Esnek ekranlı telefonlar sandığımızdan daha yakın

Royole adlı şirket, akıllı telefonlar ve diğer teknoloji ürünlerinde kullanılmak üzere, rüzgarda dalgalanacak kadar ince ve esnek ekranlar üretiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Esnek ekranlı telefonlar yeniden gündemde. Geçmişte Samsung’un Galaxy telefonlarında, 2013 model LG G Flex’te ve LG’nin bir poster gibi kıvrılabilen OLED televizyonlarında esnek ekranları görmüştük ancak henüz tamamen katlanabilen bir telefon üretilmedi.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde faaliyet gösteren Royole adlı bir şirket bu hedefe yaklaşabilmeyi planlıyor. Şirketin ürettiği sadece 0,01 milimetre kalınlığında, süper ince OLED ekranlar esneyebiliyor, katlanabiliyor hatta rüzgarda dalgalanabiliyor. Şirket aynı zamanda bu ekranları kullanacak telefon donanımını da üretiyor.

Telefon endüstrisine hareket katabilir

Bu konsept gelecekte telefonların ilerleyebileceği bir rota olarak görüldüğünden bazı büyük telefon üreticileri de bu fikri dikkate almaya başladı. Örneğin Apple’ın esnek ekranlı katlanabilir telefon patentleri bulunuyor. Samsung’un da esnek ve kırılmaz bir OLED ekrana sahip bir telefon geliştirdiği gelen bilgiler arasında. Bu cihazlar, telefon satışlarının yavaşladığı bu dönemde endüstrinin ihtiyaç duyduğu inovasyonu sağlayabilir.

Royole’ın katlanabilen telefon tasarımı, dilerseniz bileğinize dolanmış şekilde takabileceğiniz, dilerseniz açıp normal telefon gibi kullanabileceğiniz bir cihaz tasvir ediyor. Şirket bu cihazın prototipinin önümüzdeki hafta Berlin’de gerçekleşecek IFA konferansında tanıtılacağını söylüyor.

Sadece telefonlarda kullanılmayacak

Royole yönetim merkezi Kaliforniya’da olsa da şirketin fabrikalarının çoğu Çin’de bulunuyor ve burada, kıyafetlerden otomobil hoparlörlerine kadar bir çok ürüne esnek ekran yerleştirme planları yapan diğer şirketlerle iş birliği yapılıyor. Şu anda satın alabileceğiniz ürünler arasında, etrafında bir ekran sarılı olan 900 Dolar (5 bin 750 Lira) değerinde bir silindir şapka da bulunuyor. Daha önce bahsettiğimiz bileğe sarılan telefon ise halen geliştirme aşamasında.

Royole tarafından geliştirilen ekranlar 200 ila 300 ppi yoğunluğa sahip canlı renkleri bulunan ekranlar. Oldukça hafif olmasıyla dikkat çeken ekranlar altına bir fan yerleştirildiğinde dalgalanabiliyor.

2016 yılında Lenovo CPlus adlı konsept telefonunda benzer bir katlanma teknolojisi kullanmıştı. Telefonun özelliklerini, giyilebilir teknolojinin taşınabilirliğiyle birleştiren CPlus bileğinize dolanabiliyor ve ekranı parmakla kontrol edilebiliyordu. O zamanda bile gelecekte esnek bir telefon kullanılması fikri ortaya çıkmıştı.

Yarış başladı

Royole ve Lenovo’nun dışında diğer teknoloji şirketleri de bu fikirle ilgileniyor. Bu günlerde gelen bilgilere göre Samsung ve Huawei katlanabilir telefonlar üzerinde çalışıyor. Bu cihazların yan yana duran iki ekranı olacağı ve bir menteşe düzeneğiyle birbirine bağlanacağı iddia ediliyor. ZTE’nin Axon M telefonu da benzer bir tasarıma sahip.

Tüm bu irili ufaklı şirketler kıvrılabilen ekran ve donanım üretmek için bir yarış içine girmişken, seri üretimle kullanıma sunulan ilk esnek telefonunuza sahip olmanız artık düşündüğünüzden daha yakın olabilir.

Kaynak: CNET

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde faaliyet gösteren Royole adlı bir şirket katlanabilir telefon hayaline yaklaşabilmeyi planlıyor. Şirketin ürettiği sadece 0,01 milimetre kalınlığında, süper ince OLED ekranlar esneyebiliyor, katlanabiliyor hatta rüzgarda dalgalanabiliyor. Şirket aynı zamanda bu ekranları kullanacak telefon donanımını da üretiyor. Apple, Samsung ve Huawei'nin de bu teknolojiyi incelediği biliniyor. Lenovo ve LG gibi şirketler esnek ekranlı konsept ürünler geliştirdi bile. Yeni esnek telefonların, son dönemde yavaşlayan akıllı telefon piyasasını yeniden hareketlendirebileceği düşünülüyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği