Haftanın Özeti: 207

Tasarım, İnovasyon

2018 Mimari Fotoğraf Ödülleri’nin finalistleri açıklandı. Fotoğraflar en yeni ve parlak gökdelenlerden Sovyetler Birliği‘nden kalma terk edilmiş binalara kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Eskiden Arcaid Ödülleri olarak bilinen Mimari Fotoğraf Ödülleri dört farklı kategoride veriliyor: Dış Mekan, İç Mekan, Mekan Algısı ve Kullanım Halindeki Yapılar. Her kategoride beşer finalist bulunuyor. Yarışmanın kazananı da 30 Kasım’da Amsterdam’da açıklanacak.  Finalistlerden biri de Roman Robroek‘in Macaristan’daki bir enerji istasyonunda çektiği bu fotoğraf:

Mimarlık demişken, Türkiye’nin ilk çevrimiçi mimarlık veritabanı Arkiv 15 yaşına girdi. Merak eden, Arkiv’in kuruluş sürecine dair paylaşılan şu yazıya göz atabilir. Arkiv’in çatı kuruluşu Arkitera da 18’inci yaşını kutluyor:

Dünyanın karbon salınımını azaltan teknolojilere ihtiyacı var. Bu ihtiyaca cevap veren teknolojilerden biri direkt hava toplama sistemi. Bir makinenin güçlü pervaneler yardımıyla içine aldığı havadan karbondioksidi ayrıştırması ve temiz havayı dışarı atmasıyla çalışan sistemde ayrıştırılan karbondioksit yer altına gönderiliyor. Climeworks adlı İsviçreli bir şirket dünyada bu işlemi gerçekleştiren üç girişimden birisi. Climeworks’ün santrali karbondioksidi suyla birleştirerek yerin altında depoluyor. İki yıl içinde bu bileşimin bazalt ile reaksiyona girerek taşa dönüşmesi bekleniyor. Şirket artık bir yıllık deneme süresini doldurdu ve tesisin kapasitesini 50 kat artırmaya karar verdi. Santral artık yılda 50 ton yerine 2 bin 500 ton karbondioksidi havadan temizleyecek.

Layer adlı şirketin Nolii markası için geliştirdiği ilk kablosuz teknoloji ürünü telefonunuzu şarj edebilen ve dijital gün doğumu özelliği bulunan bir çalar saat. Rise adı verilen ürün zemininde bulunan batarya sayesinde 12 saate kadar ışık verebiliyor. Bir cihazı üzerindeki kablosuz şarj yatağında, kablosuz olarak şarj edebilen Rise, ayrıca iki USB girişi sayesinde iki cihazı daha şarj edebiliyor.

Will de Brett adlı 23 yaşındaki tasarımcı, her gün kullandığımız elektrik fişlerini açık metal dişleri olmayan ve üst üste dizilebilen cihazlar haline getirdi. Mi Plug adı verilen cihazlar kablosuz şarj teknolojisini kullanarak duvardaki prizden aldığı elektriği aktarıyor. Cihazın elektriği duvardan alıp kablosuz şekilde aktaran yatağı ve bu yatak üzerine yerleştirilen prizleri tamamen plastik kaplı ve suya dayanıklı. Açıkta metal parçası bulunmayan cihazlar sıradan prizlere göre çok daha güvenli ve su altında kullanmaya bile uygun. Ayrıca küçük çocukların parmaklarını sokabilecekleri tehlikeli delikleri de bulunmuyor.

ioCamper herhangi bir kapalı kamyoneti taşınabilir ve katlanabilir bir eve dönüştürebiliyor. Üstelik kamyonetin yapısını herhangi bir şekilde değiştirmeniz de gerekmiyor. Genişleyebilen kamp kutusu, araca yerleştirildiğinde 2,5 x 1,3 x 1,7 metre boyutlarında oluyor. Kullanıcılar üç farklı boyuttan kendi araçlarına uygun olanı seçebiliyor. ioCamper “modern”, “nostaljik”, “kırsal” ve “yaz” adında dört farklı tarzda üretiliyor ve 5 ila 10 dakika içinde kurulabiliyor.

Milano merkezli openDot adlı tasarım atölyesi, “Unico – The Other Design” projesiyle iş birliği yaparak engelli çocukların hayatını kolaylaştıracak ürünler geliştirdi. Glifo adı verilen kalem ve özel üretim üç tekerlekli bir bisiklet, motor fonksiyonlarında sorun olan çocukların da yaşıtları gibi resim yapabilmesini ve bisiklete binebilmesini sağlıyor. Her iki proje de çocukların bağımsızlığını geliştirmeye ve rehabilitasyonunu hızlandırmaya yardımcı oluyor. Araçlar aynı zamanda tasarımın sosyal farkındalık ve etik sorumluluk alanlarında önemli bir etki yaratabileceğini de gösteriyor.

Yedi yıl önce Brighton Üniversitesi’nde ürün tasarımı eğitimi alan Emily Brooke bisikletiyle bir kamyonetin yanında ilerliyordu. Kamyonet yavaş yavaş onun olduğu tarafa yanaşmaya başlayınca Brooke, sürücünün kendisini göremediğini anladı. O anda kendisini sürücüye gösterebilecek bir şeye sahip olmayı dilediğini söyleyen Brooke bugün bisiklet ışığı üreten Beryl şirketinin CEO’su. Şirketin ürettiği bisiklet ışıkları, bisikletin 6 metre ilerisine, yeterli genişlikte ve bisiklet şeklinde bir görsel yansıtıyor.

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Birimi (NTHSA) Tesla Model 3‘ün ‘yaralanma ihtimali’ testlerinin sonuçlarını açıkladı ve bugüne dek bu teste tabi tutulan araçlar içinde en güvenlisi olduğunu ifade etti. NHTSA daha önce Model 3’e tüm güvenlik kategorilerinde 5 yıldız vermişti. Model 3, bu testte bugüne kadar yüzde 6 yaralanma oranının altına inen ilk araç oldu.

Murat 124 de elektrikleniyor:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: