Facebook Myanmar ordusunun hesaplarını engelledi

Myanmar'da etnik gerilimi ve şiddeti artırmak için nefret söylemi yaydığı belirlenen, orduya ait Facebook hesapları kapatıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook Myanmar’daki askeri yönetime yönelik sert adımlar atmaya başladı. Güneydoğu Asya ülkesinde Facebook’un etnik gerilimi ve şiddeti artırmak için kullanıldığı belirlendi.

Facebook yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Kıdemli General Min Aung Hlaing’e ve askeri Myawady televizyonuna ait hesapları kaldırdığını kaydetti. Toplamda 18 Facebook hesabı, 52 Facebook Sayfası ve bir Instagram hesabı, kullanıcıların ciddi insan hakları suçları işlediği ya da bunların işlenmesini sağladığı gerekçesiyle iptal edildi.

“Krizde Facebook’un rolü büyük”

50 milyon nüfuslu Myanmar’da 30 milyon kişi Facebook kullanıyor. Bu durum Facebook’u çok etkili bir yayın aracı haline getiriyor. Ancak geniş erişimle birlikte kötüye kullanım ihtimali de ortaya çıkıyor. Birleşmiş Milletler Mart ayında yaptığı açıklamada, Myanmar’da yaşanan krizde Facebook’un ‘belirleyici’ bir rol oynadığını söyledi.

Ülkedeki ciddi ki Ağustos ayında Myanmar hükumetinin başlattığı müdahalelerin ardından tahminen 700 bin Rohingya Müslümanının komşu ülke Bangladeş’e kaçtığı düşünülüyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ülkedeki müdahaleleri ‘etnik temizlik’ olarak nitelendirmişti.

“Ülkede Facebook internet demek”

Facebook’un hamleleri, Reuters’ın Facebook üzerinde Rohingya ve diğer bölgelerdeki Müslümanları hedef alan 1000’den fazla gönderi, yorum ve görseli bulduğunu açıklayan raporundan bir hafta sonra geldi. Birleşmiş Milletlerin yeni raporu da ülkede Facebook’un nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi sunuyor.

Rapordan:

Sosyal medyanın rolü önemli. Facebook ülkede nefreti yaymak isteyenler için faydalı bir araç oldu. Ülkede çoğu kullanıcı için Facebook demek internet demek. Son aylarda gelişmiş olsa da Facebook’un yanıtı yavaş ve etkisiz kaldı. Facebook gönderilerinin ve mesajlarının gerçek dünyada ayrımcılığa ve şiddete sebep olması bağımsız bir şekilde ve detaylıca incelenmeli. Facebook’un nefret söyleminin nasıl yayıldığına dair ülke bazlı veriler paylaşamaması üzüntü verici. Bu veriler, Facebook’un verdiği yanıtın yeterliliği konusunda fikir sahibi olmamızı sağlayabilirdi.

Facebook’tan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “En son incelememizde bağımsız gibi görünen haber ve görüş Sayfalarının alttan alta Myanmar askeriyesinin mesajlarını yaydığını fark ettik. Bu tarz davranışlar Facebook’ta yasaklanmıştır çünkü biz insanların gerçekleştirdikleri bağlantılara güvenebilmelerini istiyoruz… Müdahale etmekte yavaş kalmış olsak da şimdi nefret söylemini algılayabilen daha iyi bir teknolojiyle, gelişmiş raporlama araçlarımızla ve içerikleri gözden geçiren daha fazla insanla birlikte gelişme kaydediyoruz.”

Kaynak: TechCrunch

Myanmar'da etnik gerilimi ve şiddeti artırmak için nefret söylemi yaydığı belirlenen, orduya ait Facebook hesapları kapatıldı. Facebook yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Kıdemli General Min Aung Hlaing'e ve askeri Myawady televizyonuna ait hesapları kaldırdığını kaydetti. Toplamda 18 Facebook hesabı, 52 Facebook Sayfası ve bir Instagram hesabı, kullanıcıların ciddi insan hakları suçları işlediği ya da bunların işlenmesini sağladığı gerekçesiyle iptal edildi. Birleşmiş Milletler ülkede gerilim tırmanmasında Facebook'un belirleyici bir rol oynadığını ve platformun duruma müdahale etmekte çok yavaş kaldığını belirtti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği