Haftanın Özeti: 89

4 – 10 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

Genel Gündem

  • Uluslararası ticaret ve turizmin umut vadeden yüzü olarak görülen Türkiye son bir yılda nasıl hızla sivillere yönelik terör eylemlerinin hedefi oldu? Ortadoğu savaşlarının yanı başında, mezhepsel ve etnik gerilimleri besleyen bir politika anlayışı Türkiye’nin bugün bulunduğu durumdan ne kadar sorumlu? Yıllar yılı okullarda gururla dem vurulan Türkiye’nin jeopolitik konumu şimdilerde acılarımızın ve kayıplarımızın nedeni olmuş gibi görünüyor. Atatürk Havalimanı saldırısı ne anlama geliyor? İsrail ve Rusya ile ilişkiler neden iyileşiyor? İŞİD saldırıyı resmi olarak neden üstlenmiyor? Kendi içimizde pek konuşamadığımız, konuşmadıkça analiz edemediğimiz, analiz etmedikçe anlayamadığımız bu hususlara Buzzfeed Ortadoğu Temsilcisi Borzou Daragahi açıklık getirmiş.
28 Haziran’da Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen saldırıda yaralanan kişilerden birinin yakını hastane bahçesinde beklerken (Defne Karadeniz / Getty Images)
  • Amerika Birleşik Devletleri, denizaşırı terörizm karşıtı operasyonlarının gözdesi insansız hava araçlarının da kullanıldığı hava saldırıları ile 2009’dan beri savaş alanları dışında 64 sivilin ölümüne sebep olduğunu açıkladı. Beyaz Saray’ın Obama dönemi ‘şeffaflık’ politikası doğrultusunda açıkladığı rakamlar sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılar tarafından ‘hafifletilmiş’ bulundu. (Araştırmacı Gazeteciler Bürosu’na göre bu sayı 325) Birleşik Devletler Başkanı Barrack Obama, başkanlığı boyunca gerçekleşen operasyonlardaki sivil ölümlerine ilişkin yayınlanan verilerin kendisinden sonra da halkla paylaşılmaya devam edilmesi gerektiğini belirterek hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına tazminat ödenmesini önerdi.
Keşif amaçlı üretilen İHA'lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. Militanlara karşı birçok başarılı saldırı gerçekleştiren bu hava araçları çoğu zaman sivil hedefleri de vurarak insan ölümlerine neden olmaktadır.
Keşif amaçlı üretilen İHA’lar günümüzde birçok saldırı görevinde de kullanılmaktadır. Militanlara karşı birçok başarılı saldırı gerçekleştiren bu hava araçları çoğu zaman sivil hedefleri de vurarak insan ölümlerine neden olmaktadır. (Vikipedi İnsansız Hava Aracı sayfasından)
  • Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas eyaletine bağlı Dallas kentinde siyahlara yönelik polis şiddetinin protesto edildiği sırada görevli polis memurları silahlı saldırının hedefi oldu. 5 polisin hayatını kaybettiği saldırının şüphelilerinden biri ile pazarlıklar çıkmaza girince polis, uzmanları saldırganın olduğu noktaya yollamak yerine bomba imha görevlerinde kullanılan bir uzaktan kumandalı robota bomba yerleştirerek saldırganı öldürdü. Bu tartışmalı yöntem güvenlik güçlerinin insansız müdahalede geldikleri nokta ve olası uygulamalar hakkında fikir vermesi bakımından dikkatleri çekti.

gettyimages-545477752

  • İspanya’nın 5 milyon işsiz vatandaşı ve doldurulamayan binlerce açık iş pozisyonu var. İşverenler aranılan özellikleri taşıyan adayları bulmakta o kadar zorlanıyorlar ki Arjantin’den adaylara yönelmiş durumdalar. ‘Kalifiye eleman’ eksikliğinin sorumlusu olarak görülen İspanyol eğitim sistemi son 30 yılda 7 kere değişmiş, eğitim öğretim ekolünün ve müfredatın uluslararası standartlardan uzak oluşu, dini okulların özel uygulamaları ve İngilizce öğrenimin yetersizliği gibi sebepler kalifiye iş gücünün oluşmamasına sebep olan etkenler olarak görülüyor. Kurumsal ve büyük şirketler düşük profilli yöneticileri sebebiyle Avrupalı ve Amerikalı rakipleriyle yarışta epey geri kalabiliyor. Bu da ulusal markaların dışarıya açılmasının ya da ülkeye dışarıdan gelecek yatırımın önündeki engellerden biri haline geliyor. İspanyol yetenek avcısı Samuel Pimentel’e göre Amerikan sisteminde olduğu gibi iş sahibi olmaya yönelik kolej eğitimi gibi bir çözüm ve bolca teknolojik yatırım işleri düzeltmeyi sağlayabilir. O zamana dek İspanyol ekonomisi iş fırsatları ile işsizlerini bir noktada buluşturabilmenin bir yolunu bulmak zorunda kalacakmış gibi gözüküyor.

spain-unemployment1 (1200x725)

  • Bazen patlayan bir bombadan, bazen şaşırtıcı seçim sonuçlarından, bazen bir siyasinin akıl almaz açıklamalarından ya da onulmaz bir kalp kırığından sonra gelen güneye doğru sallanıp gündemin, şehrin, insanların, genel olarak hayatın zulmünden muaf olma ya da dünyanın bir ucunu gözüne kestirip ülkeyi dönüşü olmamak üzere terk etme isteği bu toprakların insanına özel bir durum değil. ‘Gitmek lazım abi buralardan’ (GİDEMEDİ) kısa hikayesinin (inanmazsınız ama) Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları için de bilindik bir senaryo olduğunu sizinle paylaşmak isteriz. Özellikle politik olayların tetiklediği Google ‘Kanada’ya göç’ aramalarının eylemsel bir karşılığının olmadığını da eklemekte fayda var. 1 Kanada’yı bin kişi ister bir kişi alır. Ülkemizde genellikle ‘çok soğuk, çok uzak, yoğurt yok, akşam 9’da her yer kapanıyor’ gibi birbirinden anlamlı argümanlarla vazgeçilen bu etkileyici ve havalı karar, insanın doğup büyüdüğü toprakları terk etmesinin ne kadar zor ve ciddi bir mesele olduğunu hatırlatması bakımından önem taşıyor. İşte The Economist’in grafiğine göre Kanada’ya göç meselesine ilişkin Google trendleri:

canada (1190x1070)

  • Thomas Jefferson ne demiş? ‘Hiçbir şey okumayan bir adam sadece gazete okuyan bir adamdan daha bilgedir.’ Buffer CEO’su Joel Gascoigne, anaakım medyadan uzak durmanın hayırlı yanlarını şu şekilde sıralamış:
    • Haberler genellikle olumsuzdur çünkü haberde olmusuzluk satar. Haber bültenlerini izlemez ya da büyük gazeteleri takip etmezseniz iyi şeyleri duymak için de vaktiniz kalır.
    • Anaakım haberler bilginin fast food’udur. Ne kadar uzun süre negatiflik tüketirseniz o kadar sağlığınızdan olursunuz. (Öneri: Information is food başlıklı TED konuşması)
    • Haberleri izleyeceğiniz vakti hobilerinize ya da küçük zevklerinize ayırarak günlük hayatınızı zenginleştirebilirsiniz.
    • Siz de çok değil bir aylığına haberleri takip etmemeyi deneyip dünyanın siz bakmadan da dönmekte hiç de öyle kötü olmadığını görebilirsiniz.
    • BONUS: Kötü Dünya Sendromu.

TV-Violence-Image-H (1200x998)

  • Et yediğiniz için kendinizi kötü hissettiğiniz oldu mu? Aslında biraz hissetseniz iyi olur. Çünkü etin, özellikle kırmızı olanın, dünya genelindeki yoğun talebi karşılamak adına geliştirilen endüstriyel sistemle, gerek çevre sağlığı gerek insan sağlığı için epey zararlı hale geldiği artık sır değil. Karbon salınımının dünyamızı tehdit ettiği şu günlerde et fiyatlarını artırıp talebi sınırlı tutmak ve suni et üretimini yaygınlaştırmak çözüm önerileri arasında. Su kullanımından sağlık harcamalarına, çevre kirliliğinden etik çıkmazlara kadar pek çok konu endüstriyel hayvan çiftliklerinin ‘modern uygulamalar’ının etkisi ile tartışılır olmaya başladı. Siz de yediğiniz etin ne koşullarda elde edildiğini ve dünya için maliyetinin ne olduğunu merak ediyorsanız bu makaleye ya da bu kitaba göz atabilirsiniz. Et olmayan et üretimi hakkında kısa bir video:

  • Tokyo’nun Akihabara bölgesinden gerçeklemesi planlanan Yetişkin VR Festivali 01, izdiham riski sebebiyle iptal edildi. 20 kadar (şanslı) kişinin içeriye girmesinin ardından insanlar ürkütücü şekilde birbirlerini girişe doğru ittirmeye başlayınca organizatörler etkinliği daha geniş bir alanda gerçekleştirecekleri sözü ile iptal ettiler. VR porno meraklısı grup olaysız şekilde dağıldı, organizasyon ekibi gözyaşlarına boğuldu. Eizo0000 olarak tanınan ünlü bir blogger katılımcı adaylarını şöyle tarif etti:
    • Bu insanlar Yetişkin VR deneyimi için hayatlarını ortaya koyan insanlar.
    • Bu dünyayı sevmiyorlar ve kadınların onlara iyi gözle bakmadıklarını biliyorlar.
    • Karşılanması gereken ihtiyaçları için kimsenin keyfini kaçırma taraftarı değiller.
    • Bütün bu sebeplerden dolayı yüzlerini yeni bir dünyaya çevirmiş durumdalar.
    • Açıkçası onlar cesur yeni dünyanın umudunu kuran ve yakında ona kavuşacak olan harika insanlar.
    • (Festival kapısında) Orada oldukları süre boyunca hiçbiri durumundan şikayet etmedi, sadece sessizce içeri kabul edilmeyi beklediler. (Kız demiş ne kadar da barışçıl bir erkek grubu – hayırdır inşallah).
İnsanlığın cinsel ilişki için fiziksel bir temasa, temizlik için tuvalet kağıdına ihtiyaç duymadığı muasır medeniyetler seviyesine tanık olmamızı sağlayan bir başyapıt: 1993 yapımı Demolition Man (Cezalandırıcı)
İnsanlığın cinsel ilişki için fiziksel bir temasa, temizlik için tuvalet kağıdına ihtiyaç duymadığı muasır medeniyetler seviyesine tanık olmamızı sağlayan bir başyapıt: 1993 yapımı Demolition Man (Cezalandırıcı).
  • ‘Dünyada 7 milyar insan var ve ben 7 milyar herhangi bir şeyin neye benzeyeceğini merak ettim. Sayıyı tutturabildim mi bilmiyorum çünkü bir yerden sonra saymayı bıraktım ve videonun yapım aşamasında aramıza 400 milyon insan daha eklendi. Belki de bu asla tamamlanamayacak bir iştir.’ Bağımsız animatör Cyriak kendine has ve tuhaf kısa filmlerine bir yenisini eklemiş: Dünya nüfusunun tavşan cinsinden ifadesi. Rahatsız edici.

  • Göz izleme teknolojisinde uzmanlaşan Tobii, Formula 1 pilotu Nico Hulkenberg’in gözünün yolları nasıl taradığını bu videoda görselleştirmiş.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

4 Yorum

  • Neden bütün içeriği RSS’e vemiyorsunuz? Tekrar tıklayıp içeriğe ulaşmak çok “büyük” bir zahmet olmasa da, RSS okuma bütünlüğünü ve akışkanlığını bozuyor. Reklam içermeyen bir sitede tıklama almaya pek ihtiyacınız yoktur diye düşünüyorum.
    Teşekkürler.

  • Güzel dinlendirici bir yazı olmuş elinize sağlık. Ana akım haberleri takip etmeyi bıraktığım o küçük vakitlerde blogunuz okunabilir :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği