Haftanın Özeti: 89

4 – 10 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları Konseyi’nde hükumetlerin internet erişimini kısıtlamasını ya da engellemesini kınayarak, bütün hükumetlerin bu gibi davranışlara karşı duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. Thomas Hughes, aralarında Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan gibi cumhuriyet rejimiyle yönetilen ülkelerin de bulunduğu birçok ülkenin yasaya karşı çıkması karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

eu-flag1

  • İnternet kullanımına getirdiği yasaklarla bilinen Çin hükümeti, sosyal medyada çıkan ve aslı olmayan haberleri kaynak olarak kullanan siteleri yasaklayacak. Çin’de yer alan Siber Alan Yönetimi, haber yapabilmek için kulaktan dolma bilgiler kullanmanın veya varsayımlara dayanmanın yasak olduğunu belirtti.

internet-china-karen-roach-shutterstock

  • ABD’de bu hafta Alton Sterling ve Philando Castile adlı iki siyahi erkek polis tarafından sebepsizce öldürüldü. Philando Castile vurulduktan sonra olayı Facebook üzerinden canlı olarak yayınlayan kız arkadaşı, binlerce kişinin, erkek arkadaşının durumuna şahitlik etmesini sağladı. Polis tarafından saldırıya uğradığında gidecek başka merci bulamadığını belirten Diamond Reynolds olayın sosyal medyada yayılmasını istedi. Bunun üzerine düzenlenen protesto gösterilerinden birinde silahlı bir saldırgan 5 polis memurunu öldürdü. Konu ile ilgili konuşan başkan Barack Obama, saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade ederek “Adalet yerini bulacak” dedi.

facebooklive

  • Siber güvenlik yazılımcısı Check Point’e göre en az 10 milyon Android cihaz HummingBad adlı kötü yazılım ile ‘enfekte’ durumda. Check Point virüsü Şubat ayında ilk kez tespit edilmesinden bu yana takip ediyor. Aylardır virüslü cihaz sayısı yerinde sayarken Mayıs ayı ortasında bir sıçrama görülmesi dikkatleri çekti. HummingBad’i ilginç kılan detaylardan biri de arkasında Yingmob adlı yasal ve multi milyon dolarlık bir reklam analiz ajansının yazılımcı takımının olduğu iddiası. Check Point’e göre Pekin merkezli şirketin ‘denizaşırı platformlar için geliştirme takımı’ adı altında zararlı yazılımlar üreten ve 25 uzmandan oluşan özel bir ekibi var. Virüs ziyaret edilen web sitelerinden ‘indirme saldırısı ile çalış’ prensibi ile yayılıyor. Kurbanların sayısı Çin’de 1,6 milyon, Hindistan’da ise 1.35 milyon civarında hesaplanmış. Filipinler, Endonezya ve Türkiye de vaka sayısı bakımından Çin ve Hindistan’dan sonra sıralamanın başlarında yer alıyor. Birleşik Devletler 288 bin 800 adet virüslü cihaza sahipken Birleşik Krallık ve Avustralya’daki toplam etkilenen cihaz sayısı 100 binden az olarak açıklanmış. Yingmob’un organizasyon becerisini ve finansal yeterliliğini bu şekilde kullanan son şirket olmayacağı düşünülüyor.

android

  • Facebook, Whatsapp’tan sonra Messenger’a da uçtan uca şifreleme özelliği getiriyor. Whatsapp’tan farklı olarak Messenger’da mesajlar varsayılan olarak şifrelenmeyecek. Dileyen kullanıcılar ‘Gizli Mesaj’ seçeneğini kullanarak mesajlarının takip edilmesini engelleyebilecek. Bu hamlenin özellikle istihbarat kuruluşlarından tepki çekmesi bekleniyor. 900 milyon aktif kullanıcısı ile Facebook Messenger’ın böyle bir hizmet sunması, mesajlaşma sektöründe mahremiyet kavramını derinden etkileyecek bir gelişme.

GettyImages-186964710-1

  • Facebook’un Messenger uygulamasını daha büyük bir platforma dönüştürme konusundaki adımlarından birisi olan chat botları şimdilik beklenen etkiyi yaratmasa da bu özellik hızla büyümeye devam ediyor. Platformdaki toplam bot sayısı 11 binin üzerine çıkarken hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için yeni özellikler eklendi. Botlar artık GIF, video, ses dosyası ve diğer eklentileri destekleyecek. Kullanıcılar da botları sessize alıp bildirim gelmesini engelleyebilecek.

facebook-chatbots1

  • Antivirüs sağlayıcısı Avast Software, rakibi AVG Technologies’i 1,3 milyar dolar nakit karşılığında satın aldı. Birleşme Avast’a toplam 400 milyon ‘endpoint’ ile 160 milyon telefon ve tablet erişimi sağlayacak.

logo-bf-rgb

  • Avrupa Birliği siber güvenlik araştırmalarına 500 milyon dolarlık fon ayıracak ve sektörden 3 defaya mahsus olmak üzere maddi destek bekliyor. Avrupa Komisyonu son dönemlerde AB ekonomisinin siber saldırılara karşı savunmasızlığı ile oldukça ilgili. Konuya ilişkin raporlarında ‘dijital pazarın ekonomi ve sosyal hayatın bir parçası olma niteliğini azımsamış olabiliriz’ ifadesini kullanan komisyon, bu 2 milyar dolarlık kamu & özel sektör siber güvenlik ortaklığının sınır ötesi siber güvenlik araştırmalarına hız kazandıracağını, enerji, sağlık, ulaşım ve finans gibi alanlarda güvenlik ürünlerinin geliştirilmesine katkıda bulunacağını açıkladı.

hacker

  • Internet dünyayı değiştiriyor, şüphesiz fakat tam olarak neresini, neyle ve nasıl değiştirdiğine dair kapsamlı bir örnek isterseniz Victor Asemota imzalı WhatsApp’in Afrika’nın dijitalleşmesine katkısına dair bu yazıya göz atabilirsiniz. Özetle; WhatsApp etkisi diye bir şey var ve o şu anda Afrika’da.

africa

  • Facebook’un ‘Çok konuşulanlar’ sekmesi son zamanlarda muhafazakarlar tarafından öne çıkarılan bazı konu başlıklarının editörlerce önemsizleştirildiği iddiasıyla tartışma konusu olmaya başladı. Dikkatli kullanıcıların gözünden kaçmadığı üzere, Facebook’ta çok konuşulan kelime öbekleri ve isimler oldukları gibi (bazen anlamsız, bazen utanç verici, çoğu zaman da devrik ifadeler şeklinde) Trending Topics listesine girmek yerine editoryal bir süreçten geçerek anlamlı başlıklar ve sinopsislere dönüşüyor. İşte bu rafine etmeye yönelik müdahale çoğu zaman objektif olmama suçlamalarını da beraberinde getiriyor. Facebook’un ise bu konudaki ‘insan faktörü’nü en aza indirmek için çalıştığı ancak şu aşamada tüm fikirlere açık olma ve önyargısızlık prensiplerini benimsemek dışında pek bir ilerleme kaydedemediği biliniyor. Facebook’un tarafsızlıkta mükemmel değillerse de insan editörlere ihtiyacı var çünkü ikinci lig beyzbol maçları hakkında hikaye yazabilen programlar henüz konu başlıklarını özetleme becerisine ulaşamadı. Yine de Facebook’un hedefi TT bölümündeki insan katkısını en aza indirmek, hatta sıfırlamakken o noktaya yakın gelecekte ulaşamayacağımızı düşünmek pek gerçekçi olmazdı.

The loading screen of the Facebook application on a mobile phone is seen in this photo illustration taken in Lavigny

  • Profesyonel sosyal medya ağı LinkedIn’in Microsoft’la anlaşmadan önce 4 farklı şirketle daha görüşmelerde bulunduğu açıklandı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu’nun açıkladığı dosyada LinkedIn ile Microsoft arasındaki görüşmelerin 16 Şubat’ta başladığı belirtilirken, 26 milyar dolarlık anlaşma imzalanmadan önce LinkedIn’in 4 şirketle daha görüştüğü açıklandı. Bu şirketlerden birisinin Salesforce olduğu belirtiliyor. Diğer şirketlerin ise Alphabet, Facebook, IBM ve Oracle arasından bazıları olabileceği ifade ediliyor.

linkedin-results

  • Piyasaya ilk çıktığında ‘geçici mesaj paylaşma uygulaması’ olarak tanınan ve bu özelliği ile kullanıcıları kendisine çeken Snapchat gün geçtikçe bu tanımdan uzaklaşıyor. Daha önce uzun süreli paylaşımlara izin veren uygulama şimdi de paylaşılan snap’lerin ‘Hatıralar’adı verilen bölümde saklanabilmesi özelliğini ekledi. Bu sayede kullanıcılar paylaştıkları içerikleri kaydedip daha sonra tekrar görüntüleyebilecek ya da tekrar paylaşabilecek.

  • Change.org sosyal değişim yaratma misyonunun etki alanını genişletiyor. Bugüne dek çok kereler farklı şekillerde ‘kliktivizm’i kolaylaştırıp yaygınlaştırdığı doğrultusunda eleştirilen platform kullanıcılarına imza butonunun yanı sıra bir de ‘bağış yap’ butonu sunarak sosyal değişim için pamuk eller cebe demeyi kolaylaştıracak. 2011 yılında viral imza kampanyaları ile öne çıkan ve bugün 150 milyonu aşan kullanıcı sayısına ulaşan Change.org’un söz konusu değişimi ilk olarak Birleşik Devletler’de kullanıma sunacağı ve tüm bağışlardan yüzde 5 oranında komisyon alacağı açıklandı.

change

  • WhatsApp üzerinden canlı video yayını pek yakında peep ile mümkün olacak. Lokasyonunuzu seçip yayınınızı başlattıktan sonra video linkinin WhatsApp’tan paylaşmanızın ardından yayınınıza dönüyorsunuz. İzleyicileriniz yayını web ya da uygulama üzerinden takip ediyor, mesajlar ve (olmazsa olmaz) çıkartmalarla geribildirimde bulunabiliyorlar. Beta versiyonun sunuluşundan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

peep

  • Uber uygulaması seyahat güvenliğini artıracak bir geliştirmeyle güncellenecek. Araç paylaşım servisi yüksek hız ve sert fren gibi sürücü davranışlarını takip ederek bunları sürücü ile paylaşacak ve onlara performanslarını iyileştirmeleri için faydalı olabilecek tüyolar verecek. Günlük raporlar ile sürücüler kendi sürüş stillerini diğer sürücülerinkiyle karşılaştırabilecek. Bazı şehirlerde sürücünün telefonuna bakıp bakmadığı, hatta mesajlarına mı yoksa haritaya mı baktığı tespit edilebilecek. Uber’in Otoban Güvenlik Birliği ve Alkollü Sürüşe Karşı Anneler ile ortaklaşa sunduğu yeni özellikler Birleşik Devletler’de 11 şehirde sürücülerin kullanımına sunulacak. İlerleyen dönemlerde de yolcu şikayetlerinin gerçek sürüş verileri ile karşılaştırılarak değerlendirilebileceği açıklandı.

uber

  • Siber güvenlik denince aklınıza sadece dış tehditler geliyor olabilir fakat kamusal ve özel organizasyonlara yapılan elektronik saldırıların yüzde 27’sinin kaynağı içeridekiler. CSO Magazine, Birleşik Devletler Gizli Servisi ve Yazılım Mühendisleri Enstitüsü tarafından yapılan ankete göre 562 katılımcının yüzde 43’ü çalıştıkları şirket ya da kurumun son bir yıl içinde en az bir kere içeriden saldırıya uğradığını ifade etti. Bu tip vakalar saklı tutulmaya çalışılsa da geçtiğimiz yıllarda bilgi ve belge güvenliği kendi çalışanları tarafından ihlal edilen şirketler arasında Morgan Stanley, AT&T, Goldman Sachs ve DuPont gibi iri kıyım isimler de var. Stroz Freiberg isimli siber güvenlik şirketi ise bu saldırıları yapabilecek isimleri saldırı yaşanmadan önce tespit edebileceği iddiası ile dikkat çekiyor (Minority Report?) Finans alanında, hükümette ya da yazılım sektöründe çalışan bir güvenlik görevlisinin ‘en memnuniyetsiz 10 çalışan’ gibi listeleri günlük bazda tutmasını sağlayan casus teknoloji temel olarak çalışan e-postalarının taranarak dilsel analizlerinin yapılması prensibine dayanıyor. Dil psikologlarının belli düşünsel durumlar ve kişilik profilleri ile ilişkilendirdiği kelime ve deyimlerin kullanım sıklığı dikkate alınarak çalışanın öfke seviyesi, finansal ve kişisel stresi ya da bir şeyler kaybettiğinin ipuçlarına ilişkin fikir sahibi olunabiliyor. Bu teknolojinin tam anlamıyla gelişmesi ‘niyet okuma’nın mümkün olabileceği anlamına geliyor. Yani yazışmalarınızda bu işten nefret ediyorum ya da patronum berbat biri gibi net ifadeler geçmese de program daha örtük ifade şekillerini dikkate alarak şirketinize zarar verme potansiyelinizin yüksek olduğu sonucuna varabiliyor.

hacker-inline

  • Bu yılbaşında yeni yıl hedeflerinden biri yaza sıkı bir vücutla girmek olan nice hevesli insan ihtiyaç duyduğu motivasyon kaynağını bulamadığı için sıcakları hüsranla karşılamak durumunda kaldı. Earthmiles düzenli hareket ve beden sınırlarını zorlamak konusunda atletlere özgü disiplin ve adanmışlığa kendiliğinden ulaşamayan sıradan vatandaşın ödül mekanizmasına oynayan bir uygulama. Uçtukça mil toplayanlar gibi koştukça puan toplayıp bunları anlaşmalı mağaza ya da servislerde indirim olarak kullanmanızı mümkün kılıyor. 1 km yürüyüş 1 Earthmile puanı değerindeyken 1 km pedal çevirmek 3 Earthmile, 1 km koşu 5 Earthmile ve 1 Yoga seansı da 5 Earthmile olarak belirtilmiş. Veri bütünlüğünü kontrol edip olağandışı hareketleri yok sayan uygulama bu sayede telefonu köpeğine bağlayıp 5 km koşturmayı planlayan mil dolandırıcılarını engellemiş oluyor. Takip için Earthmiles kendi dahili sisteminden ya da diğer ‘tracking’ uygulamalarından faydalanabiliyor. Şimdilik (ağırlıklı olarak Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler’de bulunan) 300 anlaşmalı iş yeri ile anlaşması olan uygulamanın 50 bin aktif kullanıcısı bulunuyor.

  • Google Trendler’de yapılan aramada, VR Porn (sanal gerçeklik pornosu) teriminin 2014 Kasım ayından bu yana 100 kat arttığı görülüyor. Google’ın verilerine göre bu içerikle en çok ilgilenen ülkeler, soğuk kuzey Avrupa ülkeleri ve güney doğu Asya ülkeleri. Şehir bazında aramalara baktığımızda ise Avustralya şehirleri ile İsrail’in en büyük ikinci şehri Tel Aviv’in de listeye eklendiğini görüyoruz. Bu veriler sanal gerçeklik pornosunun çok kısa bir süre içerisinde çok büyük bir pazara dönüşeceğini gösteriyor.

vrporn3

  • Google Chrome akıllı telefon ya da tarayıcıdaki içeriğin televizyon ya da hoparlör üzerinde takip edilmesine imkan veren Google Cast özelliği için ayrı bir tarayıcı uzantısı kullanma zorunluluğunu kaldırıyor. Bu özellik artık güncelleme ile tarayıcıya dahil edilebilecek ve araçlar menüsü üzerinden seçilerek kullanılabilecek. Bu şekilde tarayıcı sekmeleri Cast uyumlu her ekrana yansıtılabiecek. Chrome’un 51. versiyonunu kullanmaktaysanız Chromecast özelliğinin menüye eklendiğini görebilirsiniz.

  • Google’da soru işareti ve ekleri ile arama yapmak ya da sorunuzun ardından kendisine bilgi denizlerinde anlamsızlığa sürüklenmemize mani olduğu için şükranlarınızı sunmak elbette bir alışkanlık ve nezaket meselesi. Yine de siz daha doğrudan bir içeriğe ihtiyaç duyduğunuzda akıllı arama yöntemlerinden faydalanarak zamandan ve emekten tasarruf edebilirsiniz. Ihtiyacınız olan gayet net ve basit bir bilgiyken alakasız web sitelerinin alakasız içeriklerini sorgu sonuçlarınızda görmek istemiyorsanız matematikten tuhaf gerçeklere, magazinden en yalnız rakama, hava durumundan özel gün ve bayramlara kadar pek çok konuda nokta atışı sonuç getiren arama numaraları burada.

google

  • Yeni nesil çalışma modellerine yeni nesil iş arama çözümü: Çok gezenler ve göçebeler için çalışılacak yerler atlası. Nomad List iş ilanlarını lokasyon bazlı olarak (harita üzerinde) sunuyor ve 18 bin 121 bireysel kullanıcısına ücretli hizmet sağlıyor. Neden ücretli, işe yarıyor mu, referansları nasıl diye düşünüyorsanız buradan buyrun.

nomad

  • Birleşik Devletler California eyaletine bağlı San Francisco kentinde, bölgeye rağbeti yükselterek düşük gelirli sakinlerin kiraları ödeyemez hale gelmelerine neden olan teknoloji firmalarından yüzde 1,5 oranında ek vergi alınması tartışılıyor. Teknolojik şirketlerin bölgedeki varlığı, özellikle Latin kökenli ailelerin alım gücünü hepten zayıflatıyor ve barınma maliyetini en üst sınıra çekiyor. Ailelerin bölgeyi terk etmek zorunda kalmasına engel olmak ve evsizleri desteklemek için toplanacak ‘teknoloji vergisi’ paraya para demeyen teknoloji şirketlerinin varlıklarını sürdürdükleri şehre küçük bir katkısı olarak görülüyor. Yoksulları destekleyen bir organizasyonda çalışan Maria Poblet ‘Gana’daki çocukları ve yunus balıklarını önemsemek, bunların yararına kullanılması için milyon dolarlar bağışlamak takdir edilecek eylemler fakat bulundukları şehrin evsizleri ve yoksulları için de aynı duyarlılığı görmek isteriz.’ açıklamasıyla teknoloji devlerini bol gönüllülük konusunda ‘popülist’ davranmakla itham ediyor. Teknoloji firmalarından konuyla ilgili bir açıklama gelmezken San Francisco’da ekonominin bir süredir durağan seyrettiği göz önüne alındığında söz konusu verginin durumu kurtarmaya yetip yetmeyeceği merak ediliyor.

twitter

  • Girişimlerin beşiği San Francisco’nun teknoloji çalışanlarının maaşlarının en az yarısını kiraya vermeden yaşayamadıkları bir şehir haline geldiği malumunuz. Fakat ideal bir dünyada kiraya maaşınızın en fazla yüzde 30’u gitmeli, 2 gece dışarıda yiyince yemek kartınız ayın ortasında suyunu çekmemeli. Peki bu ideal dünyalar nerede? Girişiminizin temellerini atmak ve onun serpilip kocaman bir şirket olduğuna tanık olabilmek için en uygun küresel şehirler, ev ve iş arasında harcanan zaman, barınma masrafları, maaşlar ve ücretli izin gibi önemli faktörler de hesaba katılarak listelenmiş. San Francisco’nun yer alamadığı ilk üç sırasıyla Berlin, Austin ve Toronto tarafından kapılmış. Tel Aviv, Amsterdam, Montreal ve Paris’in ilk onda yer aldığı 20 şehirlik listeyi buradan inceleyebilirsiniz.

berlin

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

4 Yorum

  • Neden bütün içeriği RSS’e vemiyorsunuz? Tekrar tıklayıp içeriğe ulaşmak çok “büyük” bir zahmet olmasa da, RSS okuma bütünlüğünü ve akışkanlığını bozuyor. Reklam içermeyen bir sitede tıklama almaya pek ihtiyacınız yoktur diye düşünüyorum.
    Teşekkürler.

  • Güzel dinlendirici bir yazı olmuş elinize sağlık. Ana akım haberleri takip etmeyi bıraktığım o küçük vakitlerde blogunuz okunabilir :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği