Haftanın Özeti: 209

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Yapay zeka tarafından yapılan bir tablo New York’ta gerçekleştirilen açık artırmada 432 bin Dolar’a satıldı. Edmond Bellamy’nin Portresi adı verilen tablo büyük bir müzayedede satılan ilk yapay zeka eseri oldu. Müzayede öncesi bu fiyata çıkılacağı kimsenin aklına gelmemişti. Resim, Üretken Çekişmeli Ağlar (GANs) adı verilen ve Paris merkezli sanat atölyesi Obvious tarafından hazırlanan bir algoritmayla oluşturuldu. Ekip, algoritmayı 14 ve 20. yüzyıl arasında yapılmış 15 bin kadar resimle ‘eğitti’ ve ortaya üzerinde emanet duran ceketiyle akraba düğününe götürülmüş hafif tombul üniversite öğrencisini andıran bu portre çıktı (aşırı kişisel bir yorum bu). Obvious Art diğer resimleri de internet sitesi üzerinden tanesi 10 bin Avro’ya satıyor. Tabii bu son açık artırmayla fiyatlarda değişikliğe gidilebilir. “Peki bu işin ekmeğini kim yemeli” sorusu kafanıza takıldıysa şuradaki tartışmaya dahil olabilirsiniz.

Kanada‘da 1 Kasım’dan itibaren doktorlar, psikolojik sorun yaşayan hastalarına ücretsiz müze ziyareti reçetesi yazabilecek. Kanser, diyabet gibi hastalıkları da kapsayacak olan uygulama fikri, sık sık müzeye giden ve sanat eserleriyle ilgilenen kişilerin hastalıklarını unutarak moral bulmalarından hareketle ortaya çıktı.

Steve Rodgers‘ın komadan uyandığı yer, Tony Stark‘ın ofisi, Vulture ve Örümcek Adam’ın kapıştığı alan… Vanity Fair dergisi Marvel sinema evrenini baz alarak bir New York haritası hazırladı. Anıları tazelemek için:

Yine Marvel. Ant-Man ve Wasp filminin özel efektlerini hazırlayan Rodeo adlı şirket, bu yapım sürecini gösteren kısa bir video paylaştı.

Efekt demişken, 1990’lı yıllarda Türkiye’de genç bir 3D tasarımcısı olmanın nasıl bir şey olduğunu merak eden varsa Evren Arın‘ın Arkitera’da paylaştığı anılarına göz atabilir. Yazıdan kısa bir bölüm: “…İşte o günlerde, koltuğunun altında bilgisayar kasasıyla çıkagelen bir adam bize farklı bir şey göstermek istediğini söyleyerek bilgisayarını kurdu, bir program açtı. Önce ekrana MTV yazıp boyut verdi. Mermer türü bir malzemeyle kapladı ve son olarak iki ışık kaynağıyla bir kamera koyup gerçek gibi görünen bir sahne ortaya çıkardı! Gözlerimize inanamıyorduk…

Hangi yaştaki çocukların hangi filmleri izleyebileceğinin kararı genellikle ilgili kurumlarda çalışanların kişisel görüşlerine dayanıyor. Mesela Almanya’da Aslan Kral filmi 6 yaş üzeri herkes için uygun bulunurken Harry Potter için 12, Yıldız Savaşları için 16 yaşını doldurmak gerekiyor. Bu rakamlar öznel olarak belirlendiği için başka ülkelerde farklılık gösterebilir. Max Planck Enstitüsü araştırmacıları, filmlerin izleyicide yarattığı stres seviyesini belirleyerek yaş sınırı için nesnel bir ölçüt elde etmek adına bir çalışma yürüttü. Çalışmada, film gösterimi sırasında sinema salonlarının havasındaki organik bileşenler incelendi. 11 farklı filmin 135 gösterimini takip eden araştırmacılar, ortamdaki izopren miktarının, filmin yaş sınırıyla doğru orantılı olduğunu keşfetti. Yani bir filmi izleyenler ne kadar fazla izopren salgılıyorsa, yaş sınırı da o kadar yüksek olmalı. Şiddet, korku ya da cinsellik gibi içerikler seyircilerde strese yol açarak kasılmalarına ya da koltuklarında hareket etmelerine sebep oluyor. Bu sırada izopren salgılanıyor.

Ülkemizde en çok ilgi gören Netflix dizilerinden La Casa de Papel‘in üçüncü sezon çalışmaları başladı. Netflix bu haberi şöyle bir videoyla duyurmayı tercih etti.

Spotify müzik dünyasına iyi mi geldi, kötü mü? The Guardian‘da müzik editörleri Ben Beaumont-Thomas ve Laura Snapes onuncu yılını dolduran uygulamayı bu soru çerçevesinde ele aldı. Tartışmanın orijinalini şurada çevirimizi de burada bulabilirsiniz. Konuya negatif taraftan bakan Snapes’in görüşlerinden bir bölüm: “Uygulamada oluşturulan listeler müzik dinleme deneyimini tümüyle değiştirmiş durumda. Aslında Spotify’ın gurur duyduğu ‘kişiye özel tavsiyeler’ içerisinde herhangi bir sürprize yer yok. Tüm tavsiyeler daha önce dinlenenlere çok yakın şeyler. Yani ‘Ekmek sever misiniz? O zaman size tost önereyim’ gibi.

The Atlas‘ta paylaşılan ve Billboard 100 listesindeki şarkıların sürelerinin yıllar içinde yaşadığı düşüşü gösteren şu tabloyu da buraya bırakalım.

Bu yıl dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 70 bin kişi, ünlü Burning Man festivali için Nevada Çölü‘nün ortasında geçici olarak kurulan ‘şehri’ doldurdu. Her yıl düzenlenen ve dünyanın en büyük eğlence olaylarından biri olan festivalin bitimiyle alanı yeniden çöle dönüştürme çalışmaları başlıyor. San Francisco’da yaşayan fotoğrafçı Shalaco festival bittikten sonra alanın nasıl temizlendiğini gösteren bir video hazırladı. 9 gün süren festivalin ardında bıraktığı sayısız minik çöp, donanım ve diğer malzeme parçaları, 2 hafta gibi bir sürede temizleniyor. Temizlik sürecinde de festivalin ruhuna uygun olarak ‘eğlence’ ihmal edilmiyor.

Hala Tool dinleyen kaç kişi var bilmiyorum ama son albümünü 2006’da çıkaran grup, önümüzdeki yıl çıkacağı Avrupa turnesinin tarihlerini açıkladı. 2 Haziran’da Berlin‘de başlayacak olan turne Prag, Viyana gibi şehirlerle devam edecek. Bu da uzun zamandır konuşulan yeni albümün 2019’un ilk yarısında muhakkak çıkacağı anlamına geliyor. Şu güne kadar içinde ‘muhakkak’ ve ‘yeni albüm’ kelimeleri geçen kaç haber paylaşıldı, onu tahmin etmek zor tabii.

Yıllarca düz beyaz kitap kapaklarıyla okurla buluşan ve 2014 yılında bu politikasını değiştirerek farklı ve renkli tasarımlara yönelen Can Yayınları bu kez de Çerçeveletilecek Kitaplar serisiyle karşımızda. Can Klasikleri arasından seçilen 20 kitabın 20 fotoğrafçıyla eşleştirilmesiyle ortaya çıkan dizi raflardaki yerini aldı.

Son olarak, yarın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Şimdiden kutlu olsun.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Bir dönem Türkiye müzik piyasasına damgasını vurmuş Müslüm Gürses’ in bu hafta vizyona giren belgeselini de “Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri” bölümünde ele alsaydınız yerinde olurmuş.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: