Haftanın Özeti: 201

Tasarım, İnovasyon

Yapay zeka insanı olmadığı kişiler gibi gösterme konusunda her geçen gün daha etkili bir araç haline geliyor. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley‘den araştırmacılar tarafından geliştirilen yazılım dans eden bir kişinin vücut hareketlerini başka birinin videosuna aktarabiliyor. Böylece aynı şekilde dans ediyormuş gibi görünüyor. Öncelikle hedef video kaydediliyor ve bir alt program bu videodaki hareketleri çöp adam figürüne aktarıyor. Sistem kaliteli bir transfer için 20 dakikalık ve saniyede 120 karelik bir video görüntüsüne ihtiyaç duyuyor. Daha sonra bir kaynak video bulunuyor ve onun hareketlerinden de bir çöp adam figürü oluşturuluyor. Dönüşüm, hedef kişinin videosunun bir yapay sinir ağı sentezlemesiyle kaynak çöp adam figürünün hareketlerine adapte edilmesiyle gerçekleşiyor. Henüz mükemmel değil elbette.

Yapay zeka endüstriyel tasarım için de geliyor. MIT araştırmacıları, endüstriyel ürünleri tasarımcıların yerine otomatik olarak hazırlayan ve detaylı bir şekilde analizini yapan bir araç geliştirdi. Columbia Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen araç sayesinde herhangi bir nesnenin tasarımı kütle, sürtünme, basınca dayanıklılık gibi birçok değişken aynı anda hesaba katılarak en uygun şekilde hazırlanıyor. Her bir değişken en uygun etkinlik derecesine göre ayarlanıyor.

Minnesota Üniversitesi‘nden araştırmacılar ışığı elektrik sinyaline dönüştürme konusunda yüzde 25 başarı sağlayan bir biyonik göz geliştirdi. 3D yazıcıyla üretilen cihazın geliştirilmesi sonrası kör birinin, algılanan ışığa tepki veren optik sinirlerinin uyarılmasıyla yeniden görmesi sağlanabilir.

Suriyeli tasarımcı Yamen Saraiji giyilebilen ve insan vücudunun bir uzantısı gibi hareket eden iki kollu bir robot tasarladı. Saraiji’nin Japonya’daki Keio Ünversitesi Medya Tasarımı Bölümü doktora çalışmaları sırasında üretilen Fusion adlı robot sırt çantası gibi takılabiliyor ve giyen kişiye iki adet uzaktan kontrol edilebilen kol sunuyor. Kollar uzaktan sanal gerçeklik gözlüğü takan ikinci bir kullanıcı tarafından kontrol ediliyor. Robotun, giyen kişinin omzundan bakan kafasında göz olarak iki adet kamera bulunuyor. Bu kameraların görüntüsü anlık olarak operatöre gönderiliyor. Böylece her iki kişi de aynı bakış açısına sahip olabiliyor. Saraiji bunun insanların uzaktan iş birliği yapmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

New York State Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Profesörü Seokheun Choi ve çalışma arkadaşları, elektrik üretmek için bakterilerden yararlanan, kağıt tabanlı, tek kullanımlık bir pil geliştirdi. Pilin ömrü tükenince bakteriler onu oluşturan malzemeleri tüketiyor. Geleneksel ürünleri oluşturan maddelerin doğada çözünmediğini ifade eden araştırmacılar, lityum iyon pillerin üretim sürecinde de çevreye zarar verildiğinin altını çiziyor. Choi, günlük hayatta kullandığımız kağıtların gerekli mühendislik işlemlerinden sona daha sürdürülebilir bir alternatif oluşturduğunu söylüyor. Yenilikçi tekniklerle kağıtların selüloz liflerinin çapı artırılabiliyor, sertliği azaltılabiliyor ve bazı uygulamalarda kullanılmak üzere şeffaflığı kontrol edilebiliyor. Kağıdı organik, inorganik ve biyolojik maddelerle birleştirmek, mühendislik seçeneklerini artırıyor ve onu yeni nesil elektronik cihazlar için kullanışlı hale getiriyor.

Esnek ekranlı telefonlar yeniden gündemde. Geçmişte Samsung’un Galaxy telefonlarında, 2013 model LG G Flex’te ve LG’nin bir poster gibi kıvrılabilen OLED televizyonlarında esnek ekranları görmüştük ancak henüz tamamen katlanabilen bir telefon üretilmedi. Kaliforniya merkezli Royole adlı bir şirket bu hedefe ulaşabileceğini düşünüyor. Şirketin ürettiği sadece 0,01 milimetre kalınlığındaki süper ince OLED ekranlar esneyebiliyor, katlanabiliyor hatta rüzgarda dalgalanabiliyor. Şirket aynı zamanda bu ekranları kullanacak telefon donanımını da üretiyor. Yönetim merkezi Kaliforniya’da olsa da Royole’un fabrikalarının çoğu Çin‘de bulunuyor ve burada, kıyafetten otomobil hoparlörüne kadar birçok ürüne esnek ekran yerleştirme planları yapan diğer şirketlerle iş birliğine gidiliyor.

Vespa’nın bu yıl satışa sunacağını açıkladığı elektrikli motosikleti Vespa Elettrica için artık elimizde daha net bir tarih var. Araçlar Ekim’den itibaren Avrupa‘daki müşterilere satılacak. ABD ve Asya‘daki müşteriler ise elektrikli Vespa’ları 2019’da satın alabilecek. Elektrikli motosikletlerin fiyatlarını açıklamadı ancak günümüzde satılan üst seviye Vespa’lara yakın bir fiyata sahip olacağını belirtildi. (GTS modelleri ülkemizde 40 – 50 bin TL civarında satılıyor.) Elettrica 100 kilometre menzile ve standart 50 cc bir motordan daha yüksek bir performansa sahip. Bataryayı şarj etmek 4 saat sürüyor. Bin kez şarj edildiğinde (yaklaşık 10 yıl içinde) kapasitesi yüzde 80’e düşüyor. Motorun maksimum hızı bilinmiyor ancak Eco modunda pil ömrünün korunması için maksimum hız saatte 30 kilometreyle sınırlandırılacak.

Avrupa’da 1 milyonuncu elektrikli araç satıldı. Yeni rakamlara göre Avrupa’da elektrikli araç satışı bu yılın ilk yarısında yüzde 40’tan fazla büyüme gösterdi. Ocak – Haziran arasında Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre, İzlanda ve Liechtenstein’da toplam 195 bin civarında elektrikli araç satıldı. Büyümenin hızlanmasıyla birlikte yıl sonuna kadar 1,35 milyon rakamına ulaşılması bekleniyor. Toplam 36 bin 500 elektrikli araç satışıyla, yılın ilk yarısındaki yeni elektrikli araçların yüzde 37’sini kaydeden Norveç, özellikle devlet desteği sayesinde bataryalı araçlar konusunda uzun zamandır liderliği elinde bulunduruyor.

Nadir bulunan 1962 model bir Ferrari 250 GTO, Kaliforniya’da RM Sotheby yıllık koleksiyoner otomobil satışları sırasında yapılan bir açık artırmada 48,4 milyon Dolar’a satıldı. Bu herhangi bir arabaya bir açık artırmada verilen en yüksek fiyat olarak dünya rekoru kırdı. Önceki rekor bir Ferrari 250 GTO Berlinetta modeline aitti (2014, 38 milyon Dolar). Üçüncü sırada ise 1957 model bir başka Ferrari bulunuyor (2016, 35 milyon Dolar). Zor bulunması ve değeri sebebiyle, koleksiyon araçlarının kutsal kasesi olarak anılan ve sadece 38 adet üretilmiş olan 1962 model Ferrari 250 GTO, eski Microsoft yöneticisi Greg Whitten tarafından satıldı. Bu aracın elindeki Microsoft hisselerinden daha hızlı değerlendiğini söyleyen Whitten’ın elinde halen 12 adet Ferrari bulunuyor.

Lego parçalarıyla yapılmış ‘oyuncak otomobillere’ alışkınız ama mevzu bu kez biraz farklı. LEGO bu kez gerçek boyutlarında ve sürülebilir bir Bugatti Chiron yaptı. 1 milyondan fazla parçanın kullanıldığı 5 beygirlik araç yaklaşık 1 buçuk ton ağırlığında saatte 20 kilometre hıza ulaşıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: