Hong Kong’da Çin’e iade yasa tasarısı iptal edildi

Hong Kong'da suçlu bulunan kişilerin, Çin'e iade edilip orada yargılanmasını öngören yasa tasarısı, haftalarca süren protestoların ardından iptal edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hong Kong’da haftalardır sokaklarda protesto gösterileri yapan hatta meclis binasına giren eylemciler sonunda istediklerini elde etti. Hong Kong İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam, tutukluların yargılanmak üzere Çin’e iade edilmesi konusundaki yasa tasarısının iptal edildiğini açıkladı.

Lam hala konu ile ilgili endişeleri olanlara yanıt vererek Hong Kong yönetiminin süreci iyi yönetemediğini kabul etti ve yasa tasarısının tamamen iptal edildiğini söyledi. Ancak bu açıklamalar protestocuları tatmin etmeyebilir. Protestocular, Carrie Lam’in istifa etmesini, polisin eylemcilere yönelik müdahalelerinin bağımsız kuruluşlarca incelenmesini ve polisin eylemleri ‘ayaklanma’ olarak tanımlamaktan vazgeçmesini talep ediyor. Bu taleplere yönelik herhangi bir açıklama gelmedi.

Hong Kong’un yönetimi 1997’de İngiltere’den Çin’e geçtiğinde, tek ülke iki sistem politikası uygulanmasına karar verilmişti. Böylece Hong Kong’daki vatandaşlar, Çin’dekilere sunulmayan ‘bağımsız yargı’ ya da ‘protesto hakkı’ gibi haklara sahip oldu. Ancak yeni yasa tasarısı, Hong Kong vatandaşlarının Çin’de yargılanmasının önünü açıyordu. Çin yargı sistemi sık sık uluslararası kuruluşlarca eleştiriliyor. Mahkumlara işkence edildiği ve insanların keyfi olarak tutuklandığı iddia ediliyor. Pekin yönetimi ise bu iddiaları yalanlıyor.

Kaynak: Reuters

Hong Kong'da haftalardır sokaklarda protesto gösterileri yapan hatta meclis binasına giren eylemciler sonunda istediklerini elde etti. Hong Kong İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam, tutukluların yargılanmak üzere Çin'e iade edilmesi konusundaki yasa tasarısının iptal edildiğini açıkladı. Ancak bu açıklamalar protestocuları tatmin etmeyebilir. Protestocular, Carrie Lam'in istifa etmesini, polisin eylemcilere yönelik müdahalelerinin bağımsız kuruluşlarca incelenmesini ve polisin eylemleri 'ayaklanma' olarak tanımlamaktan vazgeçmesini talep ediyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği