Haftanın Özeti: 208

İnternet, Girişimler

İrlandalı yetkililer, Twitter’ın link kısaltma servisi “t.co” üzerinden tam olarak ne kadar veri topladığını öğrenmek için bir inceleme başlattı. İncelemenin nedeni, akademisyen Michael Veale tarafından Genel Veri Koruma Düzenlemesi (GDPR) kapsamında yapılan bir başvuru. Mayıs ayında yürürlüğe giren GDPR, Avrupa Birliği vatandaşlarına herhangi bir şirketin kendileri hakkında ne kadar bilgi topladığını öğrenme hakkı veriyor. Ancak Veale Twitter’a başvuru yaptığında şirket link kısaltma servisi üzerinden hiç veri toplamadığını iddia etti. Bu cevaba şüpheyle yaklaşan Veale konuyu yetkili mercilere taşıdı.

Önceki ABD seçimlerinde yalan haberlerin yayılmasına ortam sağladığı gerekçesiyle eleştirilen Facebook, yaklaşan ara seçim öncesinde bir ‘harekat merkezi’ kurdu. Facebook bu alanın seçimler süresince, insanların oy vermesini engellenmesi ve istenmeyen içerik sayısındaki artış gibi durumlara anında müdahale etmek için kullanılacağını söyledi. Platform geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık’ta siyasi içerikli reklam vermek isteyen herkesin kimliğini ve konumunu doğrulamasını şart koşmuştu.

Facebook‘un malum veri skandalları pek çok kullanıcının hesabını silerek platformdan ayrılmasına sebep olmuştu. Ancak ayrılanların çoğunun ‘huzuru’ WhatsApp‘ta bulması da enteresan. Kullanıcı mahremiyeti vadeden ve aramaları kaydetmeyen arama motoru DuckDuckGo bu konuyu incelemek için bir anket düzenledi. Ankette kullanıcılara WhatsApp ve Waze gibi uygulamaların hangi şirketlere ait olduğu soruldu. Rastgele seçilmiş bin 297 yetişkin ABD vatandaşının katıldığı ankette, katılımcıların yarısı WhatsApp’ın sahibinin Facebook olduğunu bilmediğini söyledi. Sürücü destek uygulaması Waze’in Google’a ait olduğunu bilmeyenlerin oranı ise neredeyse yüzde 60. Yani bu uygulamaların kullanıcıları, kişisel bilgilerinin Facebook ve Google gibi büyük şirketlere gittiğinin farkında değil. Aslında WhatsApp geçtiğimiz yıldan beri kullanıcılarının konuşmalarını uçtan uca şifreleme ile koruyor. Yani Facebook mesajların içeriğine erişemiyor. Yine de onun sahibi olduğu uygulamaları kullandıkça Facebook’a şu ya da bu şekilde kendimizle ilgili bilgi sağlıyoruz. Nisan ayında yapılan bir başka ankette Instagram ve YouTube’un da bu şirketlere ait olduğunun bilinmediği ortaya çıkmıştı.

Netflix‘in son çeyrek raporunu paylaşmasıyla birlikte hisseleri yüzde 15 civarında artış gösterdi. Şirket beklentilerin çoğunun üzerine çıktı. Rapora göre:

  • 4 milyar Dolar gelir elde etmesi beklenen şirket bu rakamı yakaladı.
  • Yeni abone sayısı 6,96 milyon olarak açıklandı.
  • ABD’de yeni abone beklentisi 673 bin 800 idi ama çeyrek rakamları 1 milyonun üzerine çıktı.
  • Uluslararası yeni abone beklentisi 4,46 milyondu. Raporda bu rakam 5,87 milyon olarak açıklandı.
  • Gelirler geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 36 artış gösterdi. Ancak uluslararası gelirlerde, kur farkı sebebiyle, bir önceki yıla göre 90 milyon Dolar azalma görüldü.
  • 2019’dan itibaren sadece ücretli aboneler ‘yeni abone’ olarak açıklanacak. Bugüne dek yayımlanan rakamlarda, ücretsiz deneme sürümünü kullananlar da yeni abone rakamlarına ekleniyordu.

Google Haritalar‘dan en yakın benzin istasyonlarını aramak, artık alışkanlık haline gelmiş bir davranış. Artık uygulamada ‘elektrikli araç şarj istasyonu‘ şeklinde de arama yapılabiliyor. Bu özellik şimdilik Android ve iOS uygulamalarında mevcut. Birkaç ay içinde masaüstüne de gelmesi bekleniyor.

YouTube geçtiğimiz yıldan bu yana şarkıcıların videolarının altında, ABD’deki konserler için bilet satıyor. Bu işlem için Ticketmaster ile anlaşan şirket şimdi de Eventbrite ile iş birliği yaparak daha fazla etkinliği kullanıcılarıyla buluşturmaya hazırlanıyor. Ortaklık çerçevesinde Eventbrite, şarkıcıların resmi YouTube sayfalarından izlenen videoların altında onların ABD’deki yaklaşan canlı müzik performanslarını listeleyecek. Konser listelerinin altında yer alan ‘Biletler’ butonundan da o etkinliğin biletleri satın alınabilecek. Bu özellik hem YouTube uygulamasında hem de masaüstü versiyonunda kullanılabilecek.

16 Ekim gecesi saat 01:00 – 03:00 saatleri arasında YouTube tüm dünyada kullanılamaz hale geldi. Siteye girenler, videoların görsellerinin ve isimlerinin yüklenmediğini gördü. 1 saat 20 dakikalık çökme herhangi bir site için çok büyük bir sorun olmayabilir ancak 2017 rakamlarına göre dünyanın en büyük ikinci arama motoru olan YouTube’da günde 1 milyar saat video izleniyor. Yani YouTube’un kapalı kaldığı sürede yaklaşık 50 milyon saat video izlenebilirdi. Sorunun sebebine dair bir açıklama yapılmadı. Bu arada söz konusu 1 saat 20 dakikada PornHub‘ın trafiğinde yaşanan artış can sıkıntısıyla açıklanabilir belki.

İnternet ve sosyal medya analiz şirketi We Are Social 2018’in dördüncü çeyreğine ilişkin küresel internet raporunu yayımlandı. Rapora göre Ekim ayında dünya genelinde internet kullanıcılarının sayısı 4,2 milyara yükseldi. Aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 3,4 milyar, mobil cihaz kullanıcı sayısı da 5,1 milyar oldu. Biz susalım, kapsamlı raporun kendisi konuşsun.

Endonezya’da, Instagram üzerinden bin Dolar fiyatla bebek satmaya çalışan bir çetenin üç üyesi ve bir müşteri gözaltına alındı. Şebeke üyelerinin Instagram hesabının sahibi 29 yaşındaki bir adamla, siteye fotoğrafları koyan 22 yaşındaki bir kadın ve bir ebe olduğunu açıklandı. Polis, yaklaşık bir yıldır aktif olan hesap üzerinden bugüne kadar en az üç bebeğin satıldığına inanıyor.

İtalya’nın Milano şehrinde bir restoran ise en az bin takipçisi olan Instagram kullanıcılarına bedava yemek sunuyor.

İnternet ve girişimcilik odaklı Webrazzi Summit 2018 konferansı kapsamında bu yıl da 10 girişim Webrazzi Arena sahnesinde kendini gösterdi. Tüm banka hesaplarının tek bir platform üzerinde, ayn anda ve yüksek güvenlikte yönetilmesini sağlayan Kobaküs adlı girişimin birinciliği elde ettiği yarışmada yer bulan diğer girişimler hakkında fikir edinmek için şuraya göz atabilirsiniz. Yine aynı etkinlik kapsamında düzenlenen Startup Lounge‘da da 40 girişim kendini anlatma imkanı buldu.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: