Haftanın Özeti: 208

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Dünya fotoğrafçılık tarihinde de haklı bir yer edinen ve kendini ‘foto muhabiri’ olarak tanımlayan Ara Güler 90 yaşında dünyaya veda etti.

2011 yılında, 27 yaşındayken alkol zehirlenmesi sebebiyle hayatını kaybeden şarkıcı Amy Winehouse‘un hologramı önümüzdeki yıl dünya turuna çıkıyor. Bazıları bu uygulamayı, sanatçıyı anmanın uygun bir yöntemi olarak görürken kimileri ise bunun ürkütücü bir deneyim olacağı görüşünde. Konserlerde canlı müzisyenler ve geri vokaller de bulunacak. Dünya turundan elde edilen gelirler Amy Winehouse Vakfı‘na bağışlanacak. Organizasyon şirketi Base Entertainment, insanlar ‘hologram’ tabirine alışkın olduğu için bu ifadenin sıkça kullanıldığını ancak gösterisinin tam anlamıyla hologram olmadığını belirtiyor. CEO Brian Becker gösteriyi ‘üç boyut illüzyonu yaratan iki boyutlu bir görsel’ olarak tanımlıyor. 2014 Billboard Müzik Ödülleri’nde Michael Jackson da benzer bir şekilde sahneye çıkmıştı.

Müzik endüstrisi her dönem teknolojik gelişmelerle hırpalandı, sendeledi ama yıkılmayıp ayakta kalmayı bildi. Dünya Ekonomik Forumu plaktan çevrimiçine müziğin 40 yıllık dağıtım macerasını rakamlarla özetlemiş. Bugün fiziksel formatların toplam gelirlerin sadece yüzde 17’sini oluşturması, 2017’de plak satışlarının önemli bir ivme kazanması gibi ‘tahmin edilebilir’ bilgilerin yanı sıra şu güzel grafik de var haberde.

Dünyanın en ünlü gitar üreticilerinden Fender‘e göre gitar çalmaya başlayanların yarıdan fazlası kadınlardan oluşuyor. Şirket yeni pazarlama stratejisini bunun üzerine kurduğunu belirtirken biz de müzik dünyasında Taylor Swift Etkisi diye bir tanımlama olduğunu öğreniyoruz.

Basçı Jasper Verhulst‘un Barış Manço, Erkin Koray ve Selda Bağcan‘a olan hayranlığının etkisiyle kurduğu Amsterdam merkezli müzik grubu Altın Gün Avrupa’nın farklı şehirlerindeki konserlerine devam ediyor. Euronews, Lyon’daki konser sonrası grubun solisti Merve Daşdemir’le kısa bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajdan bir bölüm: “Çok az Türk izleyicimiz var. Bu akşam mesela şarkı sözlerine eşlik etmesi sayesinde bir kişiyi tespit ettim ama o kadar. Genelde Avrupa’da yabancı bir kitleye çalıyoruz. Bu da bize müziğin dillerin ve kültürlerin üzerinde bir etkileşim olduğunu kanıtlıyor.

Chris Perani adlı fotoğrafçı, kelebek kanatlarını 200 milimetre lensin ucuna takılmış 10 kat büyüten bir mikroskopla çekiyor. Yüzlerce kez pozlanan görüntüler daha sonra tek bir fotoğraf haline getiriliyor. Perani nasıl çalıştığını şöyle özetliyor:Kameram, fotoğraf başına üç mikron hareket eden bir rayın üzerinde duruyor. Böylece fotoğrafını çektiğim nesnenin kalınlık farkına göre netleme yapabiliyorum. Bu kalınlık bazen 8 milimetreyi bulabiliyor. Bu sebeple 350 adet farklı pozlama ile fotoğraf çekmem gerekiyor. Her bir fotoğraf bir öncekine göre çok küçük bir farkla başka bir uzaklığı netliyor. Daha sonra bu fotoğraflar birleştirilerek tek bir fotoğraf oluşturuluyor.

Dominique McCann sokaktan topladığı çöplerle şöyle ‘eserler’ oluşturup fotoğraflarını Instagram’dan paylaşıyor. Amacı elbette çevre kirliliğine dikkat çekmek. Diğer fotoğrafları görmek, hatta kendi çalışmalarınızla katkıda bulunmak için #projectlittercritter etiketine göz atabilirsiniz.

@allthatisshe

Gülmeyi unutan yaşlı gözlere üç haber var sırada:

İstanbul Komedi Festivali 2 Kasım’da başlıyor. 18 Kasım’a kadar sürecek olan festivalin programı ve detaylı bilgi şurada. Geçen yıl da özete böyle geçmiş:

Cem Yılmaz yeni bir gösteri hazırladığını resmen duyurdu. Mart 2019’da sahnelenmeye başlanacak gösteri hakkında bildiğimiz şimdilik tek şey pahalı olacağı.

En önemlisi de Umut Sarıkaya‘nın arada bir çıkan şahsi dergisi Naber‘in yeni sayısı 1 Kasım’da geliyor:

Coen Kardeşler imzalı The Big Lebowski‘nin 20’nci yılı şerefine, filmin oyuncularından Jeff Bridges, John Goodman ve Steve Buscemi NBC‘ye konuk oldu ve o günleri yad etti. Filmin sadık hayranlarındansanız izlemek istersiniz belki:

Özellikle Yüzüklerin Efendisi ile gönüllerde taht kuran yönetmen ve yapımcı Peter Jackson Birinci Dünya Savaşı‘nı konu alan yeni belgeseli They Shall Not Grow Old hakkında açıklamalarda bulundu. İngiltere’de vizyona giren belgeselin Türkiye’deki gösterim durumuyla ilgili net bir bilgi yok.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: