Haftanın Özeti: 207

Genel Gündem

Önceki hafta yıllık enflasyon yüzde 24,5 olarak duyurulmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, buradan hareketle Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı adlı bir paket açıkladı. Buna göre, programa katılacak firmalar ürünlerinde asgari yüzde 10 indirim uygulayacak, yıl sonuna kadar elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacak ve işçi çıkarmaların önüne geçilmesi aşamasında işletmelere destek verilecek. Detaylar aşağıdaki infografikte.

Öte yandan Ticaret Bakanlığı 114 firmadan fahiş fiyat artışıyla ilgili savunma istedi. Yapılan açıklamada, döviz kurlarındaki yükselişten etkilenmediği halde ‘döviz kaynaklı maliyet artışı‘ iddiasıyla fiyatlarını yükselten işletmelere karşı önlem alınmasının gerekli hale geldiği belirtildi.

Aralık 2016’da tutuklanan ve Temmuz ayı sonundan bu yana ev hapsinde tutulan ABD’li papaz Andrew Brunson, dördüncü ve son kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi ve tutukluluk süresini de göz önünde bulundurarak onu serbest bıraktı. İzmir’deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nde papaz olarak görev yapan Brunson, Ekim 2016’da gözaltına alınmış ve FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla yargılanmaya başlamıştı. Özellikle son aylarda söz konusu dava Türkiye – ABD ilişkilerinde gerilime ve karşılıklı restleşmelere yol açmıştı. Son duruşma öncesinde ABD merkezli NBC kanalı iki ülke arasında gizli bir anlaşmaya varıldığını iddia etmiş, bu iddia ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı.

2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na giden ve sonrasında kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili sır perdesi hala tam olarak aralanmadı. Muhalif gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğü söylenirken Suudi yetkililer ise bu iddiaları reddediyor. Kaşıkçı, ülkede radikal İslam’ın önüne geçilebilmesi için din eğitiminin gözden geçirilmesi gerektiğini ve din eğitiminin sadece dini okullarda verilmesini savunuyordu. Kaybolmasından 3 gün önce BBC‘ye konuşan Kaşıkçı, artık ülkesine dönebileceğini düşünmediğini belirtmişti. Yine BBC durumu özetlemek adına “4 soruda Kaşıkçı vakası” başlıklı bir derleme paylaştı. Bu arada, Virgin şirketler grubunun sahibi Richard Branson, Kaşıkçı olayını gerekçe göstererek Suudi Arabistan’a yapacağı yaklaşık 1 milyar Dolar’lık yatırımı durdurduğunu açıkladı. Son bir not: 2015 – 2017 arasında, yaşamlarını Avrupa’da sürdüren 3 Suudi prens ortadan kaybolmuş ve sonrasında kendilerinden haber alınamamıştı.

sky news

Venezuela‘da pasaport almak isteyen vatandaşlara, ülkenin resmi kripto parası Petro ile ödeme yapma zorunluluğu getiriliyor. Yeni pasaportlar 2 Petro‘ya alınacak. Bu da 7 bin 200 Bolivar’a yani ülkedeki asgari ücretin dört katına tekabül ediyor. Petrol ve maden rezervleriyle desteklenecek olan kripto paranın 5 Kasım’da kullanıma sokulması bekleniyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre gitgide büyüyen ekonomik ve insani kriz sebebiyle her gün 5 bin civarı insan Venezuela’yı terk ediyor.

Nobel Ekonomi Ödülü‘nün bu yılki sahipleri William D. Nordhaus ve Paul M. Romer oldu. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada “Nordhaus ve Romer uzun süreli sürdürebilir ekonomik büyümenin oluşturulması konusunda zamanımızın en temel ve acil sorunlara hitap eden yöntemler geliştirdiler” ifadelerine yer verildi.

İklim değişikliği dünyanın en önemli ve en görmezden gelinen sorunlarından biri. Farklı kurumlar, ardı ardına raporlar paylaşarak ‘işin ciddiyetini’ anlatmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nde detayları açıklanan raporda, bir nevi sonun başlangıcı olarak 2040 yılı işaret ediliyor. 40 ülkeden 91 bilimcinin çalışmalarıyla hazırlanan rapora göre, böyle giderse 2040’ta atmosfer sıcaklığı Endüstri Devrimi öncesine kıyasla 1,5 derece artmış olacak. Bu da kuraklıkla birlikte dünya ekonomisine 54 trilyon Dolar ek yük getirecek.

İklim demişken, ABD’nin Florida eyaleti kıyılarını vuran Michael Kasırgası‘nda hayatını kaybedenlerin sayısı 13’e yükseldi. Georgia ve Virginia eyaletlerini de etkileyen kasırga, iklim değişikliği tartışmalarını da gündeme getirdi. Ülkede pek çok uzman, bu kasırgaların şiddetini Meksika Körfezi’ndeki anormal ısınmaya bağlıyor. İnsan eliyle oluşturulan gazlarla meydana gelen ısının yüzde 90’ının okyanuslar tarafından emildiği ve bunun da söz konusu fırtınaların şiddetini artırdığı savunuluyor. Başkan Trump, ABD’yi Paris İklim Anlaşması‘ndan çekme kararı almıştı.

Gayrimenkul bilgi şirketi REIDIN ve taşınmak isteyenlerle evden eve nakliyat firmalarını bir araya getiren Enakliyat tarafından hazırlanan rapora göre, yılın üçüncü çeyreğinde taşınmalar, önceki çeyreğe kıyasla İstanbul’da yüzde 7,1, Ankara’da yüzde 14,6 oranında artış gösterdi. Birkaç not:

  • İstanbul’da en çok tercih edilen ilçe yüzde 10,09 ile Kadıköy.
  • Kadıköy’ü yüzde 5,67 ile Ümraniye, yüzde 5,17 ile Maltepe, yüzde 4,72 ile Pendik ve yüzde 4,42 Beylikdüzü izledi.
  • Yine İstanbul’da en çok tercih edilen mahalle yüzde 1,21 ile Küçükçekmece ilçesine bağlı Atakent Mahallesi.
  • Ankara’da en çok tercih edilen ilçe yüzde 16,93 ile Çankaya.
  • Çankaya’yı yüzde 16,40 ile Etimesgut, yüzde 13,76 ile Yenimahalle, yüzde 12,70 ile Keçiören ve yüzde 10,58 ile Altındağ izledi.
  • En çok taşınılan mahalle ise yüzde 2,44 ile Eryaman Mahallesi oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yıl sonuna kadar yeni bir sloganla “Turkey” yerine “Turkish” kelimesinin ön planda olduğu yeni bir tanıtım programına başlanacağını duyurdu.

Finlandiya’nın nesi meşhur” diye sorulsa ilk gelecek cevaplardan biri herhalde eğitim sistemi olur. Onu benzerlerinden ayıran ve ‘meşhur eden’ en önemli fark, “daha çok çalış, daha az yaşa” mottosuyla uygulanmaması olabilir. En azından, Finlandiya eğitim sistemini övme seanslarında üzerinde en çok durulan nokta o. Dünya Ekonomik Forumu bu sisteme gıptayla bakılmasını sağlayan 10 özelliği sıraladı. Tamamını haberimizde bulabilirsiniz.

Japonya‘nın yaşlanan ve azalan nüfusuna Haftanın Özeti‘nde pek çok kez değindik. Bazı alanlarda işgücü bulmakta zorluk çeken Japonya, nitelikli yabancı işçilere aileleriyle birlikte oturum izni tanıyacak düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar genellikle yüksek vasıflı profesyonellere böyle bir imkan sağlanıyordu. Yaşlı bakımı, tarım, inşaat gibi ondan fazla alanda nitelikli ve deneyimli işçi kabul edilecek. Japonya yıllardır göç fikrine direniyordu.

İspanya’da 1929 – 1975 yılları arasında yaşanan Franco rejimi döneminde, muhalif ailelerden yaklaşık 30 bin bebek çalındı. ‘Solcu’ anne babalardan bir şekilde gasp edilerek ‘müspet’ ailelerin yanına verilen bebeklerle ilgili davadan ilk sonuç çıktı. Yıllardır süren dava sonucunda, bebek kaçırma olaylarına karıştığı iddia edilen ve bugün 85 yaşında olan jinekolog Eduardo Vela suçlu bulundu ancak zaman aşımı gerekçesiyle ceza verilmemesine hükmedildi.

Avusturya’dan sona Almanya da ülkede bozkurt işaretini yasaklamaya hazırlanıyor. EuroNews konuyu Almanya’da yaşayan Türklere sormuş:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: