Pentagon’un, insanları kalp atışından tanıyan lazer teknolojisi

Pentagon, 200 metre uzaktaki insanı kalp atışlarından tespit edebilen, Jetson adını verdiği bir teknoloji üretti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Biyometrik kimlik tanıma, günlük hayatın bir parçası haline geldi. Havaalanlarında yüz tanıma teknolojileri görüyoruz. Etrafta bir bakışınızla kilidini açabildiğiniz arabalar, insanların kendine has yürüyüş tarzını tespit edebilen teknolojiler var. Akıllı telefonlardan etkinlik biletlerine kadar her şeyde kullanılan parmak izi okuyuculardan bahsetmeye gerek bile yok. Peki bir sonraki yeni teknoloji neyle ilgili olacak? Kalp atışlarımız.

MIT Technology Review’un haberine göre Pentagon, insanları kalp atışlarından tanıyabilen bir lazer geliştirdi. Jetson adı verilen bu teknoloji, lazer titreşim ölçer kullanarak cildin üzerinde kalp atışından kaynaklanan hareketi tespit ediyor. Cihaz 200 metre uzaklıkta çalışabiliyor.

Kalın kıyafetlerle çalışmıyor

Herkesin ‘kalp imzası’ kendine özgü. Üstelik yüz ve parmak izinin aksine değiştirilmesi mümkün değil. Ancak yüz tanıma ve diğer biyometri teknolojilerinde olduğu gibi Jetson’ın da karşılaştığı birtakım zorluklar var. Teknoloji tişört gibi ince kıyafetlerle çalışırken mont gibi kalın kıyafetlerde sonuç vermiyor. Ayrıca ihtiyaç duyulan bilgiyi toplaması yaklaşık 30 saniye sürüyor. Bu yüzden şimdilik sadece oturan ya da ayakta duran hedefler üzerinde işe yarıyor. Yine de, uygun koşullar altında Jetson’ın doğruluk payı yüzde 95’in üzerinde.

Böyle bir teknolojinin askeriye ve gözetleme kuruluşları açısından büyük bir nimet olacağını tahmin etmek zor değil. Ancak başka kullanım alanları da yaratılabilir. Örneğin doktorlar hastaya dokunmak zorunda kalmadan kalp atışlarını ölçebilir veya hastaların organları kablosuz şekilde izlenebilir.

Kaynak: Engadget

MIT Technology Review'un haberine göre Pentagon, insanları kalp atışından tanıyabilen bir lazer üretti. 200 metre uzaktaki hedefin kalp atışlarını dinleyip kimliğini tespit edebilen Jetson teknolojisinin beraberinde getirdiği birtakım engeller de var. Örneğin şu anda sadece tişört gibi ince giysilerle sonuç veriyor. Mont gibi kalın giysilerle çalışmıyor. Kimlik belirleme işlemini yapabilmesi için 30 saniyeye ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden şimdilik sadece oturan ya da ayakta duran hedefler üzerinde işe yarıyor. Yine de, uygun koşullar altında Jetson'ın doğruluk payı yüzde 95'in üzerinde.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği