Ülkelerin robot ve otomasyon yatırımları

Uluslararası Robotik Federasyonu, dünya çapında hızla yükselen üretim otomasyonuna dair detayları paylaştı.

Üretim otomasyonu dünya çapında hızlanıyor. İmalat endüstrisindeki küresel robot sıklığının yeni ortalaması, her 10 bin kişiye 74 robot düştüğünü gösteriyor (2015’te 66 robot düşüyordu). Bölge bazında bakıldığında, Avrupa’daki ortalama robot yoğunluğu 99 birim, Kuzey ve Güney Amerika’da 84 ve Asya’da 63 birim.

2016 yılında imalat endüstrisinde her 10 bin işçiye düşen endüstriyel robot sayısı

Dünyanın en ‘otomatik’ 10 ülkesi sıralaması ise şu şekilde: Güney Kore, Singapur, Almanya, Japonya, İsveç, Danimarka, ABD, İtalya, Belçika ve Tayvan. Bu sıralama Uluslararası Robotik Federasyonu’nun yayımladığı 2017 Dünya Robot İstatistiklerine göre yapıldı.

Uluslararası Robotik Federasyonu Başkanı Junji Tsuda “Robot yoğunluğu, farklı ülkelerdeki üretim endüstrisinin otomasyon seviyelerindeki farkları anlamak için harika bir karşılaştırma imkanı sağlıyor. Son yıllarda Asya’da yüksek hacimli robot kurulumları gerçekleştiği için şu anda Asya bu anlamda en yüksek kalkınma hızına sahip. 2010-2016 yılları arasında yıllık ortalama robot yoğunluğu artış hızı Asya’da yüzde 9, Güney ve Kuzey Amerika’da yüzde 7 ve Avrupa’da 5 idi.” diyor.

Asya

Çin’deki robot yoğunluğu gelişimi diğer bütün ülkeleri geçti. Özellikle 2013-2016 yılları arasında yapılan önemli miktarda robot kurulumuyla birlikte yoğunluk oranı 2013’te 25 birimken 2016’da 68 birime yükseldi. Bugün Çin’in robot yoğunluğu dünya genelinde 23. sırada yer alıyor. Çin hükümeti hızla ilerleyerek 2020’ye kadar otomatikleşmiş ülkeler arasında ilk 10’a girmeyi hedefliyor. O zaman robot yoğunluğunun 150 birime yükseleceği tahmin ediliyor. Ayrıca 2020’ye kadar 100 bin yerli üretim endüstri robotu satılması planlanıyor.

Dünya geneline baktığımızda, Kore Cumhuriyeti’nin 2010’dan beri elinde tuttuğu bir unvanı var. Ülke, imalat endüstrisindeki robot yoğunluğu konusunda ilk sırada yer alıyor. Ülkenin 631 birim olan robot yoğunluğu küresel ortalamanın tam sekiz katı. Bunun sebebi, özellikle elektrik-elektronik ve otomotiv endüstrilerinde hâlâ devam eden yüksek hacimli robot kurulumları.

Singapur, 10 bin işçiye düşen 488 birim robotla Güney Kore’den sonra geliyor. Singapur’da robotların yaklaşık yüzde 90’ı elektronik endüstrisinde kullanılıyor. Üçüncü sırada 309 birim robotla Almanya, ardından da 303 birimle Japonya yer alıyor. Japonya endüstriyel robot üreticiliği konusunda dünya birincisi. Japon tedarikçilerin üretim kapasitesi 2016’da 153 bin birime ulaşmıştı. Bugün Japon üreticiler küresel arzın yaklaşık yüzde 52’sini karşılıyor.

Kuzey Amerika

ABD’deki robot yoğunluğu 2016’da 189 birime yükseldi. Böylece ülke dünyada yedinci sıraya yerleşmiş oldu. ABD’de yaşanan yükselişin temel sebebi, küresel piyasadaki Amerikan endüstrilerini güçlendirmek ve üretimi ülkede tutmaktı. Otomotiv endüstrisi, 2016 yapılan toplam endüstriyel robot satışının yüzde 52’sini oluşturarak bu anlamda birinci sırada yer alan sektör oldu. ABD’deki robot satışlarının 2017-2020 yılları arasında her yıl en az yüzde 15 artacağı tahmin ediliyor.

Kanada’daki robot yoğunluğu da bir süredir artıyordu ve 2016 yılında 145 birim robota erişildi. Büyümenin temel sebebiyse otomotiv endüstrisindeki robot kurulumları.

Meksika araba üreticileri ve otomotiv parçası tedarikçileri için önemli bir merkez konumunda. 2016 yılında Meksika’daki en büyük robot müşterisi yüzde 81 payla birlikte otomotiv endüstrisi oldu. Robot yoğunluğu 33 birim ancak dünya ortalaması olan 74 birimin çok çok altında. Bu yüzden Meksika küresel ölçekte 31. sırada yer alıyor.

Avrupa

Avrupa’nın en ‘otomatikleşmiş’ ülkesi, dünya genelinde 3. sırada yer alan Almanya. Genel endüstri ile otomotiv endüstrisinde giderek artan robot ihtiyacı yüzünden 2018-2020 yılları arasında yıllık endüstriyel robot tedariğinin her yıl en az yüzde 5 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Dünya genelinde 18. sırada yer alan Fransa’nın robot yoğunluğu 132 birim. 74 birim olan küresel ortalamaya göre iyi durumda olsa da diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında zayıf kalıyor. İsviçre (223 birim), Danimarka (211 birim), İtalya (185 birim) ve İspanya (160 birim) gibi diğer Avrupa Birliği ülkeleri, imalat sektöründe otomasyondan daha fazla yararlanıyor. 22. sırada yer alan Birleşik Krallık’ın robot yoğunluğu ise 71 birim. Avrupa Birliği’nden ayrılma kararına rağmen kapasite artırımı ve yerli/yabancı otomotiv şirketlerinin modernleştirilmesi için birçok yatırım planı mevcut. Ancak gümrük vergileriyle ilgili belirsizliklerden ötürü şirketlerin yatırımlarını çekip çekmeyeceği bilinmiyor.

Doğu Avrupa ülkelerinden hem Slovenya (137 birimle 16. sırada yer alıyor) hem de Slovakya’nın (135 birimle 17. sırada yer alıyor) robot yoğunluğu İsviçre’den (128 birimle 19. sırada yer alıyor) daha fazla. Çek Cumhuriyeti 101 birimle 20. sırada yer alıyor. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’daki robot tedarikçileri genellikle otomotiv sektöründen gelen taleple ayakta duruyor. Slovenya (387 birim robot), temel olarak otomotiv sektöründe kullanılan robot tedariğiyle birlikte Balkanlardaki en başarılı ülke.

Kaynak: International Federation of Robotics


Bir yanıt

Yorumunuz: