Satın alacağınız son gözlük

Utah Üniversitesinde ayarlanabilir gözlük üzerinde çalışan bir ekip, tek bir gözlükle tüm gözlük ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Gözlük kullananlar, zaman içinde değişen göz numaraları sebebiyle yeni gözlük satın almak zorunda kalıyor. Aslında sadece gözlük camlarını değiştirmek de yeterli ancak bu işlem de birkaç yılda bir tekrarlanması gereken masraflı bir uygulama. Utah Üniversitesinde ayarlanabilir gözlük üzerinde çalışan bir ekip, bu döngüyü kırmak ve sık sık yeni gözlük alınmasını engellemek istiyor. Ekibe göre bu gözlük satın aldığınız son gözlük olacak.

Şeffaf ve esnek bir madde olan gliserin kullanılarak geliştirilen ‘akıllı gözlük’, kullanıcının baktığı noktaya göre netliği ayarlayarak her yerin net bir şekilde görülebilmesini sağlıyor. Bir akıllı telefon uygulamasına bağlanabilen gözlüğe bir kereye mahsus olmak üzere kullanıcının göz bozukluğu verileri kaydediliyor. Daha sonra gözlük bakılan noktaya olan uzaklığı kızılötesi sensörlerle algılayarak gözlüğün merceğini, kullanıcının gözüne göre ayarlıyor. Böylece kullanıcı hangi noktaya bakarsa baksın, net bir görüntü görüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=LTY5WA_FTxc

Çalıştığı fark edilmiyor

Gözlüğün merceği ayarlama süresi sadece 14 milisaniye. Bu süre, insanların refleks süresinden daha az. Bu da gözlüğün netleme işleminin insanlar tarafından fark edilemeyecek kadar hızlı gerçekleşmesi anlamına geliyor.

Her uzaklıktaki nesneyi netleyebilen gözlük sayesinde kullanıcıların yakın için ayrı, uzak için ayrı gözlük kullanmasına gerek kalmıyor. Göz numarasının zaman içinde değişmesi halinde, gözlük sahibi yeni numaraları yine akıllı telefon uygulaması üzerinden ayarlayarak gözlüğü kullanmaya devam edebiliyor.

Çerçevesinde bulunan pillerle çalışan gözlük, tek seferde 24 saat boyunca kullanılabiliyor. Piller daha sonra şarj edilebiliyor.

Gözlüğün satışı için Sharpeyes LLC adlı bir girişim de kuruldu.

Kaynak: KurzweilAI

Gözlük kullananlar, zaman içinde değişen göz numaraları sebebiyle yeni gözlük satın almak zorunda kalıyor. Aslında sadece gözlük camlarını değiştirmek de yeterli ancak bu işlem de birkaç yılda bir tekrarlanması gereken masraflı bir uygulama. Utah Üniversitesinde ayarlanabilir gözlük üzerinde çalışan bir ekip, bu döngüyü kırmak ve sık sık yeni gözlük alınmasını engellemek istiyor. Ekibe göre bu gözlük satın aldığınız son gözlük olacak. Şeffaf ve esnek bir madde olan gliserin kullanılarak geliştirilen 'akıllı gözlük', kullanıcının baktığı noktaya göre netliği ayarlayarak her yerin net bir şekilde görülebilmesini sağlıyor. Gözlük, bakılan noktaya olan uzaklığı kızılötesi sensörlerle algılayarak gözlüğün merceğini, kullanıcının gözüne göre ayarlıyor. Böylece kullanıcı hangi noktaya bakarsa baksın, net bir görüntü görüyor.

2 Yorum

  • Her şey gelip yine bir batarya ve şarjına dayanıyor artık buna da bir çare bulsalar iyi olacak en azında güneş enerjisi ya da kinetik enerji gibi.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği