Bilim, Yazılım, Donanım
Harvard Üniversitesinden bir grup araştırmacı, yaş ortalaması 19 olan 3 bin erkeği inceledikleri bir araştırma yaptı. Araştırma, fast food temelli beslenen gençlerin sperm sayılarının 18 yaşına ulaştıklarında geri döndürülmez şekilde zarar gördüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre sperm sağlığı açısından en iyi beslenme biçimi ‘ölçülü’ beslenme. Ölçülü beslenme ise tavuk, balık, sebze ve meyvelerden oluşan beslenme olarak ifade ediliyor.
Hamam böcekleri üzerinde farklı tür böcek ilaçlarıyla altı ay boyunca deney yapan bir grup araştırmacı, hamam böceklerinin daha önce karşılaşmadıkları böcek ilaçlarına bile hızlı şekilde çapraz direnç gösterebildiğini fark etti. Purdue Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının gerçekleştirdiği bu çalışma, gelecekte hamam böceklerini öldürmenin iyice zorlaşabileceğine işaret ediyor. Peki ne yapabiliriz? Çalışmayı yapan ekibin tavsiyesi, böcek ilaçlarının yanı sıra yem tuzağı kullanmak ve bulunduğumuz ortamı olabildiğince temiz tutmak yönünde.
Microsoft, son günlerde şirket içi bazı ekstra güvenlik önlemleri ile dikkat çekiyor. Şirket içi bilgilerin dışarı sızmasını önlemeye çalışan Microsoft, bu doğrultuda çalışanlarının bazı yazılımları kullanılmasını yasaklıyor. Buna göre Microsoft çalışanlarının Google Docs, Slack ve Amazon Web Services gibi işi dünyasında sıklıkla kullanılan hizmetlerin yerine, Microsoft’un sunduğu hizmetleri tercih etmesi isteniyor. Microsoft, çalışanlarına Microsoft Teams üzerinden iletişim kurmalarını tavsiye ediyor.
ABD’li süpermarket devi Walmart, hırsızlığı tespit etmek için kasada görüntü algılama kameraları kullandığını doğruladı. Kameralar, bir kasiyer tarafından veya ‘self-servis’ kasalarda taranmadan alışveriş çantasına konulan ürünleri tespit edebiliyor. Business Insider’a konuşan Walmart yetkilisi, bu kameraların binden fazla mağazada kullanıldığını söyledi. Perakende devi, bu teknolojinin kullanımından sonra hırsızlıkların veya hata nedeniyle ürün kaybının azaldığını belirtiyor.
Oxford Economics şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, 2030 yılına geldiğimizde, dünya genelindeki imalat işlerinin 20 milyon kadarı robotlar tarafından devralınmış olacak. Araştırmanın raporuna göre, giderek artan otomasyon, iş çeşitlerini ve ekonomik büyümeyi de artıracak. Şirket, gelir eşitsizliğinde aşırı artış olmasını engellemek için de önlem alınması gerektiğine işaret ediyor. Otomasyondan en az etkilenecek işlerin yaratıcılık ve sosyal zeka gerektiren işler olduğunu belirten rapor, 2030 yılı itibarıyla Çin’in 14 milyon kadar sanayi robotuna sahip olarak imalat otomasyonu anlamında öncü bir ülke olacağına işaret ediyor.
USC Bilgi Bilimleri Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı, seyrettiği sahte videoları yüzde 96 başarıyla tespit edebilen bir araç geliştirdi. Videoları kare kare inceleyerek sahte olup olmadığına karar veren diğer araçların aksine bu araç, bütün videoyu tek seferde gözden geçirip videodaki kişinin hareketlerindeki potansiyel uyumsuzlukları inceliyor. Araştırmacılar buna ‘yumuşak biyometri imzası’ adını veriyor. Araştırmacılar, önde gelen siyasetçi ve ünlülerin “deepfake” videolarını orijinallerinden ayırt edebilen bu aracı geliştirmek için üzerinde oynama yapılmış bin tane video kullandı.
Dünyamız için tehlike teşkil eden karbondioksidi faydalı amaçlarla kullanmak mümkün. Özellikle İngiltere’deki birkaç şirket bu anlamda oldukça başarılı adımlar attı. Atıkların ham maddeye dönüştürülmesini amaçlayan döngüsel ekonominin öncülerinden sayılan bu şirketler arasında kimisi karbondioksidi çeşitli işlemlerden geçirerek bira köpüğü yaparken kimisi de çimento bloğu yapımı için kullanıyor. Şimdiden ihracat siparişi alan bu teknolojiler, diğer sektörlere örnek oluşturacak nitelikte.
Karbondioksit üretimine en fazla katkısı olan sektörlerden biri de inşaat sektörü. Çimento üretimi için kireç taşının 1400 santigrat derecede ısıtılması gerekiyor. Bu işlem sırasında da üretilen çimentonun yarısı kadar karbondioksit doğaya salınıyor. İnşaat şirketleri daha temiz alternatiflere yönelmek istiyor ancak bu alternatiflerin maliyetinin daha yüksek olması sebebiyle müşteriler geleneksel çimentodan vazgeçmiyor. Çimento üretiminin 2050’ye kadar yüzde 12 ila 23 oranında artması bekleniyor. Kömür yakarak çalışan fabrikaların ve enerji santrallerinin bacalarından toplanan uçucu kül ile üretilen ve normal çimentoya göre daha yeşil olan bir alternatif özellikle Brezilya’da son yıllarda daha sık kullanılmaya başladı. Ancak kömür santrallerini kapatan Avrupa ve ABD’de bu yöntemin yaygınlaşması zor görülüyor.
Öte yandan, büyük şirketler inşaat alanında geçmişe dönüş yaparak ahşaba daha fazla ilgi göstermeye başladı. Microsoft, Silikon Vadisi’ndeki kampüsünü yenilerken beton yerine ahşap kullanmaya özen gösteriyor. Alphabet’in alt şirketlerinden Sidewalk Labs de Kanada’da tamamen ahşaptan oluşan bir mahalle inşa etmeyi planlıyor. Bir Jenga kulesi gibi birbirine zıt yönde dizilmiş ahşap blokların birleştirilmesi ile inşa edilen binalar, klasik ahşap binalara göre çok daha dayanıklı oluyor. Bu teknikle inşa edilen en yüksek bina, British Columbia Üniversitesi’nin inşa ettiği 18 katlı yurt binası. Sidewalk Labs aynı teknikle 30 katlı binalar inşa etmeyi hedefliyor.
Kod öğrenmek ya da kendi küçük projelerini geliştirmek isteyenlerin gözdesi mini bilgisayar Raspberry Pi’ın dördüncü sürümü tanıtıldı. Raspberry Pi 4 ile gelen yeni özellikler şu şekilde:
- Cortex-A72 mimari ile dört çekirdekli 64-bit, 1.5GHz ARMv8 işlemci
- 4GB’a kadar LPDDR4 bellek
- Gigabit Ethernet
- Bluetooth 5.0
- USB-C portu
- İki adet mini HDMI ile iki ayrı ekrana 4K görüntü verebilme
Apple’ın 5G modemler için Qualcomm ile anlaşmaya varmasının ardından Intel kablosuz iletişime dair patentlerini satma kararı aldı. Şirketin aynı zamanda akıllı telefonlar için modem geliştiren birimini de satışa çıkardığı biliniyor. Intel’in 3G, 4G ve 5G modemlerle ilgili 6 bin adet patentin yanı sıra kablosuz iletişim için geliştirilen 1700 patenti de açık artırmayla satacağı belirtildi. Apple’ın potensiyel alıcılardan biri olduğu düşünülüyor. Ayrıca birden fazla şirketin de bir araya gelerek hem patentleri hem de Intel’in akıllı telefon modemi birimini satın alabileceği de konuşuluyor.
Uçan Formula 1 olma hedefiyle yola çıkan Dron Yarış Ligi yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Ligin yeni yatırımlarla birlikte toplam yatırımlarını 50 milyon Dolar’a tamamlayacağı belirtildi. Halihazırda yatırımın 26 milyon Dolar’lık bölümünü alan girişim, yeni Seri C yatırımcılarıyla geriye kalan bölümü de tamamlayacak. Fütüristik spor dallarından biri olan dron yarışları için 2015’te kurulan ligin müsabakaları NBC Sports, Twitter, Sky Sports ve Fox Sport Asia’da yayınlanıyor.
MIT Technology Review’un haberine göre Pentagon, insanları kalp atışından tanıyabilen bir lazer üretti. 200 metre uzaktaki hedefin kalp atışlarını dinleyip kimliğini tespit edebilen Jetson teknolojisinin beraberinde getirdiği birtakım engeller de var. Sistem şu anda sadece tişört gibi ince giysilerle sonuç veriyor. Mont gibi kalın giysilerle çalışmıyor. Kimlik belirleme işlemini yapabilmesi için 30 saniyeye ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden şimdilik sadece oturan ya da ayakta duran hedefler üzerinde işe yarıyor. Yine de, uygun koşullar altında Jetson’ın doğruluk payı yüzde 95’in üzerinde.
Özet Başlıkları
- Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
- Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
- Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
- Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
- Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Yorumunuz: