Google, çocuklara sahte haberleri tespit etmeyi öğretiyor

Google, çocukların dijital dünyayı güvenle keşfetmelerini sağlamak için medya okuryazarlığı eğitimi veriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Pazartesi günü açıklama yapan Google, çocuklar için hazırlanan dijital güvenlik ve vatandaşlık müfredatı ‘Be Internet Awesome’a medya okuryazarlığını da eklediğini duyurdu. Değişikliğin sebebi, çocuklara sahte haberleri tespit etmeyi öğretmek. Programa altı yeni medya okuryazarlığı aktivitesi dahil edildi. Bu sayede çocuklara e-dolandırıcılık saldırılarından nasıl korunacakları, botların ne olduğu, bir bilginin doğru olduğuna nasıl karar verileceği, kaynakları nasıl değerlendirecekleri, sahte URL’leri nasıl belirleyecekleri vb. öğretilecek.

Eğitimciler, içinde yaşadığımız dijital çağda medya okuryazarlığının güvenlik ve vatandaşlık açısından zaruri olduğunu düşünüyor. Ancak bu konu dikkatle ele alınması gereken bir konu. Google, çocuklara sadece bilgi öğretmiyor, aynı zamanda çevrimiçi kaynakları tararken sahip olmaları gereken eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerini sağlayan aktiviteler veriyor. Eğitimin asıl amacı, çevrimiçi ortamda gördüğümüz her içeriğin doğru ya da güvenilir olmayabileceğini çocuklara anlatmak. Ayrıca bilgilerinin ya da kimliklerinin çalınması gibi kötü niyetli olaylarla da karşılaşabileceklerini öğretmek.

Çocuklar önce e-dolandırıcılık saldırılarının nasıl işlediğini, neden tehdit oluşturduğunu ve nasıl korunabileceklerini öğreniyor. Daha sonra şüpheli yazılar, gönderiler, arkadaşlık istekleri, fotoğraf ve e-postalara nasıl cevap vereceklerine dair canlandırma ve tartışmalar yapıyorlar. Botlarla ilgili kısımda ise yapay zekanın nasıl çalıştığını öğrenip bir insan ve bir robotla konuşmak arasında ne gibi farklar olduğunu karşılaştırıyorlar.

Bilginin doğruluğunu farklı kaynaklardan kontrol ediyorlar

Medya okuryazarlığı kısmında ise güvenilir kaynağın ne olduğu, bir kişinin bir alanda uzman olmasının o kişiyi her alanda uzman yapmadığı öğretiliyor. Bununla ilgili yapılan bir sınıf içi aktivitede, çocuklar internette gördükleri ya da sınıfta öğrendikleri konuyla ilgili bir soru seçip cevabını internette arıyorlar. Böylece kaynakların güvenilir olup olmadığını anlama çalışmaları yapmış oluyorlar. Güvenilir kaynakları diğer güvenilir kaynaklarla karşılaştırarak çeşitli kaynaklardan kontrol yapmaları gerektiğini de öğreniyorlar. Zira program “Kontrol ettiğiniz kaynakla aynı fikirde olan başka kaynaklar bulamıyorsanız o kaynağa güvenmemelisiniz.” diyor.

Öğretmenler ve aileler uygulayabilir

Ayrıca yanıltıcı URL gibi ipuçları kullanarak sahte haberlerin nasıl tespit edileceği öğretiliyor. Program bu durumu “İnsanlar bazen bazı şeylere aşırı tutkuyla inanır. Bunun için de gerçeği değiştirip farklı yansıtarak onlarla aynı fikirde olmamızı sağlamak ister. Bu şekilde değiştirilen bilgiler haber gibi sunulduğunda buna dezenformasyon (yanlış bilgi) denir.” şeklinde açıklıyor. Çocuklar bazı internet sitelerinin ‘şok edici’ ‘inanılmaz’ gibi tık tuzağı kelimeler seçtiğini veya haberle alakalı olmayan görseller kullanabildiğini de öğreniyor.

Bu Google programının hedeflerinden biri de, çocuklara sadece şüpheli gördükleri haberleri değil internette karşılaştıkları bütün haber ve bilgileri kontrol etme alışkanlığı edindirmek. Program, hem öğretmen hem de aileler için çevrimiçi ortamda hazır.

Kaynak: Tech Crunch

Google, Be Internet Awesome adı verilen dijital güvenlik ve vatandaşlık müfredatına medya okuryazarlığı kısmını eklediğini duyurdu. Bu gelişmenin nedeni, çocuklara e-dolandırıcılık saldırılarından nasıl korunacaklarını, botların ne olduğunu, bir bilginin doğru olduğuna nasıl karar verileceğini, kaynakları nasıl değerlendireceklerini, sahte URL'leri nasıl belirleyeceklerini vb. öğretmek. Çocuklara sadece şüpheli gördükleri haber/bilgileri değil internette karşılaştıkları bütün bilgileri sorgulama alışkanlığı kazandırmayı da hedefleyen bu program, öğretmen ve aileler tarafından da uygulanabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği