Sahte videoları yüzde 96 başarıyla tespit edebilen yazılım

Bir grup araştırmacı, geleneksel araçlardan farklı bir yol izleyerek yeni bir sahte video tespit etme modeli geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Araştırmacılar, deepfake (sahte) videolarına karşı verilen savaşın önemli bir parçası olabilecek nitelikte yeni bir araç geliştirdi. USC Bilgi Bilimleri Enstitüsü tarafından geliştirilen bu yeni araç, video dosyalarında hemen göze çarpmayan yüz ve baş hareketlerini ve insan müdahalesiyle yapılan değişiklikleri yüzde 96 doğruluk payıyla tespit edebiliyor.

ABD Meclis sözcüsü Nancy Pelosi’yi sarhoş gibi göstermek için bilerek yavaşlatılan deepfake videosu gibi amatör videolar bile bu konudaki endişeleri artırıyor. Üstelik bu alana yeterince müdahale etmeyen teknoloji devleri üzerinde de bir baskı var.

Deepfake tespit etme modellerinin çoğu, videonun değiştirilmiş olup olmadığına karar vermek için videoyu kare kare inceliyor. USC araştırmacılarının geliştirdiği araç ise videonun tamamını tek seferde gözden geçirerek videodaki kişinin hareketlerindeki potansiyel uyumsuzlukları inceliyor. Araştırmacılar buna ‘yumuşak biyometri imzası’ diyor.

Sahte videolardan yakın zamanda kurtulamayabiliriz

Araştırmayla ilgili bir makale yazan ekip, özette “Giderek büyüyen deepfake tehdidiyle savaşmak için, kişinin konuşma modelini simgeleyen yüz ifadelerini ve hareketleri modelleyen bir teknik geliştirdik.” şeklinde bir ifadeye yer verdi. Araştırmacılar, önde gelen siyasetçi ve ünlülerin deepfake videolarını orijinallerinden ayırt edebilen bu aracı geliştirmek için üzerinde oynama yapılmış bin tane video kullandı.

USC’nin aracının doğruluk payı ne kadar yüksek olsa da deepfake videolarının yakın zamanda tamamen ortadan kalkması mümkün görünmüyor. Zira daha geçtiğimiz hafta araştırmacılar başka birine bir şeyler söyletebildiğiniz bir yazılım geliştirildiğini duyurdu.

Kaynak: Fox News

USC Bilgi Bilimleri Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı, seyrettiği sahte videoları yüzde 96 başarıyla tespit edebilen bir araç geliştirdi. Videoları kare kare inceleyerek sahte olup olmadığına karar veren diğer araçların aksine bu araç, bütün videoyu tek seferde gözden geçirip videodaki kişinin hareketlerindeki potansiyel uyumsuzlukları inceliyor. Araştırmacılar buna 'yumuşak biyometri imzası' adını veriyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği