BM: “İnterneti rahat bırakın”

Birleşmiş Milletler, hükumetlerin ulusal güvenlik gibi sebepleri bahane ederek internet erişimini kısıtlamasını ya da engellemesini kınadığını belirtti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birleşmiş Milletler, yakın zamanda düzenlenen bir İnsan Hakları Konseyi’nde, ülkelerin internet erişimini kısıtlama yoluna gitmesini resmi şekilde kınadı. Kişilerin internet kullanım haklarından faydalanması, kullanımın arttırılması ve korunması başlıklı yasa tasarısı, insan haklarını genişletebilecek nitelikte. Yasa tasarısı, aralarında Çin ve Rusya’nın da bulunduğu birkaç ülkenin yasanın bazı kısımlarını değiştirme konusundaki ısrarlı tavırlarına rağmen oy birliğiyle onaylandı.

Özellikle otoriter tutumlarıyla bilinen birkaç hükumet, tasarının erişilebilir ve açık internete odaklanmasına karşı çıktılar. Perşembe günü yapılması planlanan oylama, tansiyon yükseldiği için Cuma gününe ertelendi.

Bazı kişiler, Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu 13 ülkenin internet erişimini garantileyen öneriyi ortadan kaldırma çabaları karşısında şaşkınlığa uğradı. Bu ülkeler arasında, Suudi Arabistan ve Katar gibi otoriter rejimlerin yanı sıra Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkeler de vardı.

İfade özgürlüğünü engelleme çabaları

Aynı şekilde, ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan yasa değişikliğinde, Hindistan, Kenya ve Güney Afrika’nın da dahil olduğu 15 ülke Çin ve Rusya’ya katıldı.
Article 19’in yönetici müdürü Thomas Hughes, “Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan gibi demokrasiyle yönetilen ülkelerin, sosyal medyadaki ifade özgürlüğünü tehlikeye atabilecek düzenlemeleri desteklediğini görmek bizi üzdü. Bu yasa tasarısı, ne yazık ki dünyanın hemen her yerinde yaşanmakta olan ifade özgürlüğüne yapılan baskıya bir cevap niteliğinde.” dedi.

Yasa tasarısındaki önemli noktalar şu şekilde:

  • Kişilerin çevrimdışı haldeyken sahip olduklara haklara çevrimiçiyken de sahip olmaları, ‘özellikle, sınır olmaksızın kişinin kendi seçeceği bir medya vasıtasıyla uygulanabilen ifade özgürlüğü’
  • Erişimin kasıtlı olarak engellenmesini ya da aksatılmasını sağlayan tüm önlemlerin kesin surette kınanması ve bütün hükumetlerin bu tür davranışlardan kaçınması.

Bu yasayla birlikte, hükumetlerin ulusal güvenlik gibi konuları bahane ederek internet kullanımını engellemesi Birleşmiş Milletler prensiplerine aykırı hale gelecek.

LegacyBirleşmiş Milletler, İnsan Hakları Konseyi’nde hükumetlerin internet erişimini kısıtlamasını ya da engellemesini kınayarak, bütün hükumetlerin bu gibi davranışlara karşı duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. Thomas Hughes, aralarında Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan gibi cumhuriyet rejimiyle yönetilen ülkelerin de bulunduğu birçok ülkenin yasaya karşı çıkması karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği