Haftanın Özeti: 244

24 - 30 Haziran 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Harry Potter: Wizards Unite adlı artırılmış gerçeklik oyunu, geçtiğimiz günlerde öncelikle ABD ve Birleşik Krallık’ta, sonra da diğer birçok ülkede kullanıma sunuldu. (Oyun Türkiye’den hâlâ yok.) SensorTower adlı araştırma şirketinin sağladığı verilere göre oyun, ABD ve Birleşik Krallık’ta indirilebilir hale geldiği 24 saat içinde oyunun geliştiricisi Niantic Labs’e 300 bin Dolar kazandırdı. Sunulduğu ilk günün ardından şirkete 2 milyon Dolar civarında hasılat sağlayan Pokémon GO kadar başarılı olamasa da Harry Potter: Wizards Unite da şirket açısından kârlı olmuş gibi duruyor.

Yaz geldi ve Steam yaz indirimleri başladı. Birçok oyunda, bazen yüzde 90’lara varan indirimler sunan Steam yaz indirimleri 9 Temmuz’a kadar devam edecek. ShiftDelete.net’in seçtiği, indirimlerde gözden kaçırılmaması gereken oyunlardan bazıları şu şekilde:

Webtekno’nun da indirime giren oyunlarla ilgili bir derlemesi mevcut. Ayrıca indirimler kapsamında, Steam Grand Prix adlı bir yarışma düzenleyen Steam, her gün kazananlara istedikleri oyunlardan birini ücretsiz veriyor.

Google, Be Internet Awesome adı verilen dijital güvenlik ve vatandaşlık müfredatına medya okuryazarlığı kısmını eklediğini duyurdu. Bu gelişmenin nedeni, çocuklara e-dolandırıcılık saldırılarından nasıl korunacaklarını, botların ne olduğunu, bir bilginin doğru olduğuna nasıl karar verileceğini, kaynakları nasıl değerlendireceklerini, sahte URL’leri nasıl belirleyeceklerini vb. öğretmek. Çocuklara sadece şüpheli gördükleri haber/bilgileri değil internette karşılaştıkları bütün bilgileri sorgulama alışkanlığı kazandırmayı da hedefleyen bu program, öğretmen ve aileler tarafından da uygulanabilir.

ABD’li senato üyeleri Mark Warner ve Josh Hawley, kullanıcılarının bilgileriyle milyarlarca Dolar kazanan teknoloji şirketlerinin şeffaflaşmasını talep eden bir yasa tasarısı sunacak. Eğer yasa tasarısı kabul edilirse; Facebook, Amazon, Google, Twitter gibi aylık kullanıcı sayısı 100 milyonun üzerinde olan şirketlerin kullanıcıları her 90 günde bir veri türlerini ayrı ayrı gösteren bir rapor alacak. Raporda her bir verinin o şirket için ne kadar değerli olduğu da görülebilecek. Hakkımızda inanılmaz miktarlarda veriye sahip teknoloji devleri böyle bir yasa tasarısını hemen kabul etmek istemeyebileceği için itirazlar gelmesi mümkün görünüyor.

Çarşamba günü Brüksel’de bir araya gelen Almanya ve Hollanda hükumet yetkilileri, dünyanın ilk ortak askeri internet ağı olan TEN’i (Tactical Edge Networking) kurmak için anlaşma imzaladı. İki ülke arasındaki bu proje, ileride diğer NATO üyesi ülkelerin askeri ağlarını birleştirmek için test niteliğinde. Asıl amaç, NATO üyelerinin askeri ağlarını paylaşmaları. Böylece NATO ülkelerinin hepsinde yeni ve gelişmiş ortak standartlar geliştirilip uygulanabilecek. TEN öncelikle Almanya ordusunun kara konuşlu faaliyetleriyle Hollanda ordusu tarafından kullanılan FOXTROT adlı taktik haberleşme sistemini birleştirecek. TEN ağını kullananlar tamamen aynı bilgisayarları, radyoları ve tabletleri kullanıyor olacak. TEN’in kurulabilmesi için her iki ülkenin de milyonlarca Euro harcayacağı tahmin ediliyor.

27 Haziran itibariyle harekete geçen Mozilla Vakfı, Google’ın işletim sistemi Android ile çalışan 2,5 milyar cihazda kullanılmak üzere web tarayıcısını yeniden şekillendirmeye başladı. Yeni tarayıcı, Firefox Preview ismiyle sunulacak. Şirket, bu yeni tarayıcının Android için kullanılan şu anki Firefox versiyonundan iki kat daha hızlı olduğunu belirtiyor. Takip koruma özelliği ise varsayılan olarak geliyor. Yani Firefox, çerezleri depolamıyor. Ayrıca siz internette gezinirken sizi takip eden üçüncü partileri engelliyor. Google’ın tarayıcı altyapısı Blink’i kullanmayacağını belirten Mozilla, kendi tarayıcı altyapısını kullanacak.

Twitter, Donald Trump başta olmak üzere dünya liderlerini etkileyebilecek nitelikte yeni bir uygulama başlatıyor. Onaylı hesaba sahip hükumet yetkililerinin, hükumet temsilcilerinin ve 100 binden fazla takipçisi olan hükumet pozisyonu adaylarının tweet’leri Twitter’ın içerik politikasına uygun değilse tweet’ler bu yönde etiketlenecek. Bu tarz tweet’lere uyarı notu düşülecek. Kullanıcılar ancak uyarı işaretine tıklayınca tweet’i görebilecek. Twitter, bu tür tweet’lerin algoritmayla öne çıkarılarak yayılmasını zorlaştırmak için de çalıştıklarını söyledi.

Siber saldırganların yeni hedefi, Microsoft Excel üzerinden bilgisayarı ele geçirmek. Bir e-posta ile gönderilen Excel dosyası açıldığında, içindeki bir makro çalışıyor ve msiexec.exe dosyasını çalıştırıyor. Bu dosya bir MSI arşivi indiriyor ve arşivde bulunan dijital olarak imzalanmış bir dosya çıkartılıp çalıştırılıyor. Bu dosya da bir başka dosyanın şifresini çözüp bellek üzerinde çalıştırıyor. Dosya bellek üzerinde çalıştığı için antivirüs programı tarafından kontrol edilemiyor. Kötü amaçlı yazılım daha sonra wsus.exe adında bir dosya indiriyor ve bu dosyayı Windows Service Update Service (WSUS) dosyası gibi gösteriyor. Virüsün FlawedAmmyy adlı grup tarafından oluşturulduğu ve genellikle Koreli kullanıcıları hedeflediği belirtiliyor.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates bu hafta katıldığı Economic Club of Washington etkinliğinde, girişimleri hakkında konuştu. Bugün Harvard’dan ayrılsa, kuracağı şirketin yapay zekaya basılı yazıları okumayı öğreten bir şirket olacağını söyleyen Gates aynı zamanda artırılmış gerçeklikle uzaktan yardımlaşma üzerine de çalışmalar yürütebileceğini belirtti. Microsoft halihazırda HoloLens ile benzer artırılmış gerçeklik çalışmaları yürütüyor. Öte yandan Gates, bugüne kadar yaptığı en büyük hatanın, Android platformunun Google tarafından geliştirilmesine izin vermek olduğunu söyledi. Apple olmayan telefonlar için tek bir işletim sistemi pazarı olduğunu ve Android’in bunu elinde bulundurduğunu belirten Gates, zamanında hareket edip Android gibi bir platform yaratmamış olmanın Microsoft’a bugün 400 milyar Dolar’a mal olduğunu söyledi. Yine de Microsoft bugün 1 trilyon Dolar’ı aşan değeriyle dünyanın en büyük şirketi konumunda. Ancak liderliği Amazon ve Apple ile paylaşması gerekiyor.

Apple’ın dünyanın en büyük şirketlerinden biri olmasını sağlayan belki de en önemli özelliği ayırt edici ürün tasarımları. iPhone ve Mac dahil olmak üzere bütün önemli Apple ürünlerinin dış görüntüsü ve endüstriyel tasarımından sorumlu isim Jony Ive, şirketin bu günlere gelmesinde Steve Jobs kadar önemli bir role sahip. Ancak bu hafta yapılan açıklamada, ünlü tasarımcının Apple’dan ayrılacağı duyuruldu. 20 yıldan fazla süredir Apple’da çalışan Ive, kendi tasarım şirketi LoveFrom’u kurmak için Apple’dan ayrılıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Apple CEO’su Tim Cook, Ive’ın Apple’a kattığı değerin öneminden bahsetti. Apple, LoveFrom’un müşterisi olacağını da bildirdi.

Fotoğrafçıların kamusal alanlarda çektiği fotoğrafların tüm haklarının kendilerine ait olduğu kabul edilir. Ancak ünlü model Gigi Hadid’in sokakta çekilen bir fotoğrafı, bu algının tartışılmasına sebep oldu. Hadid fotoğrafı kendi Instagram hesabından paylaştı. Fotoğrafı çeken magazin fotoğrafçısının çalıştığı ajans, Xclusive-Lee, fotoğrafın kendilerine ait olduğunu belirterek dava açtı. Hadid ise fotoğrafta kameraya poz verip gülümseyerek fotoğrafa katkıda bulunduğunu ve bu yüzden paylaşmaya hakkı olduğunu savundu. Hadid, verdiği pozla birlikte fotoğrafın yaratıcı yönetmenliği görevini üstlendiğini iddia ediyor. Ayrıca fotoğrafın direkt olarak para kazanmak için değil, sadece sosyal medya üzerinden paylaşmak için kullanılması da Hadid’in adil kullanım kuralları çerçevesinde hareket ettiği şeklinde yorumlanabilir. Davanın sonucu sadece bu fotoğrafı değil, kamusal alanda çekilen tüm fotoğrafların akıbetini de etkileyebilir.

Gigi Hadid’in bir etkinlikte verdiği başka bir poz. Söz konusu fotoğraf Hadid’in Instagram hesabından kaldırıldı.

Apple Store’da 19,99 TL’ye satılan Bye Bye Camera adlı uygulama, fotoğraf ve resimlerdeki insanları silebiliyor. Yapay zekadan faydalanan bu uygulamanın ortaya koyduğu sonuçlar şimdilik kusursuz olmasa da gelecekte bu tür uygulamaların çok daha başarılı olabileceğini öngörmemizi sağlıyor. Zira yapay zeka dünyası hızla gelişen bir dünya. Bugün prototip olan şey birkaç yıl içinde günlük hayatın sıradan bir parçası olabiliyor.

DeepNude adlı yeni bir yapay zeka uygulaması kadınların fotoğrafları üzerinde değişiklik yaparak fotoğraftaki kadını çıplakmış gibi gösterebiliyor. Windows uygulama mağazası üzerinden kullanıma sunulan uygulama, gelen tepkiler üzerine kısa sürede kaldırıldı. DeepNude ile üretilen fotoğrafların üzerinde “Deepnude.com ile üretilmiş sahte çıplak fotoğraf” ibaresi yer alıyor. Bu uygulama ile üretilen fotoğraflar kadınlara şantaj yapmak ya da görüntülerin sosyal medyada yayılması ile kişilerin itibarını zedelemek için kullanılabilir. Uygulamanın geliştiricisi Alberto (tam adını paylaşmak istemiyor) bu uygulamayı eğlence amaçlı ürettiğini ve kötü amaçlı kullanım ihtimalinin yüksek olması sebebiyle artık uygulamayı tamamen kullanımdan kaldırdığını söyledi.

Uygulamanın geliştiricisi, insanları çıplak gösteren gözlük gibi fikirlerden esinlendiğini söylüyor.
Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: