Haftanın Özeti: 119

30 Ocak – 5 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Her yıl Netflix çalışanları ‘Hack Günü‘ adı verilen bir etkinlikte bir araya gelerek yeni ve havalı fikirler bulmaya çalışıyor. Bu yıl çalışanlar gözünü zihin kontrolüne dikti ve MindFlix adı verilen bir kafa bandı geliştirdi. Beyinden gelen EEG sinyalerini algılayabilen bu bant, kişinin kafasını yukarı aşağı ya da sağa sola hareket ettiğini algılayarak Netflix’in kontrol edilmesini sağlıyor. Başı hareket ettirerek içerikler arasında gezinmek çok etkileyici gelmeyebilir. Ancak cihazın asıl özelliği, kullanıcının videoyu oynatmayı düşünmesiyle birlikte videonun oynamaya başlaması.

Sinema denince akla ilk gelen kaynak IMDB, sinema tarihinin tüm filmlerinin yanı sıra TV dizisi, talk show ve belgesel gibi tüm eserlerin de kayıtlı olduğu devasa bir platform. En çok tıklanan sayfasının ‘En İyi 250 Film’ olması muhtemel olsa da sitedeki filmlere başka ne şekilde ulaşabiliriz diye merak edenler için başka bir yol gösterici daha var.

https://www.youtube.com/watch?v=RU39sf4I5SM

KayPikeFashion isimli Youtube kanalının sahibi bir tasarımcı ve model. Vücut boyası ve makyajıyla tanınmaz hale gelmeyi başaran yetenekli sanatçı, kendini boyayarak çizgi roman ve filmlerden tanıdığımız fantastik ve bilim kurgu karakterlerin kılığına giriyor. Pike’ın son çalışmalarından biri Star Wars filmlerinin sempatik droid karakteri C-3PO makyajı; elbette, buna sadece makyaj demek mümkünse.

CineFix adlı Youtube kanalının internet klasiği haline gelen yapımı ‘8-Bit Cinema’ serisine Rouge One’da katıldı. Popüler filmleri ve dizileri atari oyunu tadında videolarla sunan ekip, izleyenlere hem nostalji hem de eğlenceli dakikalar yaşatıyor. Filmi henüz izlemeyenler için de korkacak bir şey yok, sonunu söylemiyorlar.

Klasik sanat aletleri ve bilgisayar kodları tarafından birbirine bağlanan son 50 yıl, bilgisayar destekli müzik ile görsel sanatların farklı tür ve yöntemlerinin ortaya çıkışına tanık oldu. Yeni yöntemler beraberinde yeni kaygıları da getirdi; fakat bilim gelecekte herhangi bir tablonun bilgisayar tarafından yapılabilir hale geleceğini öngörüyor, yani sanatçının somut dokunuşunun sanat eserinin üretiminde hiçbir rol oynamayacağı bir zaman gelebilir. Ancak, algoritmik yazılımlar bir insan tarafından, bir insanın ortaya attığı teoriler kullanılarak, bir insanın yaptığı bilgisayar ile yazılıyor. Bu demek oluyor ki günün birinde sanatçının rolü arzu edilen desenleri matematiksel olarak formüle etmek olacak. Bunun son dönemde en ses getiren örneği, 20 yaşındaki Princeton Öğrencisi Ji-Sung Kim’un, bilgisayarına caz çalmayı öğreten deepjazz isimli algoritma. GitHub’da popüler olan, Hacker News tarafında heyecan ve şüphe ile karşılanan deepjazz, SoundCloud’da 100 bin dinlenmeye ulaştı; hatta Japonya’da oldukça tutuldu. Ayrıca tek örnek bu değil.

İnternet herkesi biraz bağımlı hale getirse de istediğimize ulaşmamızı da sağlıyor; filmler de bu alanlardan biri. Eğer kaçıncıya izlediğinizin bir önemi yoksa bu hafta Youtube’de yasal ve ücretsiz olarak izleyebileceğiniz komedi türünde 5 öneri derledik.

Talking Heads‘in solisti ve şarkı sözü yazarı David Byrne (ABD) Brooklyn’de düzenlenen Utopia vs Dystopia Festivali‘nin ardından telif haklarıyla ilgili yorum yaptı ve ‘telif haklarının haddini aştığını düşündüğünü‘ ifade etti. Bunun bir ufak da olsa bir gelir kapısı olduğunu ama çocuklara miras kalmaması gerektiğini düşünen Byrne bu konuda kolay kolay destek bulamayabilir.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz. Hepinize iyi haftalar!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • moovit’in infografiğinde işe gidiş ve geliş süresi olarak anlaşıyor sanırım. tek gidiş süresi değil diye anladım ben:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği