Haftanın Özeti: 119

30 Ocak – 5 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

En büyük online Bitcoin merkezlerinden MT Gox‘un beklenmedik iflası Japonya’da Bitcoin‘in kara listeye alınmasına yol açmıştı. Ancak ülke geçmişini temizlemeye karar vermiş olacak ki bu kripto para biriminin yeniden yaygınlaşması için çeşitli düzenlemeler yapma yoluna gidiyor. Planlanan teşvikler şöyle sıralanıyor:

  • Yasal para birimi statüsü,
  • Vergilerin düşürülmesi,
  • Döviz kuru oranının düzenlenmesi.

Beklenen sonuçlar da bunlardan altta kalmıyor:

  • İşlem sayısında ikinci sıraya yükselme,
  • 5 bin ticari işletmenin Bitcoin kabul eder hale getirilmesi,
  • Zayıf çevrelerde güçlü risk girişimlerin oluşması.

Bitcoin oluşturmak (kazanmak) için her geçen gün biraz daha zorlaşan bir algoritmayı bilgisayarda çalıştırmak gerekiyor. Ancak mevcut durumda bu o kadar güçlü sistemler gerektiriyor ki sıradan sistemlerle Bitcoin üretmek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. ABD Merkez Bankası (FED) eski çalışanı Nicholas Berthaume bu sorunu -bir süreliğine de olsa- enteresan bir yöntemle çözmeyi başarmış. Yapılan soruşturmada Berthaume’nin ABD Merkez Bankası sunucularına Bitcoin madenciliği yapan bir yazılım yüklediği, hatta evden sistemi kontrol edebilmek için sistem ayarlarını da değiştirdiği ortaya çıkmış. Çıkarıldığı mahkeme Berthaume’ye 12 ay denetimli serbestlik ve 5 bin Dolar para cezası uygun gördü.

ZCash’in Ethereum ile ortak projelesi, işletmelerin nakit paraya olan ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu ihtimali ortaya çıkaran en önemli etmenlerden biri tüketicilerin çipli kartlar ya da Apple Pay benzeri hizmetler aracılığı ile ödeme yapmaya başlamış olması.

Mastercard’ın geçen sene piyasaya sürdüğü dijital cüzdanı Masterpass 2016’nın sonunda 80 milyon hesaba ulaşarak şirketin CEO’su Ajay Banga’yı hedefine ulaştırdı. Mevcut Masterpass hesaplarının 10 binden fazlası KOBİ’lere ait. Mastercard bu şirketlerin dijital ödeme pratiğinin gelişmesinde önemli bir rol oynadığını özellikle vurguluyor. Banga’nın deyimiyle ‘bir cüzdan değil dijital bir strateji’ olan Masterpass 2017’de de şirketin dijital yatırım alanındaki odağı olmaya devam edecek.

Facebook‘un ödeme geliri, kullanıcıların Farmville ve Cityville gibi masaüstü oyunlara karşı ilgisini yitirmesinden sonra ciddi anlamda geriledi. Şirketin bu oyunlardan elde ettiği ödeme gelirlerine tekrar ulaşıp ulaşamayacağı ise bir soru işareti. Messenger’ı oyunlar için bir platforma çevirmeye çalışan şirket henüz buradan bir ödeme almıyor. Uygulama üzerinden para aktarımı da şimdilik ücretsiz. Öte yandan WhatsApp‘ın işletmelerle iletişim ve alışveriş için bir platform haline getirilmesi gündemde. Bu durumda Facebook, WhatsApp üzerinden yapılacak ödemelerden pay alarak önemli bir gelir kapısı oluşturabilir.

Snap, kişiler arası para aktarım uygulaması Snapcash‘ten herhangi bir ödeme almıyor. Ancak şirket önümüzdeki dönemde, düzenlemeler konusunda sıkıntı yaşanmaması için ABD’de ödeme lisansı alabileceğini duyurdu. Bu lisans aynı zamanda şirketin Snapchat üzerinden ürün satmasına ve bu ürünler için yapılacak ödemelerden pay almasına yardımcı olabilir. Snap şu anda gelirlerinin yüzde 96’sını reklamlardan elde ediyor.

Sayıları gittikçe artan dijital öncelikli bankalar sektörün çiçeği burnunda oyuncuları şube ve yönetimi bir kenara iterek, hiper-sezgisel (hyper intuitive) uygulamalar ve üstün şeffaflık derecesiyle üzerine yoğunlaşıyor. Monzo, Starling, Atom ve Tandem ile piyasaya yeni katılmakta olan Loot’u gibi teknik açıdan farklılıkları olan bu dijital öncelikli bankaların ortak üç yapı taşı var:

  • Bunlardan ilki her şeyden önce mobil kullanım için tasarlanmış olmaları.
  • Para yönetimi diğer yapı taşı: dijital öncelikli bankaların çoğu kullanıcıların harcamalarını kategorize ederek hangi alanlarda aşırı harcama yaptıklarını görmelerine yardımcı oluyor.
  • Piyasa modeli de üçüncü ortak özellik.

Gelecek nesil bankaların çoğunun hedefi müşteri verilerini işlevselleştirmek ve bunun da sektörü ne kadar yükseltebileceğini göreceğiz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • moovit’in infografiğinde işe gidiş ve geliş süresi olarak anlaşıyor sanırım. tek gidiş süresi değil diye anladım ben:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği