları şöyle:

  • 2015’te Türkiye’de milli gelirin yüzde 6,4’ü (47,64 milyar Dolar) kültürel üretim ve tüketime harcandı.
  • Hane halkının yaptığı kültür harcamalarında 2010’dan beri görülen yüzde 7 ila 15 arasındaki artış ile yapılan harcama 2015’te 14 milyar 380 bin Dolar oldu.
  • Genelin aktivitelere ayırdığı zamanlara bakıldığında ise yüzde 46,1 ile TV ve videonun ilk sırayı aldığı görülüyor. Sanat ve hobilere ayrılan zaman ise kadın ve erkekler için ayrı olarak ele alınmış ve iki grup için de yüzde 0,4 olarak belirlenmiş.
  • Sinema sektörüne de yer veren kitap 2015’te vizyona giren yerli filmlerin 21 bin 494, yabancılarınsa 27 bin 657 gösterime ulaştığını, 2015 itibariyle ülkede 2 bin 356 sinema salonu olduğunu belirtiyor.
  • Aynı yıl tiyatrolar yaklaşık 7 bin eseri 28 bin kez sahneleyerek 6 milyona yakın seyirci ağırlamış.
  • 2015 yılı verilerine göre Türkiye’de bin 732 yayınevi ve 6 bine yakın da kitabevi bulunuyor. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü kapsamında çalışan kütüphane sayısı ise bin 118. Müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısının 2010 yılında yaklaşık 7 milyon, 2015’te ise 28 milyon olduğunu görüyoruz.
  • Oyun sektörünü de ele alan kitap Türkiye’de dijital oyunlara harcama yapan 11 milyon kişi olduğuna dikkat çekiyor, sektörün 2015 yılındaki işlem hacmi 111 milyar Dolar.

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılıp yerine daha büyüğünün inşa edileceği AKM projesinin Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan tanıtımına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni AKM’nin 2019’da açılacağını açıkladı. Erdoğan binanın yıkılmasına gösterilen direnişi eleştirirse de Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve çeşitli sanat meslek grupları bir bildiri yayımlayarak yeni AKM projesinin suç olduğunu dile getirdi.

Bildiride AKM’nin Cumhuriyet dönemi kültür ve mimarlık varlıkları arasında yer aldığı ve 1. grup anıtsal yapı olarak tescillendiğine dikkat çekildi.

ABD/Kansas City’deki Nelson-Atkins Sanat Müzesi küratörleri tarafından katalog çalışması yapılırken [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Vincent van Gogh’un Olive Trees (zeytin ağaçları) tablosunda boyanın içine batmış bir çekirge bulundu.[/inlinetweet] Keşif sonucunda Van Gogh’un resmi açık havada yapmış olabileceği sonucuna varan müze çalışanları böceğin incelenmesi için paleoentomolojist Michael Engel’den yardım istedi.

Engel, çekirgenin bazı parçalarının eksik olduğunu tespit ederek böceğin tabloya öldükten sonra düştüğü sonucuna vardı.

İnternet çağında teknoloji şirketleri birbiriyle dikkatimizi çekmek için yarışıyor. Herkesin bu amaçla geliştirdiği yöntemleri var. Örneğin, YouTube videoları otomatik olarak başlatarak sayfada kalmamızı sağlıyor, Instagram ise her yeni beğeniyi tek tek göstererek uygulamayı sürekli açmamızı teşvik ediyor (Microsoft’un 2015’te yaptığı bir araştırma 2000 yılında mobil devrimin başlamasıyla dikkat aralığımızın 12 saniyeden 8 saniyeye düştüğünü ortaya koymuştu). Teknoloji şirketlerinin dikkatimizi kazanma yarışıysa müziğin kaybetmesine sebep oluyor. Müzik dinlemek özel bir dikkat gerektirmiyorsa da hayatımıza giren çok sayıda yeni platform hepsini aynı anda kullanmamızı imkansız hale getiriyor. Müzik endüstrisini kurtarmak isteyen sanatçıların, dinleyicinin artık aynı zamanda yayıncı olduğuna dikkat ederek hayranlarıyla kurdukları iletişime yatırım yapması gerekiyor.

Bu amaç doğrultusunda bakıldığında, kullanıcı sayısı giderek artan Spotify oldukça başarılı bir platform olarak ön plana çıkıyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Akıllı cihazlar yaygınlaştıkça onları içeren popüler kültür referansları da artıyor[/inlinetweet], hatta Black Mirror örneğinde gördüğümüz üzere teknoloji konunun odağına bile yerleşebiliyor. Bunun yeni bir örneği olarak yönetmen Julian Terry’nin Whisper isimli klasik tarzdaki korku filminin başrolünde Amazon’un ünlü yapay zeka hoparlörü Echo yer alıyor.

Daha önce yapay zeka tarafından yazılan bir şarkıyı seslendiren [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Taryn Southern şimdi de blok zinciri tabanlı bir şarkı üretmeye hazırlanıyor.[/inlinetweet] TrustToken ve Stem ödeme sistemiyle işbirliği yapan Southern, parça için Ethereum’un akıllı kontratlarından faydalanıyor.

CBS’in CEO’su Leslie Moonves, bilimkurgunun kült yapımlarından Alacakaranlık Kuşağı’nı yeniden ekranlara taşıyacaklarını açıkladı. ABD’li Senarist ve Yapımcı Rod Serling tarafından yaratılan klasik seçki, 1959-1964 yılları arasında CBS’te yayımlanmıştı. Söylentilere göre yeni dizi Jordan Peele’in yapım şirketi Monkeypaw Productions ve Netflix’in The Defenders ve Daredevil gibi dizilerinden tanıdığımız Yapımcı Marco Ramirez ortaklığında hazırlanacak.

Star Wars: The Last Jedi’ın vizyona girmesine yaklaşık bir ay kalmışken senaryodan sızıntılar geldi. Wired’ın derlediği sızıntılar şöyle:

(Spoiler yemek istemeyenlerin okumaya devam etmesini önermiyoruz.)

  • Star Wars: The Force Awakens’da öldüğünü düşündüğümüz Han Solo yeniden karşımıza çıkabilir.
  • Eskilerden bir haber Mark Hamill’in The Force Awakens’da oynamayı başlangıçta kabul etmemiş olması, Luke Skywalker’ı canlandıran oyuncu Harrison Ford’un filmde yer almayı kabul ettiğini duyunca oyun bozanlık yapmaktan vazgeçmiş.
  • Kylo Ren karakterini canlandıran Adam Driver, British GQ dergisine verdiği röportajda hayatta kalabilmek için kimliğini saklayan bir prensesin varlığından bahsetti. Akla ilk gelen general kimliğine bürünen prenses Leia olsa da Driver’ın Rey karakterinden bahsediyor olabileceğine dair güçlü bir kanı oluştu. Rey’in bir prenses olmasının nasıl mümkün olabileceği ise belirsiz.
  • Bir spoiler da filmin posterinden gelmiş gibi görünüyor. Şimdiye kadar Luke Skywalker’ın Güç’ü ve Jedi teşkilatını (Jedi Order) tamamen terk ettiğini düşünüyorduk fakat poster Luke’u elinde ışın kılıcı ile gösteriyor. Acaba geri mi dönecek?
  • Chewbacca yeni filmin fragmanında yer alan porg’ları (Ahch-To gezeninde yaşayan bir deniz kuşu türü) çok seviyor. Star Wars filmlerindeki yaratıkların üretildiği atölyenin başındaki Neal Scanlan, porg’ların Chewie düşünülerek tasarlandığını ve onunla benzer şekilde renklendirildiğini söylüyor.

Oyuncu Anthony Rapp, Kevin Spacey’nin kendisini 14 yaşındayken taciz ettiğini açıkladıktan sonra gazeteci Heather Unruh da 18 yaşındaki oğlunun geçtiğimiz yıl Spacey tarafından taciz edildiğini söyledi. Suçlamaların ardından Spacey birçok yapımdan çıkarıldı. Bunların arasında en dikkat çekense Yönetmen Ridley Scott‘ın Kevin Spacey’i 22 Aralık’ta gösterime girecek filminden çıkarması oldu. Filmdeki J. Paul Getty karakterini Spacey’nin yerine Christopher Plummer canlandıracak.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği