Microsoft çalışanlarına rakip yazılımları kullanmayı yasaklıyor

Microsoft, kendi yazılımlarını korumak için çalışanlarına Google Docs, Slack ve Amazon Web Servisleri gibi bazı rakip hizmetleri kullanmayı yasaklıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu yazı, konusunda uzman okurlarımızın yazılarına yer verdiğimiz konuk yazar programı kapsamında yayımlanmıştır. Siz de katkıda bulunmak isterseniz yazı paylaşım sayfamızı kullanabilirsiniz.

Konuk yazar: Gizem Yılmaz

Microsoft çalışanlarına Slack, Google Documents ve diğer bazı yazılımları kullanmayı yasaklıyor. Özellikle rakipleriniz tüm görüşmeler, projeler ve sıkı çalışmalarınızı ellerine geçirmek için fırsat kolladıklarında, şirket bilgilerini güvende tutmak ustalık gerektiriyor. GreekWire’ın bir raporuna göre Microsoft, rakiplerinin sıkı çekilmiş perdelerinin arkasına bakmadıklarından emin olmak için, çalışanlarına yasakladığı çevrimiçi servislerin bir listesine sahip. Bu listenin içeriğinde Slack, Google Docs, Amazon Web Servisleri gibi en modern profesyonel hizmetlerin isimleri de geçiyor.

Çalışanlar arasında kolay iletişim, bilgi depolama ve paylaşma sağlayan bu servislerin bazılarının popülaritesine rağmen, Microsoft herkesin tüm bilgileri kendi programları içerisinde ve şirket içinde tuttuğundan emin olmak istiyor. Öte yandan, Microsoft’un kendi programlarının tümü de tamamen güvenli değil, örneğin Microsoft’a ait GitHub da yasaklı servislerden biri.

Rakiplere şirket içi bilgileri sunmak olmaz

Bu durumun arkasındaki fikir, Google ve Amazon gibi şirketlerin, teorik olarak Microsoft’un üzerinde çalıştığı bazı şeylere doğrudan erişim sağlaması. Microsoft’un rakiplerine bunu kolaylaştırmak istemesi olanaksız.

İşte GreekWire’ın Microsoft’un Slack ile ilgili dahili bir belgesinden edindiği bir bölüm:

Slack Free, Slack Standart ve Slack Plus versiyonları, Microsoft fikri mülkiyetini (IP) korumak için gerekli kontrolleri sağlamıyor. Bu çözüm yollarını uygulayan mevcut kullanıcılar, Microsoft işleriyle ilgili sohbet geçmişi ve dosyaları, aynı özelliklere, Office 365 uygulamalarına, arama ve görüşme işlevlerine sahip Microsoft Teams hizmetine taşımalı. Teams’in çalışma grubunuza sağlayabileceği ekstra özellikler hakkında daha fazla bilgi edinin. Slack Enterprise Grid versiyonu, Microsoft güvenlik gereksinimlerine uyumludur, fakat, rakip bir yazılımdan ziyade Microsoft Teams’in kullanımını teşvik ediyoruz.

Şirket çalışanlarının rakip ürünleri kullanması hoş değil

Durum, bu şekilde ele alındığında mantıklı görünüyor. Bu durum yalnızca Microsoft’u diğer şirketlerin göreceği şekilde dışarıya açmıyor, aynı zamanda şirketin kendi çalışanlarının, rakip şirketlerin servislerini kullanması da kötü bir izlenim bırakıyor. Bu Apple’da çalışan birinin işini Windows bilgisayarlarında yapması gibi bir durum.

Yasaklanan yazılım listesindeki başka ilginç bir isim de yazım ve gramer hatalarını düzelten Grammarly. Bir yandan bu yazılıma sahip olmak iyi bir şey iken, öte yandan Grammarly kullanıcıların belge ve e-postalarında bastıkları her tuşun günlüğünü tutuyor. Hassas içeriklerle çalışanların bunu akılda tutmasında fayda var.

Kaynak: Mashable

Microsoft, son günlerde şirket içi bazı ekstra güvenlik önlemleri ile dikkat çekiyor. Şirket içi bilgilerinin gizliliğine önem veren Microsoft, bu doğrultuda çalışanlarının bazı yazılımları kullanılmasını yasaklıyor. Başka yazılımların kullanımı yoluyla kendi uygulamalarının içeriğine ulaşılacağı kaygısı taşıyan şirket, bir dizi önlem alıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği