Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 24

30 Haziran - 7 Temmuz 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

1 Mart 2009’da yayın hayatına başlayan Habertürk gazetesi, 5 Temmuz tarihli son baskısıyla okurlarına veda ederek tamamen internete çekildi. Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Kürşad Oğuz imzasıyla paylaşılan veda yazısında  ‘geçmiş başarılara’ vurgu yapıldı. Gazeteyi kuran ve 5 yıl boyunca yöneten Fatih Altaylı da “Türkiye koşulları tüm gazeteleri vurduğu gibi bizi de vurdu” dediği vedasında, Habertürk.com ve Habertürk TV‘de olmaya devam edeceğini belirtti. Maddi gerekçelerle yayın hayatına son vermeden önce Türkiye’nin beşinci en yüksek tirajlı gazetesi olan (180 bin civarı) Habertürk, pek çok çalışanla da yollarını ayırdı.

Yüksek tirajlı gazetelerden biri olan Posta‘nın 22 yıllık yayın yönetmeni Rıfat Ababay önceki hafta bu görevinden ayrılmıştı. Dün, Ababay’ın yerine Emre İskeçeli‘nin geçeceği açıklandı. 2014 yılına kadar Hürriyet‘te yazı işleri müdürü olarak çalışan ve daha sonra kısa süre Sözcü‘de devam eden İskeçeli son olarak İz İletişim Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

I❤️💛GOLF… #golferz #19mayıs #alfaromeogolfturnuvasi

A post shared by Emre İskeçeli (@emreiskeceli) on

Geride bıraktığımız sezonda en çok ciro yapan Türkçe diziler açıklandı. Forbes‘un verilerine göre geçen sezon ekranlara gelen 76 dizi arasından en çok ciro yapan 5 tanesi şöyle sıralanıyor:

  • Çukur / 58 milyon 282 bin TL.
  • İstanbullu Gelin / 51 milyon 455 bin 500 TL.
  • Diriliş Ertuğrul / 47 milyon 245 bin 500 TL.
  • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz / 44 milyon 132 bin TL.
  • Söz / 42 milyon 41 bin TL

Türkiye’de bunlar olurken, son dönemin popüler haber sitelerinden Quartz‘ın, Japon medya grubu Uzabase tarafından satın alındığı açıklandı. Geçen yıl 28 milyon Dolar gelir elde eden Quartz’ın satış fiyatı bu yılki performansına göre şekillenecek. Rakamın 75 milyon Dolar ile 100 milyon Dolar arasında olması bekleniyor. Site önümüzdeki dönemde dijital aboneliklere ağırlık vermeyi planlıyor ki, bu da dünya medyasının gösterim sayısına değil okur sadakatine prim verilen bir geleceğe doğru gittiğinin küçük işaretlerinden biri.

Fortune 500 Türkiye araştırmasının 2018 edisyonu duyuruldu. Fortune Türkiye dergisinin Temmuz sayısında paylaşılan listede 93 yeni şirket olması dikkat çekiyor. Şirketlerin türlere göre dağılımı şöyle: 261 üretim, 128 ticaret, 88 hizmet, 23 inşaat. Gelirlerine göre Türkiye’nin en büyük 5 şirketi:

  • TÜPRAŞ / 53 milyar 948 milyon 110 bin TL.
  • Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. / 41 milyar 168 milyon 719 bin TL.
  • Petrol Ofisi / 40 milyar 847 milyon 704 bin TL.
  • Türk Hava Yolları / 39 milyar 779 milyon TL.
  • BOTAŞ / 33 milyar 470 milyon 283 bin TL.

Türkiye İş Bankası, Akbank ve Garanti Bankası, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini devralmak için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu. Lübnanlı Hariri ailesine bağlı Ojer Telekomünikasyon 2013 yılında Türk Telekom’daki hisseleri teminat göstererek 4,75 milyar Dolar kredi almış ama kredinin taksitlerini ödeyememişti.

Tesla‘nın CEO’su Elon Musk‘ın başı bir süredir ‘tutturulamayan üretim hedefleriyle’ dertteydi. İşler iyi gitmeye başlamış olacak ki Musk hafta içinde “7 günde 7 bin araba ürettiklerini” müjdeleyen bir tweet paylaştı. Onunla ve şirketleriyle ilgili bilgileri genellikle Twitter’dan alıyoruz, buraya kadar normal. Alışılmadık olan ise Ford Avrupa CEO’su Steven Armstrong‘un tweet’e cevap vererek “7 bin arabayı 4 saatte ürettiklerini” söylemiş olması. Bu rutin dışı cevabı okuyan Ford kurumsal iletişimcilerinde anlık bir panik oluşmuştur muhtemelen.

Amazon’un kasiyersiz mağazası Amazon Go 22 Ocak’ta Seattle’da kapılarını açmıştı. Perakendeciliğin ve istihdamın geleceği için önemli bir işaret fişeği olan mağazanın ikinci şubesinin de yine Seattle’da açılacağı konuşuluyor. Müşterilerin kamera ve sensörler tarafından ‘çok yakından’ takip edildiği sistem yaygınlaştıkça mahremiyet tartışmalarının dozu da artacaktır elbette.

Perakende demişken… Guess ve Alibaba‘nın iş birliğinde geliştirilen Fashion AI adlı yapay zeka sistemi, bilgisayar görüşü kullanarak müşteriye uygun kombinler yaratıyor. Bir ayna elinizde tuttuğunuz ürünlerin rengini, tarzını, özelliklerini algılıyor ve ona uygun olabileceğini düşündüğü diğer ürünleri öneriyor. Kabindeyken önerilen ürüne tıklayarak mağaza çalışanının o ürünü getirmesini sağlamak da mümkün. Bu tabii ki henüz geliştirme aşamasında bir konsept. Ve evet, bu konsept genel kullanıma sunulursa yine mahremiyet tartışma konusu olacak.

Ya şu devirde gizlimiz saklımız mı kalmış” da diyebilirsiniz tabii. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan bir Facebook patenti, kullanıcıların reklamları izlerken neler söylediklerini dinlemek üzere akıllı telefonların mikrofonlarını harekete geçirmeyi planlıyor. Facebook’tan üst düzey bir yetkili, bu patenti ‘diğer şirketlerin agresif hamlelerini engellemek için‘ aldıklarını ve böyle bir teknolojiyi asla kullanmayacaklarını belirtti. Facebook’un reklam hedeflemesi için günlük konuşmaları dinlediği de uzun süredir konuşuluyor, hatta Mark Zuckerberg Amerikan senatörlerin karşısına çıktığı ‘sorguda’ bunun bir komplo teorisi olduğunu söylemişti. Öte yandan platformun reklam hedeflemesi için kullanıcıları dinlemesine gerek olmadığını, zaten herkes hakkında yeterince fikir sahibi olduğunu düşünenler de var. Sonuçta Messenger, WhatsApp, Instagram gibi çoğumuzun günde en az bir kez kullandığı uygulamaların sahibi olan bir teknoloji devinden bahsediyoruz.

Northeastern Üniversitesi araştırmacıları uzun zamandır konuşulan, telefonların kullanıcıların sesini gizlice kaydettiği teorisi ile ilgili bir çalışma yaptı. Araştırma sonucunda herhangi bir uygulamanın kullanıcının sesini kaydedip bir merkeze gönderdiğine dair bir bulguya rastlanmadı. Ancak aynı derecede rahatsız edici bir şey keşfedildi: Bazı uygulamalar kullanıcının ekran görüntüsünü kaydedip üçüncü parti şirketlerle paylaşıyor.

İnternette var olan “izlenen içeriğe göre reklam yayınlama” sistemi Channel 4 ile televizyonda da kullanılmaya başlanacak. Baş rolünde yapay zekanın olduğu Contextual Moments adı verilen uygulamada, program içindeki sahneler saptanıyor ve reklam arasında o sahnelerle alakalı içerikler sunuyor. Kanal, yeni reklam modeli için paketler hazırlayıp gıda, sıcak içecek, ilişkiler ve mobil telefonlar başlıkları altında satacak. Channel 4 demişken de:

Doğu Afrika ülkesi Uganda’da hükümet sözünün arkasında durdu ve sosyal medya vergisini yürürlüğe koydu. Artık ülkede WhatsApp, Twitter, Facebook ya da Skype kullanmak isteyenlerin önce vergi ödemesi gerekiyor. Teknolojiyle arası iyi olan çoğu Ugandalı şimdiden sanal özel ağ (VPN) kullanarak internet vergisini aşmayı başardı. Diğerleri ise günlük 200 Uganda Şilini (yaklaşık 25 kuruş) vergi ödüyor. Bu ücretin ülkede sosyal medya ve mobil para kullanımını etkilemesi bekleniyor. Bu arada Dünya Bankası verilerine göre Uganda’da internet kullanım oranı sadece yüzde 22.

Kendi kurduğu WPP imparatorluğundan ayrılmak zorunda kalan Martin Sorrell‘in yeni bir imparatorluk için kolları sıvadığından bahsetmiştik önceki özetlerde. Yeni şirketi C4 Capital ile Hollanda menşeli ajans MediaMonks‘u satın alacağı konuşulan Sorrell’e WPP’den uyarı geldi. Uyarının gerekçesi, eski şirketinde çalışırken edindiği bilgileri yeni şirketinin kârlılığı için kullanarak gizlilik sözleşmesini ihlal etmesi. Yaptırımı ise yaklaşık 30 milyon Dolar’lık bonusun ödenmemesi. MediaMonks‘a WPP’nin talip olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım.

WPP ile ilgili bir haber daha var. Koç Grubu şirketleri adına medya satın alma faaliyetleri yapan Zer ve WPP’nin eşit ortaklığında kurulan Ingage adlı yapı, dijital pazarlama alanında strateji odaklı hizmet verecek. Zer çatısı altında çalışan dijital pazarlama ekibi, bundan sonra Ingage bünyesinde devam edecek. Bu da yaklaşık 50 kişilik bir ekip anlamına geliyor.

Yaz geldi. Belki buralarda, tatilini mesleğiyle ilgili kitaplar okuyarak geçirmek isteyen genç iletişimciler vardır. MediaCat onlar için 12 kitaplık bir seçki hazırlamış. Göz atmak isterseniz liste şurada.

Kapanışı da şöyle yapalım:

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği