Haftanın Özeti: 57

23 – 29 Kasım 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

  • Türkiye iç gündem trafiğinde kendi standartlarını dahi zorlayan bir haftayı geride bıraktı. Kronolojik sırayla en önemli gelişme 24 Kasım tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir F-16 uçağının hava sahasıihlali yaptığı gerekçesiyle Rus Hava Kuvvetlerine bağlı olduğu belirlenen SU-24uçağınıvurarak düşürmesi oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri ihlali kapsayan 5 dakikaboyu 10 uyarı yaptıklarını, karşılık bulamayınca düşürdüklerini belirtti. Konuyla ilgili gerilimi tırmandıran ayrıntı düşen uçaktan atlayan iki Rus savaş pilotundan birininparaşütle inerken vurularak öldürülmesioldu (bu uluslararası hukukta bir savaş suçu kabul ediliyor). Diğer pilot Konstantin Murahtin ise önce bölgedeki Türkmen mücahitlerine esir düştüardından –iddialara göre MİT’in müdahalesiyle– Rusya’ya teslim edildi. Pilot Murahtin Türk uçağının uyarı yapmadan ateş açtığını iddia etti.

  • Sırtımızdan bıçaklandık” diyerek ilk tepkisini veren Rusya Başkanı Vladimir Putin’in uçaklarının düşürülmesininkarşılığı olacağını telaffuz ettiktensonra ilk olarakRus Ordusu’nunyetkinliği masaya yatırıldı.Ancak Rusya tarafından ilk adım diplomatik ve ekonomik alandaatıldı. Türkiye – Rusya arasındaki vizesiz seyahat anlaşması 1 Ocak 2016’dan itibaren iptal edildi. Türkiye’nin ısınmadan sanayiye ve elektrik üretiminde can damarı olan doğalgazın büyük bölümünün Rusya’dan satınalınıyor oluşu da ayrı bir endişeye dönüştü. Rus tur şirketleriTürkiye’ye yönelik programları iptal etti.Türkiye’denmeyve-sebze ithalatının vanası kısıldı. Türklerin Rusya’da çalışması yasaklandı. Ekonomideki kayıp hafta boyu sürdü.

  • Gidişatın Erdoğan ve Putin’in fiziken aynı çatı altında buluşacağı30 Kasım’da Fransa’nın Başkenti Paris’te gerçekleştirilecekBirleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na kadar süreçte olumlu bir gelişme ihtimali görünmüyor.
  • Bu olayların gürültü-patırtısındaortaya atılan ilginç iddialardan biri de Rusya’nın bölgedeki varlık ve faaliyetlerinin aslında petrol fiyatlarını yükseltmek olduğuydu (rekor seviyede düşen petrol fiyatlarından en büyük zararı dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından -ve uzun süredir ciddi bir ekonomik kriz içinde bulunan- Rusya görüyor).
  • Haftanın enönemli ikinci gelişmesi ise Cumhuriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün ‘MİTTIR’ları‘ olarak bilinen olayaait yaptıkları yayın gerekçesiyle’teröre yardım ve yataklık’, ‘siyasi ve askeri casusluk amacıyla gizli bilgileri temin etmek’ ve’siyasi veya askeri casusluk amacıyla gizli kalması gereken belgeleri açıklamak’ suçlamasıyla alınan ifadelerinin ardından tutuklanmaları oldu.

  • Haftayı kapatmak üzereyken Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi barış adına yaptığı bir basın açıklaması sırasında vurularak öldürüldü. Sosyal medyada büyük yankı ve tartışma çıkartan olayda Elçi’nin yan sokakta polisin müdahale ettiğibir grup PKK’lı tarafından ‘kör kurşunla’öldürüldüğü açıklandı.

  • IŞİD ile ilgili haberlerde çok nadir; o da satır aralarında kalan iki gruba dair uzun ama çok şey anlatan biryazı ve bir belgesel: IŞİD’in kadınları ve çocukları.
  • 14 yaşındakiLucas Etter, Türkiye’de ‘sabır küpü’ olarak anılan Rubik’s Cube’u sadece 4,9 saniyede çözerekyeni dünya rekorunu belirledi.

  • Veri madenciliğinin ilginç kullanım alanlarından biri California Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. ABD’nin 26 eyaletinden toplanan 800 okul yıllığındaki 37 bin fotoğraf üstünde yazılımların yürüttüğü analiz sonucunda yıllar bazında gülüşlerin, saç modellerinin ve kıyafetlerin nasıl değiştiğine yönelik şablonlar çıkarıldı.

Faces

  • ABD vatandaşı Otis Johnson 25 yaşındayken görev başındaki bir polis memurunu öldürmekten44 yıl hapse mahkum olur. 69 yaşında dışarı çıktığında ABD’nin de dünyanın da bambaşka bir yere döndüğünü fark eder. Cep telefonları, reklamlar, yiyecekler, içecekler… Good Bye Lenin filminin gerçeği de denebilir. Öyküsünü Al Jazeera kamerasından izleyelim.

  • İnternetle birlikte unutulan kavramlardan ‘zaman kapsülü’ kabaca bir kutu ya da kapsülün içine insanlığa ve yaşama dair bilgi ve belgeleri doldurup saklamayı temel alıyor. Genellikle toprağagömülen bu kapsüllerin içinde tohumlardan gazete kupürlerine kadar hemen her şey yer alabiliyor. Hatta bu şekilde gömülen otomobiller dahi var. ABD’deki MIT Üniversitesi’ndeki bir inşaat sırasında 12 ve 26 numaralı binaların arasındaki bahçede 5 Haziran 1957 yılında gömülen bir zaman kapsülü tesadüfen işçiler tarafından bulundu. Dönemin MITRektörüJames R. Killian Jr. ve ProfesörHarold Edgerton tarafından gömülen kapsülü benzerlerinden ayıran en büyük özelliğiyse tam 1.000 (BİN) yıl boyu açılmama talebi. Geleneksel zaman kapsülleri 100 yıl sonrası için oluşturuluyor. MITsahiplerinin kararına saygı duyarak kapsülü 2957 yılındaaçmak üzere yeniden gömdü.

  • DİKKAT:Gelişmeler burada bitmiyor!Diğer kategori başlıklarına aşağıdakimenüden ulaşabilirsiniz.


17 yanıt

  1. idmankurdu avatarı

    Almanya’nın nükleer santralleri kapatmayla ilgili kararından tercüme hatası olmuş. 2011’de, 17 nükleer santralin hepsinin kapatılma kararı alınmış. Şu ana değin 9’u kapatılmış. Geri kalanı 2022’ye kadar kapatılacakmış.

  2. Nasistan avatarı

    Türkiyedeki ve dünyadaki gelişmeler… Sanırım 70 yaşına geldiğimizde ülkemiz adına hayıflanmaktan başka bir şey gelmeyecek elimizden.
    Haber sayısı 100’ü aşkın olunca içsel bir mutluluk oluyor, en azından benim için öyle :) Ayrıca Tasarım ve inovasyon sekmesinin son haberi olan “eie” neyin haberi acaba? Emeğinize sağlık, pazar günlerimin vazgeçilmezi oldunuz.

  3. Sefik Ilkin Serengil avatarı

    Jack Dorsey, Stanford’ta yaptığı bir konuşmada (The future has already arrived – https://www.youtube.com/watch?v=AckvbL5Tfic 10:00’dan itibaren) söylediklerinize ek olarak @ sembolü (mention) ve tweet kelimesininde kendileri tarafından bulunmadığını, servisin kullanıcıları tarafından bulunup twitter tarafından benimsendiğini söyler. Tesekkurler.

  4. abdullah4372 avatarı

    Savaş suçu diyorsunuz da, paraşütle atlayanları Türkmenler vurdu. Türkiye devleti askerleri mi vurdu?

    1. dunyahalleri avatarı

      Turkmenlerin vurmus olmasi sucun mahiyetini degistirmiyor ki?

      1. Emrah ŞANLI (@emrahsanli0) avatarı

        Ama Rus savaş uçakları tarafından atılan bombalar, paraşütle atlayan pilotun öldürülmesini meşrulaştırıyor. Bu da suçun mahiyetini köküne kadar değiştirir, Suriye Devletinin kurucu unsurları olan Türkmenlerin meşru müdafaası söz konusudur sayın amirim, Yerli halkın terör devleti ve onun müttefik bozuntularına cevabı sizin nezdinizde savaş suçu olarak görülmesi üzücüdür.

      2. Abdullah Yüksel avatarı
        Abdullah Yüksel

        Türk askeri vursa savaş suçu olur. Ama vuran Suriye vatandaşı olan Türkmenler. Yani Savaş suçu olacaksa da bunun muhatabı Suriye Devleti olur. Suriye Devleti onları sahiplenmiyorsa o zaman Türkmenler bir devlet değil ki savaş suçu teşkil etsin. Ek olarak paraşütle atlayan Rus askerine Türkmen komutan ateş edilmemesi için de ikaz yaptı ama sonuçta bir ordu disiplini yok. Bu arada tabiki de vurulmamasını isterdim.

  5. wolkanca avatarı

    pilotun vurulması barbarca. türkiye ile ilgisi yoktur.
    yalnız uçağın düştüğü topraklar resmi olarak rusların destek verip birlikte savaştığı esad’ın ülkesi yani adamlar zaten savaşta savaştayken suç muç her şey oluyor yine nereden bakarsan bak türkiye ile ilgisi yok.
    adam olsunlar. obama boşa savaunma bütçelerini kısıp askerleri geri çekmedi putin kendini abd ye karşı güç olarak görebilir ama aslında hiçbir şey değil bazen çok yanlış bakıyoruz koca koca profosör veya bir şeyin başkanı olmuş ama gerçekten çok cahil insan var.

  6. Arif DAGLI avatarı

    Amirim, ‘Singapur Üniversitesi’ ibaresi olmamış bence, Singapur’un hangi üniversitesi sorusunu doğuruyor.

    1. Emrah ŞANLI (@emrahsanli0) avatarı

      Arif Bey; Singapur Üniversitesi zaten kurumun resmi adı bakınız bu da sitesi http://www.nus.edu.sg/

      1. Arif DAGLI avatarı

        ‘Ulusal Singapur Üniversitesi’ veya ‘Singapur Ulusal Üniversitesi’ gibi çevirsek daha doğru olur. ‘Türkiye Üniversitesi’ diye okul olsa ismi komik kaçmaz mı?

  7. Ipek AG avatarı

    GEAR VR duzltir bahusus selam ederim

  8. Figen çelik avatarı
    Figen çelik

    Emeğinize sağlık…

  9. Mustafa Celebi avatarı
    Mustafa Celebi

    Ne zaman okusam haftalık derlemeyi, hem hayret ediyor hemde bizim içinde bulunduğumuz (debelenme mi deseydim acaba) durumu düşünerek hayıflanıyorum. Ufkumuz genişledi diyerek kendimi teselli edip, kendimce notlar alarak kapatıyorum. Fikrine sağlık amirim..

    1. dunyahalleri avatarı

      Bazen ben de yazarken benzer düşüncelere kapılıyorum. Her şeye rağmen bilmemektense bilmek daha iyi sanıyorum.

Yorumunuz: