Hong Kong’ta muhalifler sokağa döküldü

Hong Kong’da hükümetin Çin’in cezaya çarptırdığı vatandaşlarını Çin’e iade etmesine yönelik yasaya tepki olarak kitleler sokağa çıktı

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hong Kong hükümetinin Çin tarafından cezaya çarptırılmış vatandaşlarını Çin’e iade etmeyi yasalaştırmak için gaza basma kararı sonrası Hong Konglu vatandaşlar sokaklara döküldü. Reuters’ın haberine göre Pazar gecesi polisle göstericilerin çatışması üzerine Pazartesi günü meclis binası çelik kuvvetlerce ablukaya alındı.

Hong Kong meclisi, bir süredir beklettiği ‘iade’ tasarısını Çarşamba günü onaylayarak yasalaştırmayı planlıyor. Şu ana kadar Çin’in insan hakları konusunda parlak olmayan sicili yüzünden iade meselesine mesafeli olan Hong Kong’ta vatandaşlar, yasanın Çin hükümetine muhalif olan aktivistleri tutuklamak için bir bahane olarak kullanılmasından korkuyor.

Hong Kong başkanı Lam, yasayı savunuyor

Hong Kong 1997’de İngiltere sömürgeliğinden Çin hükümetine geçtiğinde, yasal ve politik yapısı konusunda en az 50 yıl sürecek bağımsızlık sözü almıştı. Bahsi geçen yasa bu bağımsızlığı zayıflatabilir.

Pazar günkü protestolara katılanların sayısının 2003 yılındaki demokrasi yanlısı protestolara katılanlardan daha fazla olduğu bildiriliyor. Hong Kong lideri Carrie Lam ise, yasanın bölgeye has özgürlüklere zarar vermeyeceğini savunuyor: ‘’Yasa teklifini Pekin’in baskısıyla yapmadık,’’ diyen Lam, bunun vicdani bir karar olduğunu ekledi.

Kaynak: Axios

 

Hong Kong hükümetinin Çin tarafından cezaya çarptırılmış vatandaşlarını Çin’e iade etmeyi yasalaştırmak için gaza basma kararı sonrası Hong Konglu vatandaşlar protestolarını sürdürüyor. Reuters’ın haberine göre Pazar gecesi polisle göstericilerin çatışması üzerine Pazartesi günü meclis binası çelik kuvvetlerce ablukaya alındı. Hong Kong meclisi, bir süredir beklettiği ‘iade’ tasarısını Çarşamba günü onaylayarak yasalaştırmayı planlıyor. Şu ana kadar Çin’in insan hakları konusunda parlak olmayan sicili yüzünden iade meselesine mesafeli olan Hong Kong’ta vatandaşlar, yasanın Çin hükümetine muhalif olan aktivistleri tutuklamak için bir bahane olarak kullanılmasından korkuyor.

3 Yorum

  • BBC’de okuduğum bir haber sanırım çevrilip koyulmuş buraya.Bu konuda kibarca bir şey sormak istiyorum bu yasal mıdır?Sonuçta bir başka haber ajansının vermiş olduğu bilgiyi kaynak vermeden, ki verilse bile tamamı kopyalayıp yapıştırılamaz, kopyalayıp yapıştırmak suretiyle önümüze sunmak intihal değil mi?

    • Haberin kaynağı, haberin altında Axios olarak belirtiliyor. Eğer BBC Türkçe’den ya da başka bir Türkçe kaynaktan kopyalayıp olduğu gibi buraya yapıştırmış olsak intihal olurdu. Ancak başka dilde bir kaynaktan Türkçe’ye çevirerek aktardığımız için intihal söz konusu değil. Emek var zira. Başkasının emeğini gasp etmiyoruz. Kendi emeğimizi ekleyerek farklı insanlara ulaşmasını sağlıyoruz. Ayrıca çevirilerimiz de birebir çeviri değil. Çoğu zaman haberin özetini, önemli noktalarını çeviriyoruz. Bazen editörümüz başka kaynaklardan da bilgileri alıp habere ekliyor veya kendi yorumunu katıyor. Neticede ortaya başka herhangi bir yerde bulunmayan orijinal bir içerik çıkıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği