Haftanın Özeti: 209

Genel Gündem

Geride bıraktığımız hafta muhtemelen “Andımız” ve genel af tartışmalarıyla hatırlanacak. Okullarda Öğrenci Andı okunması uygulaması 2013’te kaldırılmış, Eğitim-Sen tarafından açılan dava sonucunda da önceki hafta Danıştay 8. Dairesi kaldırılan yönetmelik hükmünü iptal etmişti. Bu karar hükümet kanadından sert tepkiyle karşılandı, Milli Eğitim Bakanlığı temyize gitti. Andımız tartışmaları, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından sunulan genel af tasarısına ilişkin belirsizlikle birleşti ve neticede MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere Adalet ve Kalkınma Partisi ile ittifak halinde girmeyeceklerini açıkladı.

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine dair gerçekler hala tam olarak ortaya çıkmadı. Uluslararası toplumun Suudi yönetimine tepkisi sürüyor. Farklı devletlerden Suudi Arabistan’a yapılacak yaptırımlar hakkında açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Yaptırımların merkezinde silah satışının durdurulması var ki bu da yeni tartışmalara yol açıyor. Örneğin DW‘den Matthias von Hein‘a göre Almanya’nın Riyad’a silah satışını durdurmasının gerekçesi Kaşıkçı olayı değil Yemen’de süren savaş olmalıydı: “Bu savaşta 10 binden fazla Yemenlinin ölümünün yapamadığını Cemal Kaşıkçı başardı. Suudi Arabistan’ın limanları abluka altına alması yüzünden milyonların açlık çekmesinin yapamadığını Cemal Kaşıkçı’nın ölümü başardı. Aralarında Almanya’nın da olduğu Batı ülkelerinin Suudi Arabistan’a silah ve savaş malzemesi satmakla Yemen’de üç yıldır süren trajediye doğrudan bulaştığı gerçeği nihayet gündeme geldi.” İngiltere merkezli Independent gazetesinin yazarlarından Mark Steel de benzer şekilde ülkesinin tutumunu eleştiren bir yazı kaleme aldı.

2016’da yapılan referandum sonrası alınan Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının halen net bir şekilde yürürlüğe konulamadığı İngiltere‘de muhalif sesler yükselmeye devam ediyor. AB’de kalma yanlıları Londra’da gösteri düzenledi.

Çin bir kez daha “dünyanın en uzun köprüsü” temalı haberlere konu oldu. Hong Kong ve Makao Yarımadası‘nı anakaraya bağlayan 55 kilometre uzunluğundaki köprü hizmete girdi. 10 yıldan uzun sürede tamamlanan ve maliyeti 20 milyar Dolar’ı bulan köprünün yaklaşık 7 kilometrelik kısmı denizin altında. 3 saatlik mesafeyi 30 dakikaya indiren köprünün geçiş ücreti ise özel araçlar ve taksiler için 21 Dolar olarak belirlendi. Hong Kong’da halk, Çin’in bu köprüyle otonom yapıdaki şehri daha fazla kendine çekeceği gerekçesiyle projeye pek sıcak bakmıyordu.

Photo London Usta Fotoğrafçı Ödülü’nün bu yılki sahibi Edward Burtynsky. Onu burada anmamızın nedeni ise ödülü insanoğlunun doğaya bıraktığı derin izleri belgelediği fotoğraf serisiyle almış olması. Avustralya ve Kanada’daki madenler, Nijerya’daki petrol hırsızlığı rotaları ve kereste fabrikaları gibi doğaya atılmış pek çok imza Burtynsky’nin gökyüzünden çektiği fotoğraflarla karşımızda. Kanada’daki bir bakır madeninde çekilen bu kare de onlardan biri:

edward burtynsky

NASA‘nın kutup buzlarını izleme aygıtı IceBridge ‘aşırı düzgün’ bir buz kütlesi görüntüledi. Neden böyle olduğunun net bir cevabı yok. En net cevap “Neden olmasın?

Et yeme sevdamız küresel ısınmayla mücadelede elimizi zayıflatıyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yapılan araştırmaya göre nüfus artışı, et tüketimi ve geleneksel tarım yöntemleri, küresel ısınmayla mücadeledeki zorlu rakipler. Dünya nüfusunun 2050’ye kadar 10 milyara ulaşması bekleniyor. Yine aynı yıl bugüne göre yüzde 70 daha fazla hayvansal gıda tüketileceği tahmin ediliyor. Dana eti tüketiminde, her 1 milyon kalori için 220 ton karbondioksit atmosfere salınıyor. Aynı kaloriyi bezelye yiyerek alacak olsak 30 kat daha az karbondioksit salınmış olacaktı. Söz konusu danaların besin ve barınma ihtiyacı bu hesaba dahil değil. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Karbon Nötr Şehirler Birliği ve diğer organizasyonlarla iş birliği yapan WRI, restoranların, şirketlerin ve hastanelerin bitkisel ürün seçeneklerini artırması için çalışıyor. Tabii koca dünyayı bir pirzola cızırtısına değişmeyecek niceleri var aramızda. O iş zor.

Büyükbaş hayvanlardan kurulu bir ülke olsaydı, ABD ve Çin’in ardından sera gazı salınımına en çok etki eden üçüncü ülke olurdu” diyen Microsoft Kurucusu Bill Gates‘in de iklim değişikliyle mücadele planı var.

Bu ay Singapur ve New York arasında gerçekleştirilen uçuş, 16 bin 700 kilometre ile dünyanın en uzun uçuşu oldu. 19 saat süren yolculuk sırasında 12 zaman dilimi aşıldı. Dünyanın en kısa ticari uçuşu ise 2 dakika civarı sürüyor. İskoçya‘da Westray Adası ile Papa Westray Adası arasındaki 2,75 kilometrelik mesafe için ödenen gidiş – dönüş ücreti 21 Sterlin (yaklaşık 150 TL).

Semtinizde yeni açılan kahve dükkanlarının birbirine benzediğini fark etmişsinizdir, hatta başka semtlerdeki kahve dükkanlarına benzediğini de. Başka semtlerdeki kahve dükkanları başka şehirlerdekilere, başka şehirlerdekiler de başka ülkelerdekilere benziyor. Sonra hepsi New York’un Brooklyn bölgesine benziyor. Bu tespit tasarım editörü kimliğiyle dünyanın pek çok şehrine seyahat eden Kyle Chayka‘ya ait. Sağlamasını yapmak isteyenler Instagram‘da #latteart etiketine göz atabilir.

Çin‘in güneyindeki Fengshan bölgesinde 6,7 milyon metreküp hacminde bir mağara bulundu. Nongle isimli obruğun 200 metre uzunluğunda, 100 metre genişliğinde ve 118 metre derinliğinde olduğu açıklandı.

Karadeniz‘in Bulgaristan açıklarında ise dünyanın sağlam kalmış en eski gemi enkazı bulundu. Yaklaşık 2 bin 400 yıllık olduğu tahmin edilen Antik Yunan gemisinin direk ve küreklerinin sağlam olduğu kaydedildi.

Benzer bir haber de Elazığ‘dan. İl sınırlarındaki Hazar Gölü’ndeki batık şehir suların çekilmesiyle yeniden görünür oldu. Ortaya çıkan surların uzunluğu bir buçuk kilometreyi buluyor. Kalıntıların çoğu 11. yüzyıldan kalma ama 4 bin yıl öncesinden izler olduğu da belirtiliyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Bir dönem Türkiye müzik piyasasına damgasını vurmuş Müslüm Gürses’ in bu hafta vizyona giren belgeselini de “Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri” bölümünde ele alsaydınız yerinde olurmuş.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: