Yapay zeka endüstriyel tasarım için de geliyor

MIT araştırmacıları, endüstriyel ürünleri tasarımcıların yerine otomatik olarak hazırlayan ve detaylı bir şekilde analizini yapan bir araç geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

MIT araştırmacıları, endüstriyel ürünleri tasarımcıların yerine otomatik olarak hazırlayan ve detaylı bir şekilde analizini yapan bir araç geliştirdi. Columbia Üniversitesi ile birlikte çalışan araştırmacılar bilgisayar destekli tasarım yazılımları ile çalışan tasarımcıların kullanabileceği bu aracı geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışmaya dayanarak hazırladı. Bu teknik sayesinde herhangi bir nesnenin tasarımı kütle, sürtünme, basınca dayanıklılık gibi bir çok değişken aynı anda hesaba katılarak en uygun şekilde hazırlanıyor. Her bir değişken en uygun etkinlik derecesine göre ayarlanıyor.

Diğer bir deyişle bu araç, yinelemeyi tasarım sürecinden çıkarıyor. Araç tüketici ürünlerinin ve endüstriyel parçaların tasarımı ve mühendisliği için kullanılabilir. Bu ürünlerin tasarım aşamasında insan tasarımcıların tahmin yoluyla gerçekleştirmeye çalıştığı bazı işlemler bu araçla en doğru ve hızlı şekilde, tahmine gerek kalmadan gerçekleştirilebilir.

Tavizlerle değil, optimizasyonla yönetilen tasarım

Aracı açıklayan makalede şu ifadeler yer alıyor: “Sıradan tasarım optimizasyon tekniklerinin temel bir sınırlayıcı özelliği, performans değerlendirmesi için tek bir fonksiyonun kullanılmasını gerektirmesi. Ancak çoğu uygulamada birden fazla kriter tasarımın kalitesini ölçmek için kullanılıyor. Yapılar sabit oldukları kadar hafif de olmalılar. Araçlar aerodinamik, dayanıklı ve ucuza üretilebilir olarak tasarlanmalı. Çoğu durumda performans hedefleri birden fazla olmanın dışında aynı zamanda birbiriyle çelişebiliyor. Bir tasarımı bir alanda geliştirmek genellikle diğer alandan feragat etmeyi gerektiriyor. Gerçekte tasarımcılar ve mühendisler karmaşık bir taviz ortamında, herhangi bir niteliği optimize edilmemiş nesneleri mümkün olan en az tavizle üretmeye çalışıyor.”

Mesela klasik bir somun anahtarını ele alalım. Neden geniş bir kafası ve uzun ince bir gövdesi var? MIT’nin sistemi bu soruyu saniyeler içinde yanıtlayabiliyor. Uzun gövde dönme kuvvetini artırıyor. Ancak gövdeyi daha uzun yaparsak o zaman kafa kısmının dayanabileceği baskı miktarı yetersiz kalıyor. Bu yüzden kafa kısmının geniş olması gerekiyor. Yani günümüzde kullandığımız tasarım en ideal olanı. Bir bu bilgiye yüzyılların deneyimiyle ulaştık. MIT’nin geliştirdiği araç için ise bu sonuca ulaşmak sadece birkaç saniye sürüyor.

İnsanlık olarak somun anahtarı üretimi konusunda mükemmelliğe ulaşmış olabiliriz ama yeni üreteceğimiz ürünlerde aynı mükemmelliği elde etmek için defalarca deneme yanılma yöntemi uygulamak için vaktimiz ve kaynağımız yok. Bu yüzden MIT’nin geliştirdiği araç tasarım aşamasında tasarımcılara mevcut projelerini en doğru şekilde düzenleme imkanı sunuyor.

Yapay zeka tasarımcılarla nasıl çalışacak?

Günümüzde tüm bu tasarım alternatifleri, sıradan bir insanın anlamakta çok güçlük çekeceği karmaşık grafiklerle hazırlanıyor ve bu işi gerçekleştirmek için indirip kullanabileceğiniz bir yazılım aracı da yok. Araştırmacılar bu durumun bilincinde. Geliştirdikleri yapay zeka bir tasarım ekibinin yerini alabilecek olsa da yazılımı tasarımcılar için kullanışlı hale getirmek bambaşka bir zorluk barındırıyor. Makalede “Önemli bir konu da insan-bilgisayar etkileşimi… Aday tasarımları incelemesi gereken bir mühendise bunları göstermenin en iyi yolu nedir?” diye soruluyor.

Eğer tek bir yaklaşımla çalışan tek bir sisteme fazla bağlanırsak, kendi yaratıcılığımızı ve çözüm üretme yeteneğimizi bu süreç içinde kaybedebilir miyiz? Yapay zekanın gelecekte tasarımcılarla nasıl iş birliği halinde çalışacağını belirlemek şu anda en önemli soru.

Kaynak: Fast Company

MIT araştırmacıları, endüstriyel ürünleri tasarımcıların yerine otomatik olarak hazırlayan ve detaylı bir şekilde analizini yapan bir araç geliştirdi. Bu teknik sayesinde herhangi bir nesnenin tasarımı kütle, sürtünme, basınca dayanıklılık gibi bir çok değişken aynı anda hesaba katılarak en uygun şekilde hazırlanıyor. Her bir değişken en uygun etkinlik derecesine göre ayarlanıyor. Diğer bir deyişle bu araç, yinelemeyi tasarım sürecinden çıkarıyor. Araç tüketici ürünlerinin ve endüstriyel parçaların tasarımı ve mühendisliği için kullanılabilir. Bu ürünlerin tasarım aşamasında insan tasarımcıların tahmin yoluyla gerçekleştirmeye çalıştığı bazı işlemler bu araçla en doğru ve hızlı şekilde, tahmine gerek kalmadan gerçekleştirilebilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği