Haftanın Özeti: 119

30 Ocak – 5 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

IKEA geçtiğimiz yıl çok amaçlı mobilyalar üreteceğini açıklamıştı. Bu serinin adı Delaktig olacak. Delaktig İsveççe’de ‘bir şeyin parçası olmak’ anlamına geliyor. Bu serinin ilk mobilyası basit bir parça olacak. Örneğin bir yatak çerçevesinin üzerinde çeşitli oluklar yerleştirilecek, o oluklara isteğe göre bebek beşiği ya da kolçak gibi eklemeler yapmak mümkün olacak. Delaktig, 2018 yılının başlarında satışa sunulacak.

Belaruslu Grafik Tasarımcı Lesha Limonov, Amsterdam’daki Rijksmuseum’un (Devlet Müzesi) 2017 Uluslararası Rijksstudio Ödülleri için tablolardan esinlenen göz bantları tasarladı. ‘Masterpieces never sleep!’ yani ‘başyapıtlar asla uyumaz’ sloganlı bu çalışma, tablolardaki karakterlerin gözlerini göz bantları için desen olarak kullanıyor. Sanatçı bize başyapıtların asla uyumadığını, müze kapandıktan ve herkes evine gittikten sonra da uyanık kalıp karanlığı izlediklerini hatırlatıyor. Tasarımın tanımı için yaptığı video da oldukça keyifli.

PlayTable dünyanın ilk masa oyunu konsolu. Büyük bir dokunmatik ekranın SmartPieces adı verilen akıllı parçalarla etkileşime girmesiyle çalışıyor. Kablosuz iletişim teknolojisi NFC (Near Field Communication) ile istediğiniz herhangi bir obje SmartPiece’e dönüştürülebiliyor. Ayrıca bu parçalar eğitim, sanat ya da müzik için çeşitli uygulamalarla birlikte de kullanılabiliyor. RemotePlay özelliği sayesinde iki ya da daha fazla sayıda PlayTable birbirine bağlanabiliyor böylece fiziksel olarak yanınızda olmayan kişiler de oyuna katılabiliyor.

Love isimli dünyanın ilk akıllı pikabı sade tasarımı ve kolay kullanımıyla son yıllarda dirilen plak sektöründen nemalanmayı hedefleyen bir ürün. Akıllı telefon uygulamasıyla da kontrol edilebilen pikap fonlama sürecinde 559 Dolar’a satılıyor.

Evden çalışanlar için bir iyi haber daha: [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, Ağustos ayında telekonferans için satın aldığı drone patentini geliştirdi.[/inlinetweet] Kapalı alanda uçmak ve odalar arasında mekik dokumak için tasarlanan drone‘un bir ekran veya projektörle donatılabileceği söyleniyor. Google gibi büyük şirketlerde uzaktan yapılan konferanslar için kullanılan cihazların şirketlerin iç tasarımları ve merdivenlerine uygun olmaması, bu ürünü ilgi çekici kılıyor.

Vespa markasının da sahibi olan Piaggio Group, teknolojik cihazlarıyla tanınan bir şirket değil. Hatta elektrikli motosiklet yapmaya bile yeni başladılar. Ancak şirket arayı havalı bir ürünle kapatmaya hazırlanıyor. Piaggio Fast Forward adında robot odaklı bir şirket kuran şirketin ilk ürün Gita adlı kişisel kargo robotu oldu. Gita 18 kg’a kadar yük taşıyabiliyor. Haritalar mevcutsa otonom bir şekilde hareket edebilen robot, sahibini takip ederek de ilerleyebiliyor. Saatte 35 km hıza ulaşabilen Gita, dolayısıyla bisiklete binen sahibinin hızına da yetişebilecek kapasitede.

https://www.youtube.com/watch?v=2Ntnzu0B6Bs

Solowheel ve popüler hoverboard Hovertax’in yaratıcısı Inventist şimdi de Iota isimli kendi kendini dengeleyen elektrikli mini bir araç geliştirdi. Kişisel e-araç diyebileceğimiz ve çalışır durumda bir prototipi bulunan Iota’nın patent başvurusu da yapılmış durumda. Yaklaşık 20 cm yüksekliğinde ve 3,6 kilogram ağırlığında olan aracın hareketlilik kapasitesi dönüş desteği mekanizması ile artırılmış. Akıllı sürücü tanımlama sistemi, katlanabilir pedallar, ışık ve taşımak için pratik bir tutma kulbu olan aracın ayrıca Bluetooth özelliği; dolayısıyla akıllı telefon ve saat uygulamaları da olacak. Fiyatı ise 600 Dolar.

https://www.youtube.com/watch?v=lVRnOjZCipQ

Alman otomotiv şirketi BMW’nin i3 batarya teknolojisini daha önce iki ve dört tekerli araçlar ve ev teknolojilerinde kullanıldığına şahit olmuştuk. Şimdiyse sulara inmeyi hedefliyor. Alman tekne üreticisi Torqeedo, i3 pil teknolojisini 40 ve 80 beygir gücüne sahip Deep Blue modellerine adapte etmesinin ardından İsveçli tekne üreticisi Nimbus’un 305 Drophead modelinde motor opsiyonu olarak sunulmaya başlandı. Bu teknoloji sayesinde teknede hem alandan hem de enerjiden tasarruf edilmesi öngörülüyor.

Gözlük kullananlar, zaman içinde değişen göz numaraları sebebiyle yeni gözlük satın almak zorunda kalıyor. Aslında sadece gözlük camlarını değiştirmek de yeterli ancak bu işlem de birkaç yılda bir tekrarlanması gereken masraflı bir uygulama. Utah Üniversitesi‘nde ayarlanabilir gözlük üzerinde çalışan bir ekip, bu döngüyü kırmak ve sık sık yeni gözlük alınmasını engellemek istiyor. Şeffaf ve esnek bir madde olan gliserin kullanılarak geliştirilen ‘akıllı gözlük’, kullanıcının baktığı noktaya göre netliği ayarlayabiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=LTY5WA_FTxc

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • moovit’in infografiğinde işe gidiş ve geliş süresi olarak anlaşıyor sanırım. tek gidiş süresi değil diye anladım ben:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği