ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarını ülkeye almama kararı bir çok farklı kesimden tepki topladı. Silikon Vadisi de karara kayıtsız kalmadı. Neredeyse bütün büyük teknoloji şirketleri, kararı desteklemediklerine dair açıklamalar yayınladı. O şirketler ve açıklamalarından bazıları şu şekilde:
Göçmen haklarının savunulması konusunda oldukça hassas olan Mark Zuckerberg, kararın ardından ilk tepki veren teknoloji liderlerinden birisi oldu. Zuckerberg yazdığı kısa makalede kendi ailesinin Almanya, Avusturya ve Polonya’da kökenleri bulunduğunu ve ABD’nin göçmen kimliği ile gurur duyması gerektiğini söyledi.
Karara kısa sürede tepki gösteren bir başka teknoloji lideri de Google’ın Hindistanlı CEO’su Sundar Pichai oldu. Çalışanlarına gönderdiği bir mektupta Pichai böyle bir yasağın yıkıcı etkileri olabileceğine değindi. Bu açıklamanın sonrasında Google’ın kurucularından Rus asıllı Sergei Brin de San Francisco Havaalanı’ndaki protestolara katılarak “Ben de bir mülteci olduğum için buradayım” dedi.
Apple
Apple’dan konu hakkında resmi bir açıklama gelmese de şirketin CEO’su Tim Cook’un şirket çalışanlarına attığı bir e-posta’da düzenlemeyi eleştirdiği ve bu yasanın uygulamadan kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediği ifade edildi.
IBM
ABD’nin en fazla göçmen çalıştıran teknoloji şirketi IBM de dünyaya açık olmanın önemine vurgu yapan bir açıklama yayınladıysa da açıklamanın içeriği çok da tatmin edici değildi.
Netflix
Konu hakkında Facebook üzerinden açıklama yapan Netflix CEO’su Reed Hastings “ABD Başkanı’nın eylemleri Amerikanlığa o kadar zıt ki hepimizin canı yanıyor.” diyerek Trump yönetimini eleştirdi.
Uber ve Lyft
Uber’in yasak karşısındaki tutumu başlarda eleştirildi. Şirket daha sonra yasaktan etkilenen çalışanları için 3 milyon Dolar fon ayırdığını açıkladı.
Uber’in rakibi Lyft ise Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği‘ne önümüzdeki 4 yıl boyunca toplam 1 milyon Dolar bağışta bulunma kararı aldığını açıkladı. Şirketin kurucuları, insanları din, inanç, ırk, cinsiyet gibi kavramlara göre ayrıştırmanın ABD’nin temellerine aykırı olduğunu belirtti. Bu dönemde Uber’in politikalarından memnun olmayan kullanıcıların Lyft’i tercih ettiği görüldü.
Airbnb
Yasaktan etkilenenler için en somut adımı Airbnb attı. Platforma kayıtlı 3 milyonun üzerinde ev olduğuna vurgu yapan CEO Brian Chesky, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, yasaktan etkilenen kişilere ücretsiz konaklama imkanı sunulacağını duyurdu. Chesky ABD’ye göçmen girişinin engellenmesinin doğru olmadığını ve herkesin bunun karşısında durması gerektiğini savundu.
Bu şirketler dışında; Adobe, Amazon, Dropbox, Duolingo, LinkedIn, Microsoft, Mozilla, Pinterest, Slack, Tesla, Twitter ve Yelp gibi pek çok büyük teknoloji şirketi de yasağa tepki gösterdi. Pek çok farklı ülkeden göçmenlerin yardımıyla başarılı bir şekilde çalışan bu şirketler, ayrımcılığa hem etik olarak hem de ekonomik sonuçları sebebiyle karşı çıkıyor.
Yorumunuz: