Haftanın Özeti: 201

İnternet, Girişimler

Apple CEO’su Tim Cook’un artırılmış gerçeklik (AR) konusundaki heyecanı ve hevesi malum. Şirketin 2020’de bir AR gözlüğü piyasaya sunmayı planladığı da biliniyor. Apple’dan bu yönde yeni bir hamle geldi ve AR üzerine uzmanlaşmış Akonia Holographics adlı bir girişimi satın aldı. Bu hamle söz konusu gözlüklerin Tim Cook için önemini bir kez daha göstermiş oldu.

2003’ün Nisan ayında Paul Ceglia ve Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg sözleşme imzalayarak birlikte çalıştı. Zuckerberg’e (ve federal savcılara) göre bu programlama alanında basit bir ücretli işti. Ancak Ceglia 2010’da mahkemeye giderek bu sözleşmenin kendisine Facebook’un yarısı üzerinde hak iddiası sağladığını savundu. Mahkemeye gidildi ve sonuç olarak Ceglia evrakta sahtecilikten suçlu bulunarak ev hapsine mahkum edildi. Derken Ceglia, eşi, çocukları ve köpeği 2015’te ortadan kayboldu. Aylar sonra Bloomberg‘e gönderdiği e-postada, devlette güvenebileceği hiç kimse kalmadığını düşündüğü ve hayatından endişe ettiği için kaçtığını yazdı. Bu kez Ekvador’da yakalandığı ve ABD’ye iade edilmek üzere olduğu haberiyle gündemde.

Myanmar‘da etnik gerilimi ve şiddeti artırmak için nefret söylemi yaydığı belirlenen, orduya ait Facebook hesapları kapatıldı. Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre Genelkurmay Başkanı ve askeri televizyona ait 18 hesabın ve 52 sayfanın, kullanıcıların ciddi insan hakları suçları işlediği ya da bunların işlenmesini sağladığı gerekçesiyle iptal edildi.

Facebook’un YouTube‘a rakip olarak oluşturduğu orijinal video içerik sekmesi Facebook Watch ABD dışında da kullanıma sunuluyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ortaya çıkan Watch sekmesi bugüne dek sadece ABD’de 50 milyon aylık izleyiciye ulaştı. Önümüzdeki aydan itibaren 20 ülkede daha İngilizce ve yerel dilde sunulacak özellik Türkiye’den kullanılamayacak. Daha fazla ülke ve dil desteğinin gelmesi planlanıyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Robert V. Kozinets tarafından yürütülen bir çalışma, tütün şirketlerinin tanıtım yasaklarını delmek için Instagram fenomenlerini nasıl kullandığını ortaya koydu. Gözden düşen sigara kullanımını yeniden ‘havalı’ gösterme stratejisinin parçası olan kampanyalarda ‘fenomenler’ yine en havalı halleriyle çektikleri selfie’leri paylaşıyor ama iki küçük detayla: Sigara ve özel olarak belirlenmiş etiket. Tabii böyle anlatınca akla büyük kampanyalar gelmesin: “İsmini vermek istemeyen Instagram kullanıcıları haftada en az iki sigaralı fotoğraf paylaşarak ayda 200 Avro ve 2 karton sigara aldıklarını itiraf ediyor.İddiaları reddeden bir tütün şirketinin savunması da basit: “Sigara içenler sosyal aktivitelerini paylaşmak isterse bu onların seçimidir.

Instagram sahte ve gerçek hesapları ayırt edebilmemiz için popüler hesaplara doğrulama rozetleri vermeye başladı. Ayrıca hesaplara dair daha detaylı bilgiler sunulmasıyla birlikte o hesabın kimlerden reklam aldığını ve hangi ülkeden yönetildiğini öğrenmek mümkün olacak. Instagram doğrulama rozetinin popüler hesaplara verileceğini söylüyor ancak bunun neye göre belirlendiği konusunda bir açıklama yapmıyor. Yeterince popüler olduğunuzu düşünüyorsanız yapmanız gereken profil sayfanızdan menü ikonuna tıklayıp ayarlar sayfasına gitmek. Burada ekranın en altında “doğrulama talep et” seçeneği göreceksiniz.

Google, Android ve iOS için ‘Mini‘ etiketleri kullanıma sundu. Mini, makine öğrenimi kullanarak fotoğrafınızı bir etikete dönüştürüyor. Daha net bir şekilde ifade edecek olursak bu özellik makine öğrenimi, yapay sinir ağı ve sanatçıların illüstrasyonlarını birleştirerek sizi en iyi temsil eden görselleri oluşturuyor. Bu işlem sırasında ten, saç ve göz renginiz, yüz şekliniz ve varsa sakal ve bıyığınız dikkate alınıyor. Mini’ye Gboard üzerinden erişip tek bir selfie ile etiket yaratma sürecine başlayabilirsiniz.Peki bu ne işimize yarayacak” diye soran olursa verecek net bir cevabım yok elbette.

Önümüzdeki haftadan itibaren, YouTube‘da izlemek istediğiniz videoda çıkan reklamlarda ‘reklamı atla’ butonunu daha az görmeye başlayabilirsiniz. Video paylaşım sitesinden yapılan açıklamada atlanamayan reklamların, videolarından gelir elde eden hesaplara sunulmaya başlanacağı belirtildi.

Toyota, otomobil paylaşım şirketi Uber‘e 500 milyon Dolar değerinde yatırım yapacağını açıkladı. Şirketler sürücüsüz teknolojiler konusunda iş birliği yapacak. Yatırımda Uber 72 milyar Dolar üzerinden değerlendirilecek. Toyota’dan konu ile ilgili yapılan basın açıklamasında “Bu anlaşma ve yatırım, ulaştırma şirketine dönüşümümüzde önemli bir kilometre taşı anlamına geliyor” cümlesi dikkat çekti.

Bir süredir yurt dışı pazarlarda da tutunabilmek için çaba gösteren İstanbul merkezli girişim Sinemia, Amerikalı rakibi MoviePass‘in yaşadığı sorunlardan faydalanmaya yönelik kampanyalar sunmaya devam ediyor. Şirket ABD’de ayda 9,99 Dolar’lık yeni planını açıkladı. Birkaç hafta önce Sinemia ayrıca arkadaşını diğer sinema aboneliklerini iptal etmeye ikna edenleri ödüllendiren bir kampanyayı duyurmuştu. Kampanya, arkadaşlarını diğer sinema aboneliklerini iptal etmeye ikna eden kişilere ödül veriyor. Bu hamle direkt olarak MoviePass’i hedef alıyor. Sinemia da MoviePass’i hedef aldığını inkar etmiyor. Şirket yeni planını açıklarken “MoviePass’in en son planıyla aynı fiyata” bir plan sunduklarını ifade etti.

KPMG‘nin hazırladığı rapora göre Türkiye ‘startup’ dünyası 2018’in ilk yarısında toplam 34 anlaşmada 27,5 milyon Dolar yatırım aldı. Rapordan birkaç not:

  • Geçen yılın aynı döneminde ise toplam 75 anlaşmada 46,1 milyon Dolar yatırım çekilmişti.
  • Yatırımların yıl sonuna kadar 70 milyon Dolar’ı bulması bekleniyor.
  • Fintech yatırımları aynı dönemde 6,2 milyon Dolar olarak gerçekleşti.
  • Yılın ilk döneminde Trendyol ve Gram Games‘in de aralarında bulunduğu 8 satış gerçekleşti.

NPD Group tarafından yapılan araştırmaya göre sadece ABD’de 2018’in ilk yarısında yapılan oyun harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 40 artış gösterdi ve oyunlara toplamda 19,5 milyar Dolar harcandı. En büyük artış tabii ki mobil oyunlarda oldu. Konsol gelirleri son 7 yılın zirvesine çıkarken ilk 6 aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla 1,6 milyar Dolar harcama yapıldı. Bu yıl en fazla para toplayan oyunlar arasında Fortnite, Candy Crush (evet, hâlâ), Far Cry 5 (en çok satan konsol oyunu) ve God of War yer alıyor. Bu arada şu güzel ortamı bozmak gibi olmasın ama çocuklarda video oyun bağımlılığının karşılanamamış psikolojik ihtiyaçlardan kaynaklandığını öne süren bir araştırma var şurada.

Abyss Creations tarafından geliştirilen yeni nesil yapay zekalı seks robotlarının gönderimine başlanıyor. Robotlarda ‘X-Mode’ adı verilen yeni bir özellik bulunacak. Bu özellik sayesinde robot, baş kısmında bulunan algılayıcılarla harekete ve dokunuşlara özel sesler ve yüz ifadeleriyle karşılık verecek. Bu ifadeler temel yüz hareketleri ve dudak eşlemenin ötesinde olacak. Bu baş setinin 10 bin Dolar ek maliyet çıkarması bekleniyor. San Marcos’ta bulunan Realbotix laboratuvarında çekilen videodan X-Mode’un nasıl çalıştığına göz atabilirsiniz (İçerik 18 yaşından küçükler için uygun olmayabilir).

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: