Haftanın Özeti: 208

Bilim, Yazılım, Donanım

Işık evrendeki en hızlı şey. Bu yüzden ışığı hareket ederken kaydetmek oldukça zor. Geçmişte bu alanda bazı başarılar elde edilmişti ancak Caltech bilimcileri tarafından hazırlanan yeni cihaz saniyede 10 trilyon kare kapasitesiyle ışığın hareketini kaydederek daha önce erişilmemiş bir başarıya imza attı. Üstelik ekip bu cihazı 100 kat hızlandırmayı planlıyor. Fizik, mühendislik ve tıp alanında birçok uygulama ışığın çok küçük ve çok kısa ölçeklerde nasıl hareket ettiğine bağlı olarak geliştirilebilir.

Microsoft’un Surface Pro 6‘yı duyurmasından iki hafta sonra Samsung da bin Dolar’lık ikisi bir arada cihazı Galaxy Book 2‘yi tanıttı. SIM kart girişiyle daima internete bağlı kalabilen cihaz, Qualcomm’un Snapdragon 850 işlemcisini kullanıyor. Yeni tasarımıyla Surface’a oldukça benzeyen Galaxy Book 2, Kasım ayından itibaren satışa sunulacak. Tek şarjda 20 saate kadar kullanılabileceği belirtilen cihazın 4GB RAM’i internette gezinmekten daha karmaşık işler için yetersiz kalabilir. 128 GB’lık depolama kapasitesine sahip Galaxy Book 2’de iki adet USB Type C, bir adet MicroSD ve bir adet 3,5 mm kulaklık girişi bulunuyor. 793 gram ağırlığındaki cihazın arka kamerası 8 MP ön kamerası ise 5 MP çözünürlüğe sahip.

Avrupa Birliği‘nin kullanıcıların mahremiyetini korumaya yönelik düzenlemeleri Mayıs ayında yürürlüğe girince Apple kullanıcılara kendi bilgilerini talep etme imkanı vermişti. Bu çalışmayı hızlandıran ve genişleten Apple’ın sunduğu formu doldurduktan sonra bilgilerinizin toplanıp size gönderilmesi bir haftayı bulabiliyor. En büyük boyutunu seçseniz bile elinize 5 MB civarında bir dosya ulaşıyor. Öte yandan Google ve Facebook gibi şirketlerden verilerinizi talep ettiğinizde 8-10 GB boyutunda dosyalarla karşılaşmanız mümkün. Bu da Apple’ın kullanıcılar hakkında çok fazla veri toplamadığı iddiasıyla örtüşüyor.

Microsoft‘un kurucularından Paul Allen bir süredir mücadele ettiği lenf kanserine yenildi ve 65 yaşında hayata veda etti. 1975’te Bill Gates‘le birlikte Microsoft’u kuran Allen, 1983’te kansere yakalanmasının ardından şirketten ayrılmış, daha sonra kendi yatırım şirketi Vulcan‘i kurmuştu. Forbes dergisinin hazırladığı listeye göre 21 milyar Dolar’ın üzerinde serveti olan Allen, öldükten sonra servetinin yarıdan fazlasını bağışlayacağını açıklamıştı.

Mart ayında, 76 yaşında ölen Stephen Hawking‘in son bilimsel makalesine şimdi internet üzerinden erişilebiliyor. Black Hole Entropy and Soft Hair başlıklı makale, Hawking’in kara deliklerin kuantum yapısı üzerine yaptığı son çalışmaları bir araya getiriyor ve yaşamının son 40 yılı boyunca üzerinde çalıştığı konuya açıklık getirmeyi amaçlıyor. Makalede Hawking ve çalışma arkadaşları ‘yumuşak tüy‘ adını verdikleri bir terimden bahsediyor. ‘Tüy’ burada kara deliğin sınırındaki olay ufkunda yer alan fotonları ifade ediyor. Olayların yumuşak tüy versiyonunda ise, tüy olarak adlandırılan bölümün aslında kara deliğe düşen maddeyle ilgili bilgiyi depoladığı belirtiliyor. Bu, söz konusu maddeye ilişkin bilginin evrenden silinmediği, sadece görünen ufkun ötesinde kaybolmuş gibi göründüğü anlamına geliyor.

Geçtiğimiz ay RE100 adlı girişime dahil olarak, 2040’a kadar elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerjiden sağlayacağını açıklayan Sony, ABD’deki operasyonları için hedefi 10 yıl erkene çekeceğini açıkladı. Şirketin şu anda yenilenebilir enerji kullanım oranı yüzde 25 civarında. Avrupa’da şimdiden yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşan Sony’nin ABD’nin ardından yeni hedef Çin ve Japonya olacak.

Tesla‘nın enerji kolu, ABD’nin Colorado eyaletinde bir şehre yerleştireceği 80 adet Powerpack’le yılda 1 milyon Dolar tasarruf sağlayacak. Elektrik tedarikçisi United Power ile iş birliği yapan Tesla, şehre 16 MWh elektrik depolama kapasitesi sunacak. Böylece en yoğun saatlerde şehrin tüm ihtiyacını karşılamak için ekstra masraf yapılması gerekmeyecek. Tesla’nın kurucusu Elon Musk, Tesla Energy’nin büyüme beklentilerinin ‘çok çılgın’ olduğunu söylemişti.

Merkezsizleşme iddiasıyla ortaya çıkan kripto paralar ve blok zinciri projelerinin önemli bir çoğunluğu bir şekilde belirli bir merkezden yönetiliyor. CryptoCompare adlı araştırma biriminin kripto paralar ve blok zinciri üzerine yaptığı araştırmaya göre geliştiricilerin yüzde 85’i, kripto varlıklarının protokollerini kendi isteklerine göre değiştirme yetkisine sahip.

Blok zinciri teknolojisine dair temel bilgileri elinin altında tutmak isteyenler için şöyle bir infografik var:

Middlesex Üniversitesi’nde kullanılan Pepper adlı robot, İngiliz Parlamentosu’nda, eğitim komitesinin Dördüncü Sanayi Devrimi üzerine yapılan toplantıda söz aldı. Bir komite üyesinin, Dördüncü Sanayi Devrimi’nde insanların rolüne dair sorusu üzerine Pepper şu cevabı verdi: “Robotların oynayacak önemli bir rolü var ancak insanların teknoloji üretme, sürdürme ve buradan değer elde etme gibi özel yeteneklerine daima ihtiyaç duyacağız. Teknolojiler birleştikçe ve daha önce öngörmediğimiz şekillerde kullanılmaya başladıkça geleceğin çalışanları için yeni düşünce tarzlarına ihtiyaç duyacağız. Yeni fikirler üretebilen ve geleneksel sektör kurallarının dışında düşünerek teknolojik yeniliklerden değer elde edebilen insanlara ihtiyacımız olacak.” Cevaptan da anlaşılacağı üzere, Pepper önceden ‘hazırlanıp’ parlamentoya öyle gönderildi.

Pepper kadar sıkıcı olmayan robotlar da var. Boston Dynamics‘in paylaştığı son videoda, şirketin güzide robotu Spot dansıyla adeta “iş zamanı iş, eğlence zamanı eğlence” diyor. (İnanma, sempatik görünmeye çalışıyor.)

Hatırlamadan geçmek olmaz:

Çin, ülkenin en büyük şehirlerinden birini aydınlatmak için gökyüzüne yapay bir ‘Ay’ göndermeyi planlıyor. 14 milyon kişinin yaşadığı Chengdu şehrinin yetkilileri 2020’de yörüngeye gönderecekleri bir uydunun güneş ışığını yansıtmasıyla tüm şehrin aydınlatılabileceğini düşünüyor. Proje gerçekleşirse sokak lambalarına gerek kalmayabilir. Uydu, yansıtıcı bir dış yüzeye sahip olacak ve 130 kilometrekarelik bir alanı aydınlatabilecek. Böyle bir girişimin bölgedeki vahşi yaşamı olumsuz etkileyebileceğini savunanlar olsa da Çinli yetkililer uydunun alacakaranlık benzeri bir ışık yayacağını ve hayvanların bundan etkilenmeyeceğini iddia ediyor. 1999’da Rus yetkililer de Sibirya‘daki şehirleri bu yöntemle aydınlatmak istemiş ancak Znemya 2 adı verilen uydu yörüngedeki ilk turunu tamamlayamadan parçalanmıştı. Rusya daha sonra bu planı iptal etti.

telegraph
Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: