Haftanın Özeti: 207

İnternet, Girişimler

İlk kez The Wall Street Journal tarafından açıklanan büyük veri ihlalinin ardından Google, sosyal ağı Google+‘ı kullanıcılara kapatma kararı aldı. Platformun asla istenilen kullanım seviyesine ulaşmadığını kabul eden Google tarafından yayımlanan bir blog gönderisine göre siteye girenlerin yüzde 90’ı ilk 5 saniye içinde çıkıyor. Google, platformdaki bir açık sebebiyle halka açık olmayan profillerin isim, e-posta, meslek, cinsiyet ve yaş gibi bilgilerine erişilebildiğini tespit etmişti. Google+ tam bir faydasız gibi yaşadı ve öyle bitti.

Yüzlerce sahte hesap ve sayfa ABD vatandaşlarının siyasi görüşlerini etkilemeye çalışıyor. Facebook, Perşembe günü paylaştığı blog yazısında 559 sayfanın ve 251 hesabın kapatıldığını açıkladı. Kapatılan hesapların bu kez ABD kaynaklı olduğu ifade ediliyor.

Yaklaşık 2 hafta önce, çok sayıda Facebook kullanıcısının bilgilerinin çalınmış olabileceği haberi gelmişti. Facebook konuyla ilgili resmi açıklamayla birlikte detayları paylaştı. Buna göre, ‘profilimi başkasının gözünden gör’ uygulamasındaki açıktan faydalanılarak 29 milyon kişinin verilerine ulaşıldı. 15 milyon kişinin isim, adres, telefon numarası ve e-posta bilgileri; 14 milyon kişinin de bunlara ek olarak cinsiyet, konum, ilişki durumu, bulunduğu son 10 yer, son 15 arama gibi bilgileri ele geçirildi.

Sosyal medya ve internet kullanıcılarının kişisel verilerinin ne kadar değerli olduğu malum. TheNextWeb‘den Mark Rolston’a göre ücretsiz internet kullanımı bizi ürüne dönüştürmeye devam edecek. ‘Para’ rolünü üstlenmemek için tek yol, kullandığımız hizmet ve uygulamalara para ödemek.

Elon Musk‘ın, attığı bir tweet nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığı Tesla‘nın yönetim kurulu başkanlığı için en büyük aday, şirketin yönetim kurulu üyelerinden James Murdoch. Medya imparatoru Rupert Murdoch‘ın oğlu olan James bugüne kadar Tesla’da aktif bir görevi üstlenmiş değil. Musk ise bu haberi -yine Twitter’dan- yalanladı.

Sosyal ağlara yeni bir soluk getiren Snapchat yeni şeyler denemeye devam ediyor. Snap Originals adlı yeni serviste 5’er dakikalık bölümlerden oluşan 12 mini dizi yayımlanacak. Dizileri Snapchat’in ‘keşfet’ bölümünde bulmak mümkün. Yılların mini dizi hevesi bu kez tutacak mı, merakla bekliyoruz.

Genele hitap eden her ürünün, hizmetin ve mekanın aynı zamanda ‘Instagram’da paylaşmalık‘ olmasına özen gösterildiği bir dönemdeyiz. Bu normal. Ama normal olmayan, sadece Instagram’da paylaşmalık bir ev dayayıp döşemek. New York’un popüler merkezi SoHo’da bir apartman dairesi, Instagram fotoğrafları için en mükemmel ortamı vadediyor. Village Marketing adlı ajans tarafından hazırlanan 220 metrekarelik ev, aylık 15 bin Dolar’a (91 bin TL) Instagram ünlülerine kiralanıyor. Ajansın kurucusu Vickie Segar, Instagram ünlülerinin sırf fotoğraf çekmek için otel odası tuttuklarını ya da mobilya mağazalarına gittiklerini gördüğünde böyle bir ev hazırlamanın herkes için en iyisi olacağına karar vermiş. İnternet üzerinden satış yapan mobilya şirketi Wayfair daireyi baştan aşağıya ücretsiz olarak döşedi. SoHo’daki ev Ağustos ayında açıldığından bu yana Wayfair Instagram’da 5 milyon ziyaretçi aldı.

2013’te kurulan diş estetiği girişimi SmileDirectClub son aldığı 380 milyon Dolar yatırımla değerini 3,2 milyar Dolar’a çıkardı. Kabaca ‘diş estetiğini basitleştiren’ girişimden 107. Haftanın Özeti‘nde bahsetmiştik. Yine iyi görünme ihtiyacına hitap eden SmileDirectClub, geleneksel yöntemlere göre yüzde 70 daha ucuz olduğunu iddia ediyor ve şöyle işliyor:

İşletmesini devretmek isteyen kişilerle iş sahibi olmak isteyenleri buluşturan yeni bir girişim var: Devrediyorum.com. Türkiye’nin her ilinden devirli işletmelerin görülebileceği platforma ilan vermek ücretsiz. Devir ilanlarının yanı sıra franchise veren kurumsal firmaların da yer aldığını belirtelim.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: