Haftanın Özeti: 244

24 - 30 Haziran 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Çinli elektronik üreticisi Oppo, dünyanın ilk ekran altı ön kamerasını tanıttı. Bu selfie kamerası, özel bir piksel yapısına sahip olan, son derece saydam bir materyalden yapılan ekranın alt kısmındaki bir bölüme yerleştiriliyor. Kameranın ekranın altında olmasının sebep olabileceği parlaklık, renk tonu, puslanma gibi sorunları çözmek için ise özel bir yazılım geliştirildi. Ancak bu yenilikçi teknolojiyi ne zaman bir ürünün içinde görebileceğimizi henüz bilmiyoruz.

Austin Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, içinde elektrokardiyografi (EKG) ve sismokardiyografi (SKG) verilerini takip eden iki adet sensöre sahip bir elektronik dövme geliştirdi. SKG verileri EKG verilerinin doğruluğunu kontrol eden bir mekanizma gibi işlediği için bu elektronik dövmenin güvenilirliğinin diğerlerine göre daha fazla olduğu söyleniyor. Dövme şimdilik sadece bilgisayara bağlı şekilde kullanılabiliyor. İleride akıllı telefona yüklenen bir uygulamaya veri aktararak kullanılması mümkün olabilir.

Karavan üreticisi Dethleffs, Iveco’nun ürettiği Daily Electric modeli karavanın tavanını ve yanlarını güneş panelleriyle kapladı. Toplam 30 metrekarenin üzerinde ince güneş paneli bulunan araç 228-Ah sodyum-nikel-klorür bataryası ile tek şarjda 160 km gidebiliyor. Batarya 1500 kez şarj edilebiliyor. Yani, şarj istasyonuna ve yakıda ihtiyaç duymadan, toplamda 250 bin km’ye yakın yolculuk etmek mümkün. Karavanın tek özelliği güneş enerjisi ile çalışması değil. Sürüş destek teknolojisi, akıllı pencereleri ve ısıtma sistemiyle bu araç, elektronik ve mobil bir ev olarak hizmet verebiliyor.

Hollandalı otomotiv şirketi Lightyear, yeni geliştirdiği güneş enerjili otomobili Lightyear One’ı tanıttı. Tavanında ve motor kapağında güneş panelleri bulunana araç 1 saatlik yolculuk sırasında 12 km boyunca kullanılabilecek kadar enerji depoluyor. İhtiyaç duyulan enerjinin geri kalanı ise şarj istasyonlarından sağlanabiliyor. Araç şarj istasyonunda şarj edildiğinde bir saatlik şarjla 507 km yol kat edebiliyor. Tam şarjda ise menzili 725 km’yi buluyor. Uzun yolda diğer elektrikli araçlardan çok farkı olmayan Lightyear One, şehir içinde kısa mesafeli yolculukların önemli bir kısmında güneş enerjisi kullanarak hareket edebiliyor. Şirket, bu aracı kullanan Hollanda’da ortalama bir kullanıcının yıllık enerji ihtiyacının yüzde 40’ının  güneş enerjisi ile elde edilebileceğini söylüyor.

Trenlerin hızlanması, fren yapması, ışık ve sinyal gibi elektronik cihazlar, trenleri kullanan binlerce insanın vücut ısısıyla birleşince tren tünelleri epey sıcak yerler haline geliyor. Bu ısıyı faydalı bir amaç için kullanmak isteyen EPFL Üniversitesi araştırmacıları, dev bir buzdolabı mantığıyla çalışan ve 60 bin metrekarelik bir alanda test edilen bir sistem kurdu. Sistem, civardaki 1500 adet standart 80 metrekarelik apartman dairesinin ısı ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte. Mantığı ise basit; tünelin duvarlarına plastik borular yerleştiriliyor. Boruların içi de ısı transferi yapacak bir sıvıyla dolduruluyor. Borulardan geçirilen soğuk sıvı, tüneldeki hava tarafından ısıtılıyor ve yüzeye çıktığında ısınmış oluyor. Ucuz ve enerji tasarruflu olduğu belirtilen sistem bir kez kurulduğunda 100 yıl kadar kullanılabiliyor.

Tek atom kalınlığında karbon dizilerinden oluşan grafen, birçok alanda umut vadeden bir malzeme olarak görülüyor. Ancak bu malzemeyi fabrikalarda geniş ölçekli olarak üretmek çok mümkün değil. Şimdiye kadar üretilen grafenler genellikle üniversitelerin laboratuvarlarında ya da ar-ge merkezlerinde geliştirildi. Ancak Almanya merkezli Aixtron şirketinin geliştirdiği yeni teknikler sayesinde grafen üretimi artık çok daha kolay ve ucuz olabilir. Neutron ve CCS 2D adı verilen tekniklerle yılda 20 bin metrekare (mevcut tekniklerden 200 kat daha fazla) grafen üretilebileceği ve maliyetin de 100 kat daha az olacağı belirtildi. Oda sıcaklığında çalışabilen bu sistemleri fabrikalarda uygulamak da oldukça basit.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: