Haftanın Özeti: 119

30 Ocak – 5 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarını ülkeye almama kararı bir çok farklı kesimden tepki topladı. Neredeyse bütün büyük teknoloji şirketleri, kararı desteklemediklerine dair açıklamalar yayınladı. Listede Facebook ve Google başı çekerken Adobe, Amazon, Apple, Dropbox, Duolingo, IBM, LinkedIn, Lyft, Microsoft, Mozilla, Netflix, Pinterest, Slack, TeslaTwitter ve Yelp gibi pek çok büyük teknoloji şirketi de yasağa tepki gösterdi.

“Biz göçmenlerden oluşan bir milletiz”

Hiç tanımadığınız birisiyle buluşmak genellikle iki tarafın da, karşıdakinin hoşlanmayacağı konulardan uzak durmayı gerektirir. Peki karşınızdaki kişinin nelerden nefret ettiğini bilseniz bu süreç daha kolay geçmez miydi? Hater adlı yeni arkadaşlık uygulamasının temelinde bu düşünce yatıyor. Kullanıcılar kendilerine sunulan konulardan çok sevdiklerini yukarı, nefret ettiklerini aşağı, hoşlandıklarını sağa, rahatsız olduklarını sola kaydırıyor. Hater da bu sonuçlara göre ortak nefretlere sahip üyeleri eşleştirerek buluşturuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Snap halka açılıyor.[/inlinetweet] Yaklaşık 25 milyar Dolar değerinde olması beklenen şirket New York Menkul Kıymetler Borsası’nda SNAP adıyla yer alacak. Günlük 158 milyon kullanıcıya ulaşan uygulama henüz kara geçebilmiş değil. Facebook’tan gelen satış teklifini reddedince neredeyse her özelliğinin (Facebook’un sahip olduğu) Instagram tarafından kopyalanması en büyük sorunlardan biri. Zira Instagram’ın bu operasyonu sonrası Snap’in büyüme oranı yüzde 80’in üstünde gerilemiş durumda. Mart’ın başında gerçekleşecek halka arz için fırsat, risk ve analizi bol bir yazı hazırlanmış.

LibreTaxi, yakında yepyeni Uber klonlarının sebebi olabilir. Tamamen açık kaynaklı sistem aradaki üçüncü şahısları çıkartarak istediğiniz yere kadar ücret pazarlığı dahi yapabilmenizi sağlıyor. Şimdilik Türkçe, İngilizce, Rusça, Endonezce, Portekizce ve İspanyolca dil seçenekleri olan uygulama GPS takibi yapmadığı için pilinizi de sömürmüyor.

Airbnb tüm dünyada gezginlere kalacak yer imkanı sunuyor ancak bazı ev sahipleri, farklı etnik kökenlere ya da dinlere yeterince saygılı olmayabiliyor. Şirket ayrımcılığı engellemek için pek çok çalışma yürüttüyse de şu ana kadar etkili bir sonuç alabilmiş değil. Muzbnbn de bu sıkıntıyı fırsata çeviren bir girişim. Sistem müslüman misafirlerin özel ihtiyaçları ile ilgilenebilecek ve onlara ayrımcılık yapmayacak ev sahiplerini kapsıyor. Böylece Müslüman müşteriler namaz kılmaya uygun yeri olan, camiye yakın ya da çevrede helal yiyecek bulabileceği mekanları tercih edebiliyor.

Hindistan hükumeti, ülkenin en ücra yerlerine ücretsiz Wi-Fi erişim noktaları kurarak milyonlarca insana internet hizmeti sağlamaya hazırlanıyor. Bu alanda daha önce de birtakım çalışmalar yapılmıştı fakat Digital Village projesi bu alandaki en kapsamlı proje gibi görünüyor. Projenin başlangıçta maliyeti 62 milyon Dolar civarında olacak.

PageFair tarafından açıklanan rakamlara göre, toplamda internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 11’i, yani 600 milyon cihaz reklam engelleme yazılımı kullanıyor. İnternet üzerinden içerik üreten çoğu sitenin en önemli gelir kaynağı olan internet reklamlarının engellenmesi, içerik üreticilerine ciddi zararlar veriyor. İnternet kullanıcıları ise zararlı yazılımların bilgisayarlarına bulaşmaması, sürekli dikkatlerinin dağılmaması ve değerli mobil verilerinin reklamlar tarafından harcanmaması için bu yazılımlara ihtiyaç duyuyor. Önümüzdeki dönemde reklam engelleyici kullanımının daha da artması bekleniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google ‘yorum silmekle’ ilgili Japonya’da devam eden davayı kazandı.[/inlinetweet] Buna göre aralarında popüler bir kliniğin de olduğu dört davacı tarafından Google Maps’te çıkan yorumları sildirmek amacıyla yapılan müracaatlar reddedildi. 2015 yılında yerel mahkemenin bir işletmeyi lekelediği için, yapılan ‘yorum silme’ kararına karşı çıkan şirket, şartlara bağlı kaldıklarını ve yaptıklarının önemli olduğunu belirtti. Bu dava, Avrupa’da yayılan ‘unutulma hakkı‘ mücadelesine benzetilirken Japonya ile Avrupa arasındaki farklılığı da gözler önüne seriyor. Buna göre Avrupa’daki insanlar daha çok bireysel özgürlük konularına eğilirken Japonya’da ise gündelik ilişkiler ve profesyonel yaşam ağırlığını koyuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Dropbox, Google Docs’un rakibi olacak yeni yazılımı Paper’ı kullanıma açtı.[/inlinetweet] Ekim 2015’te duyurulan ve geçtiğimiz Ağustos ayından beri beta aşamasında olan Paper, ortak çalışmaya olanak sağlayan bir belge editörü ve yazı aracı. Google’ın iş odaklı bulut sistemi uygulamalarına benzerlik gösteren Paper, Dropbox’ın bireysel kullanıcılara yönelik hizmetlerinden, kurumlara yönelik yazılımlara geçişinin bir parçası. Office 365 ve Google G Suite ile yapılan tüm işlemleri yapabilen ve farklı dosya formatlarında da kullanılabilen yazılım, Smart Sync özelliği ile bir şirketin tüm Dropbox hesaplarını erişilebilir masaüstü dosyalara çevirebiliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook aylık 1,86 milyar aktif kullanıcıya ulaştı[/inlinetweet]. Geçtiğimiz 3 ayda eklenen 70 milyon kullanıcıyla site nüfusu önceki yıla göre yüzde 18 artış gösterdi. Bu rakamlar şirketin gelirlerine de pozitif yansıdı. Facebook’un günlük 1,23 milyar kullanıcısının 1,15 milyarını mobil kullanıcılar oluşturuyor. Diğer yandan, şirket yeni bir video uygulaması ile televizyonları istila etmeye hazırlanıyor. Apple TV de dahil set üstü kutularına yönelik yeni uygulama tamamen videolar için kullanılacak ve Facebook bu videoların arasına 30 saniyelik reklamlar girebilecek.

Yaşanmış bin 400 olayla ilgili 66 milyon twitter mesajını inceleyen Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, kullanılan kelime ve ifadelerin tweet’in doğru olarak kabul edilmesiyle arasındaki ilişkiyi inceleyen bir dil modeli geliştirdi. İçinde ‘kesinlikle’ gibi güçlü ifadeler ya da ‘hevesli‘ ve ‘mükemmel‘ gibi olumlu duygular barındıran tweet’ler daha güvenilir olarak algılanıyor. Olumlu duygu belirten ancak olayın elverişsizliği ile dalga geçen ‘haha‘, ‘güldüm‘ ya da ‘şaka şaka‘ gibi ifadelerin bulunduğu tweet’ler ise inanılırlıktan uzak görülüyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Lego, çocuklara özel bir sosyal medya platformu geliştirdi.[/inlinetweet] Lego Life adı verilen platform 8-12 yaş arasındaki çocuklara özel. Çocukların Lego’larla yaptıkları tasarımların fotoğraflarını paylaşmaları için geliştirilen platformda herkes tamamen anonim bir kimlik kullanıyor. Kullanıcı isimleri rastgele üç kelimenin bir araya gelmesiyle oluşturuluyor. Kullanıcıların Lego fotoğrafı dışında bir görsel paylaşması yasak ve platformda kimse yazı kullanamıyor. Çocuklar birbirleriyle sadece emoji karakterleri kullanarak iletişim kurabiliyor.

2003 yılında piyasaya çıkan sanal dünya oyunu Second Life’ın yaratıcısı Linden Lab, bu kez de sanal gerçeklik (VR) ile karşımıza çıkıyor. Şirketin yeni sanal gerçeklik dünyası Sansar, Oculus Rift ile HTC Vive Headset (sanal gerçeklik gözlüğü) ve daha az kapsamlı olarak da olsa bilgisayarlar için bu yılın ilerleyen aylarında piyasaya sürülecek. Linden Lab’in CEO’su Ebbe Altberg, Sansar’la yaşanacak deneyimin Second Life’dan çok daha farklı olacağını, tek bir dünyanın çeşitli bölümleri arasında gezmek yerine aralarında doğrudan geçiş yapılan bireysel siteler ile internette gezinmeye benzediğini söylüyor.

Avrupa’da bir otel, sistemine girerek müşterilerini odalarında kilitleyen siber şantajcılara bin 500 Avro ödeme yaptı. Hackerlar kilit sistemini açmak için, Avusturya Alpleri’ndeki Seehotel Jaegerwirt‘ten 1,74 Bitcoin (yaklaşık bin 500 Avro) talep etti. Siber saldırganlar, takip edilmesi zor olduğu için ödemeleri Bitcoin ile almayı tercih ediyor. Dört yıldızlı otel, diğer otellerin de benzer bir saldırıya kurban olmaması amacıyla durumu kamuoyuna açıklamaya karar verdi. Otel şu anda tüm elektronik anahtar kartı sistemini, eski usul kilit ve anahtarlarla değiştirmeyi planlıyor.

ABD’nin Teksas Eyaleti Emniyeti, sunucularına bulaşan fidye virüsü yüzünden 8 yıllık delil arşivinin tamamını kaybettiğini açıkladı. Resmi açıklamada virüsün kaynağının bilinmediği belirtilse de uzmanlar Ukrayna’dan şüpheleniyor. E-postalarla iletişim ağına sızan virüs sonucunda fidyeciler polisten 4 bin Dolar istedi. Ancak güvenilir bir anlaşmanın imkansız olduğunu düşünen polis tüm sunucuyu silmeyi tercih etti. Bunlardan daha kötü ne olabilir derseniz fidye virüsleri artık işletim sisteminizi rehin alabiliyor. Son durumda kötü amaçlı yazılımların 3’te 2’sini oluşturan bu virüsler geçtiğimiz yıl ciddi bir artış gösterdi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft’un pazar değeri, 2000’den bu yana ilk kez 500 milyar Dolar’ın üzerine çıktı.[/inlinetweet] Teknoloji devi bir çeyrekte daha Wall Street‘in beklentilerini aşınca Cuma günü hisse değerleri tavan yaptı. Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft’un hisseleri, yüzde 2,1 değer kazanarak 65,64 Dolar’dan işlem gördü. Şirketin toplam değeri ise 510,37 milyar Dolar olarak ifade edildi. Microsoft’un ‘ilk trilyon Dolarlık şirket‘ olması da bekleniyor.

ABD’de iOS üzerinden uygulama indirme rakamlarına göre Lyft uygulaması 29 Ocak tarihinde ilk kez Uber uygulamasından daha fazla indirildi. San Francisco merkezli App Annie tarafından açıklanan bu rakamlar, Uber‘in Donald Trump’ın göçmenlik yasağına karşı tutumu üzerine başlatılan #DeleteUber (Uber’i sil) kampanyasının bir sonucu olarak görülüyor. Bu süreçte 200 bin kişi Uber ile bağlarını kopartmış ve baskılara dayanamayan CEO Travis Kalanick, Trump’ın Danışma Kurulu’ndan çıkmak zorunda kalmıştı. Lyft hafta sonu yaşadığı popülerlikle birlikte App Store sıralamasında 4. sıraya kadar yükseldi. Trump taraftarlarının başlattığı #DeleteLyft (Lyft’i sil) kampanyası ise çok rağbet görmedi.

Amerika ve Avrupa’da 30’dan fazla şehir için kullanılabilen Citymapper uygulaması artık İstanbul’da. Şehir içinde seyahat etmenizi kolaylaştıran bu uygulama şehirdeki tüm ulaşım araç ve ağları ile yolların durumu hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlıyor. Bütün ulaşım araçlarını tek bir uygulamada toplayan Citymapper ile en kolay rotaları keşfederek İstanbul’daki toplu taşıma deneyiminizi biraz daha çekilebilir hale getirmeniz hedeflenebiliyor. Otobüs, vapur, metro, Marmaray hareket saatlerini canlı takip edebileceğiniz gibi, favori rotalarınızı kaydederek çevrimdışıyken de uygulamadan yararlanabileceksiniz.

Emojipedia.org, neredeyse mesajlaşmalarda kelimelerin yerini alacak kadar sık kullanılan emojiler için oluşturulmuş bir sözlük. Yazdığınız kelimenin emoji karşılığını ve sözlük anlamını karşınıza çıkaran sözlükte daha önce hiç görmediğiniz emojilere rastlamanız mümkün.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • moovit’in infografiğinde işe gidiş ve geliş süresi olarak anlaşıyor sanırım. tek gidiş süresi değil diye anladım ben:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği