Robotlar fabrikalardaki 20 milyon işi insanların elinden alacak

Oxford Economics adlı şirketin araştırmasına göre, 2030 yılına geldiğimizde, imalat işlerinin 20 milyon kadarı robotlar tarafından yapılıyor olacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Oxford Economics adlı şirketin yaptığı araştırmaya göre, her bir yeni sanayi robotu 1,6 imalat işini insanların elinden alıyor. Bu anlamda en çok etkilenen işler; en az vasıf gerektiren işler. İnsanların vasıflı olmadığı, nispeten zayıf ekonomilere sahip, işsizlik oranlarının yüksek olduğu bölgelerde yaşayanların işlerini robotlara kaptırma ihtimali çok daha yüksek.

İmalat sanayinden ayrılan işçiler genellikle ulaşım, inşaat, bakım ve yöneticilik gibi alanlara geçiyor. Ancak bu sektörler de otomasyona geçmesi en kolay sektörler arasında yer alıyor. Robotların fabrika işçilerinden gazetecilere kadar herkesi işinden etme riski taşıdığına dair tahminleri daha önce çok duyduk. Ancak Oxford Economics’in araştırmasına göre otomasyonun sağlayacağı verimlilik büyümeyi de artırıp yok olan iş kolu kadar yeni iş kolu üretecek.

Çin, imalat otomasyonu öncüsü olacak

Rapor, özellikle binlerce imalat işçisinin çalıştığı Çin’in durumdan en çok etkilenenler arasında yer alacağını öngörüyor. 2000 yılından bu yana 400 bin’i Avrupa’da, 260 bini ABD’de, 550 bini Çin’de olmak üzere 1,7 milyon imalat işi robotlar tarafından devralındı bile. 2030’a geldiğimizde ise 14 milyon sanayi robotuna sahip olacağı düşünülen Çin, imalat otomasyonu açısından öncü bir ülke olacak.

Yaratıcılık gerektiren işler tehlike altında sayılmaz

Bu noktada hükumetlerin işi epey zor. Robotların vadettiği yeniliği desteklerken bir yandan da bu durumun toplumda yeni bölünmelere yol açmadığından emin olmaları gerekiyor. Raporun ortaya koyduğu pek de şaşırtıcı olmayan öngörülerden biri ise yaratıcılık, sosyal zeka veya merhamet gerektiren işlerin daha uzunca bir süre insanlar tarafından yürütüleceği yönünde.

Kaynak: BBC

Oxford Economics şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, 2030 yılına geldiğimizde, dünya genelindeki imalat işlerinin 20 milyon kadarı robotlar tarafından devralınmış olacak. Araştırmanın raporuna göre, giderek artan otomasyon, iş çeşitlerini ve ekonomik büyümeyi de artıracak. Şirket, gelir eşitsizliğinde aşırı artış olmasını engellemek için de önlem alınması gerektiğine işaret ediyor. Otomasyondan en az etkilenecek işlerin yaratıcılık ve sosyal zeka gerektiren işler olduğunu belirten rapor, 2030 yılı itibariyle Çin'in 14 milyon kadar sanayi robotuna sahip olarak imalat otomasyonu anlamında öncü bir ülke olacağına işaret ediyor.

 

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği