Haftanın Özeti: 119

30 Ocak – 5 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin 2016 sonuçlarına göre 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla Türkiye’de 79 milyon 814 bin 871 kişi yaşıyor. Buna göre nüfus 2016 yılında bir önceki yıla göre 1 milyon 73 bin 818 kişi artmış. Nüfusun yüzde 50,2’sini erkekler, yüzde 49,8’ini ise kadınlar oluşturuyor. İl ve ilçe merkezlerinde ikamet edenlerin oranı  yüzde 92,3’e yükseldi, belde ve köylerde yaşayanların oranı ise sadece yüzde 7,7 oldu. Ülke nüfusunun yüzde 18,5’inin ikamet ettiği İstanbul, 14 milyon 804 bin 116 kişi ile en çok nüfusa sahip il. Tunceli de 82 bin 193 kişi ile en az nüfusa sahip. Devamı için de buyrun.

The Bulletin of the Atomic Scientists (Atom Bilimcileri Bülteni), sembolik Kıyamet Günü Saati’nin (Doomsday Clock) 30 saniye daha ilerlediğini ve kıyamete sadece 2,5 dakika uzakta olduğumuzu söyledi. (Saatin hareketleri, aralarında 15 Nobel ödülü sahibi seçkin küresel güvenlik ve bilim uzmanlarından oluşan bir kurul tarafından belirleniyor). Bu sonuca göre oluşan aşağıdaki güncel haritada hangi ülkelerin ne miktarda nükleer savaş başlığına sahip olduğunu inceleyebilirsiniz.

My morning routine sitesi Michael Xander ve Benjamin Spall tarafından Aralık 2012’de hayal edilip 2016’dan beri Michele Boltz’un katkılarıyla hayatına devam eden bağımsız bir online dergi. Site her hafta mesleğinde başarılı kişilerle sabah rutinlerine dair yaptığı röportajlar yayımlıyor. 216’ya ulaşan bu seriye göz gezdirerek dünyanın farklı yerlerinden başarı sırlarını takip edebilirsiniz.

Columbia Üniversitesi‘nde, dünyanın en zengin yatırımcısı Warren Buffett ile birlikte bir söyleşiye katılan Bill Gates, iklim değişikliğinin varlığını reddetmenin tehlikelerine dikkat çekerek temiz enerji alanında daha fazla yenilik yapılması gerektiğini hatırlattı. “İklim değişikliği gibi bazı konular çok karmaşık olduğu için hakkında etraflıca bilgi sahibi olmak çok kolay değil. Özellikle insanlar bu karmaşık yapıyı alıp konu hakkında bir belirsizlik yarattığında bu durum daha zor bir hale geliyor.” diyen Gates “Gezegenimizin daha güvenilir ve temiz enerji kaynaklarına ihtiyacı var” şeklinde konuştu. İkilinin ilham verici konuşmanı aşağıda izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=8K9QvPGHug0

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bangkok’ta SIM kart almak için parmak izi vermek zorunlu hale geldi.[/inlinetweet] Her bir cep telefonu sahibinin parmak izi Ulusal Yayıncılık ve Telekomünikasyon Komisyonu tarafından ulusal veri tabanında saklanacak. Kişilerin telefonlarında bulunan SIM karta ait parmak izi ile hükümet sisteminde bulunan SIM kart parmak izlerinin birbirini tutması zorunlu olacak. Halihazırdaki SIM kart kullanıcıları da gönüllü olarak parmak izi verebilecek.

Yüz milyonlarca cep telefonu kullanıcısının senelerdir beklediği gelişme sonunda gerçek oluyor: Avrupa Birliği, Avrupa ülkeleri içindeki -farklı- dolaşım (roaming) tarifelerini kaldıracağını açıkladı. Yani Avrupalı kullanıcılar AB üyesi ülkelerde kendi ülkelerindeki tarifeleri ekstra ücret ödemeden aynen kullanabilecek. SMS, konuşma, internet kullanım ücretleri de değişmeyecek.

Hollanda hükümeti, hacker’ların gelecek ay yapılacak olan parlamento seçimlerinde sonucu etkilemesini engellemek için tüm oyların elle sayılacağını duyurdu. ABD istihbaratı, Donald Trump’ın başkan seçilmesini sağlamak için Rusya’nın Demokrat Parti üyelerinin e-postaları hack ettiğini iddia etmiş, Rusya ise iddiaları reddetmişti. İstihbarat servislerinin bu yıl Fransa, Hollanda ve Almanya’da yapılacak, üç önemli Avrupa seçiminde dış aktörlerin hile yapma olasılığına karşı uyarıda bulunduğunu düşününce, Hollanda korkmakta haklı. Bir önceki seçimlerde de yerel seçim oyları elle sayılmış ancak ulusal seçim sayımı elektronik olarak yapılmıştı.

Yurtdışında yaşayan ve çalışan kişilerin dahil olduğu InterNations ağı tarafından 191 farklı ülkede yaşayan, 174 ayrı uyruktan 14 bin 300 kişiyle bir anket gerçekleştirildi. Sonuçlara göre yaşam kalitesi en yüksek olan ülkelerde öne çıkan avantajlar arasında iş ve boş zaman dengeleri, iyi sağlık hizmetlerine erişim, eğitim ve altyapı, yaşam maliyeti ve kariyer fırsatları yer aldı. 21 ülkeden oluşan listenin başında ‘yabancılar için en yaşanılabilir ülke’ olarak Tayvan yer aldı. Listenin devamında Avusturya, Japonya, İspanya ve Kosta Rika yer aldı. Yaşadığınız yerden memnun değilseniz listedeki diğer ülkelere de bir göz atın.

Toplu ulaşım bilgilendirme uygulaması moovit, aralarında İstanbul’un da bulunduğu dünyanın 15 büyük şehrinden topladığı verilerden bir rapor hazırladı. Raporda Avrupa şehirleri genellikle ilk sıraları paylaşırken İstanbul işe giderken toplu taşımada geçirilen 91 dakikalık süreyle ilk 3’e girdi. Gün bazında toplu taşımada en çok mesafe alınan şehir sıralamasındaysa şampiyon oldu.

ABD’li Larry Hall, artık kullanılmayan nükleer füze silolarını lüks nükleer sığınaklara dönüştürüyor. Hall’un yerin metrelerce altında inşa ettiği konutlar ABD’nin Kansas eyaletinde yer alıyor ve kendisinin deyimiyle sizi sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da koruyacak bir tasarıma sahip. Her biri 1,5 milyon Dolar gibi astronomik bir fiyata sahip dairelerden oluşan sığınaklar (haliyle) varlıklı müşteriler tarafından talep görüyor. Hall bu fikri New York’taki 11 Eylül saldırısından sonra bilgisayar destekli tesislere ilginin artması ile geliştirmiş. Sığınaklar için eski nükleer füze mevkilerini seçmesinin sebebi ise bu alanların zaten ilk etapta nükleer patlamalara karşı korumalı inşa edilmiş olması.

Pek de hayal ettiğiniz türden bir sığınak sayılmaz, değil mi?

2001 yılından beri bir grup Senegal şempanzesini gözlemleyen bir grup araştırmacı bu hayvanların diktatörlüğe asla tahammülü olmadığını ortaya çıkardı. Gözlemler sırasında grubun lideri Foudouko adlı şempanze toplulukta güç kazanan diğer beş şempanze tarafından dövülerek öldürüldü. Şempanzeler, eski liderin bedenine öldükten sonra da taş ve sopalarla zarar vermeye devam etti. Hatta gruptaki dişi bir şempanze Foudouko’nun penisini ısırarak koparmaya çalıştı. İbretlik bir hikaye olduğu kesin!

Her Olimpiyat oyununda 5 bin madalya veriliyor ve bunun için 8 ton metal kullanılıyor. 2020’de Tokyo’da düzenlenecek Olimpik ve Paralimpik Oyunlar için hazırlanacak madalyalar ise bambaşka bir hammaddeden üretilecek: geri dönüştürülmüş cep telefonları. Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi bu sebeple Japon halkını kullanmadıkları eski elektronik aletlerini bağışlamaya davet etti. Bu sayede halk bir yandan çevreci alışkanlıklara teşvik edilirken bir yandan da bir çeşit kolektif emek ortaya konacak.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • moovit’in infografiğinde işe gidiş ve geliş süresi olarak anlaşıyor sanırım. tek gidiş süresi değil diye anladım ben:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği