Apple’ın yeni hamlesi artırılmış gerçeklik

Daha önce iPhone ve Apple Watch gibi ürünler konusunda piyasayı hazırlayan Apple, şimdi de artırılmış gerçeklik açıklamalarıyla kamuoyu yoklaması yapıyor.

Apple şu anda dünyanın en değerli şirketi. Bu başarının sırrı ise Apple’ın akıllı telefon pazarına herkesten daha güçlü bir şekilde girmiş ve pazarı uzun süre domine etmiş olması. Ancak artık Steve Jobs’un temellerini attığı bu gelişimi bir üst seviyeye taşımanın vakti geldi. Apple bir sonraki büyük gelişmeyi takip etmek ve süreci yönlendirmek zorunda. Yoksa liderliğin el değiştirmesi kaçınılmaz bir son gibi görünüyor.

Şirketin CEO’su Tim Cook’un açıklamalarına bakıldığında, daha önce iPhone ve Apple Watch’ta gördüğümüz kararlılığı, artırılmış gerçeklik platformunda görebiliyoruz. Apple iPhone’u piyasaya sürmeden önce telefon pazarına girebileceğinden sık sık bahsediyordu. Benzer bir şekilde Apple Watch piyasaya sürülmeden önce akıllı saatlerin önemine değinen pek çok açıklama yapılmıştı. Şimdi de şirketten sürekli artırılmış gerçeklik vurgusunu duyuyoruz.

Piyasa bu yönde ilerliyor

Aslında Apple bu konuda haksız değil. Microsoft Hololens ve Google’ın desteklediği Magic Leap gibi artırılmış gerçeklik girişimleri göz önünde bulundurulduğunda piyasadaki bütün büyük oyuncuların bu alana yatırım yaptığını görebiliyoruz. Haliyle bir sonraki büyük gelişmenin artırılmış gerçeklik etrafında gelişeceğini tahmin etmek zor değil.

Apple’ın kısa vadeli amacı iPhone’u bir artırılmış gerçeklik platformu olarak sunmak. Bunun için de akıllı telefonun çevreyi çok daha iyi algılayabiliyor olması gerekiyor. Özellikle derinlik algısı, fiziksel çevrenin sanal ortamla etkileşime girebilmesi için kilit bir nokta. Apple bu konuda ilk adımı iPhone 7 Plus‘a çift kamera yerleştirerek attı. Yan yana duran iki kamera bir derinlik algısı oluşturmak için ideal bir yöntem. Ancak iPhone’un kameralarının birbirine fazla yakın olduğu ve derinlik algısı konusunda çok başarılı olmadığı belirtiliyor.

Çevreyi algılama konusunda Apple, 2013’te satın aldığı İsrailli sensör şirketi Primesense‘ten yararlanabilir. Yeni iPhone’a yerleştirilecek sensörlerle çevre çok daha iyi algılanabilir ve artırılmış gerçeklik vasıtasıyla çevreyle etkileşim kurmak çok daha kolay olabilir.

Apple tasarımıyla ön plana çıkabilir

Artırılmış gerçeklik teknolojisinin ulaşacağı en son nokta ise hafif bir gözlük hatta görüntüyü direkt göze yansıtabilen lensler olabilir. Şu anda bu teknolojiye ulaşmaktan uzağız. Artırılmış gerçeklik için kullanılacak bir gözlüğün içine batarya yerleştirildiğinde cihaz ağır ve hantal bir görünüme sahip oluyor. Bu da hem çok kullanışsız hem de Apple’ın tasarım anlayışına uymuyor. Öncelikle bu konuda bir çözüm üretilmesi gerekiyor.

Öte yandan, Google Glass‘a gelen tepkileri düşündükten sonra, toplumun gerçekten artırılmış gerçeklik gözlüklerini kabul edeceğinden çok fazla emin olmamak gerekiyor. Benzer bir tepkiyle karşılaşmak, yıllarca üzerinde çalışılan bir ürünün prestij kaybetmesine sebep olabilir.

Apple zaten bu tarz teknolojilerde öncü konumunda olmasıyla değil, iyi bir arayüz ve donanım-yazılım uyumu sunarak mevcut ürünlerden daha kullanışlı ve şık modeller sunması ile biliniyor. Bu sebeple şirketin bu yarışta diğer büyük rakiplerinin önüne geçmeye çalışmayacağını ancak arka planda bu teknolojiyi daha kullanışlı bir hale getirmek için çalışmaya devam edeceğini tahmin edebiliriz.

Kaynak: Business Insider


2 yanıt

Yorumunuz: