Haftanın Özeti: 172

İnternet, Girişimler

Electronic Frontier Foundation (EFF) adlı vakfın kurucularından John Perry Barlow 70 yaşında hayatını kaybetti. Hayatının önemli kısmını hepimizin internetteki haklarını korumaya adayan Barlow, Siberuzay Bağımsızlık Bildirgesi’nin de yazarı. İnternetin sansürlenemeyeceği fikrinden hareketle, sansüre karşı pek çok etkinliğin yanında, başında bulundu. Aynı zamanda önemli bir şarkı yazarıydı.

Bir şirketin trilyon Dolar’lık piyasa değerine ulaşmasına pek ihtimal verilmiyordu. 2017’de teknoloji alanında hisse senedi fiyatlarındaki büyük artış ve Ocak ayındaki sıçrama, dikkatleri barajı aşma potansiyeline sahip Apple, Alphabet, Microsoft ve Amazon gibi şirketlere çekti. Geçen yıl bu şirketlerin hisse senedi fiyatlarında yüzde 33’ten fazla yükseliş görüldü ve bu artışın süreceği tahmin ediliyor.

Yaklaşık 12 yıldır hayatımızda olan Twitter, ilk kez kâr ettiğini açıkladı. 2017’nin dördüncü çeyreğinde 91 milyon Dolar kâr eden şirketin yıllık toplam zararı ise 108 milyon Dolar.

Google‘ın son zamanlarda yaptığı oyun çalışmaları kendi Daydream sanal gerçeklik gözlüğü etrafında şekilleniyor ancak bu durum yakında değişebilir. The Information’ın haberine göre, Google muhtemelen ismi Yeti olacak yeni bir oyun platformu üzerinde çalışıyor.

Mark Zuckerberg’in Facebook ile ilgili samimi açıklamaları devam ediyor. Platformun 14. doğum günü vesilesiyle açıklama yapan Zuckerberg, yapılabilecek hemen her hatayı yaptığını söyledi: “Düzinelerce teknik hata ve kötü anlaşma yaptım. Yanlış insanlara güvendim ve yetenekli insanlara yanlış roller verdim. Önemli eğilimleri kaçırdım ve başkalarına göre yavaş kaldım.” Alışageldiğimiz yönetici açıklamaları değil elbette. Öte yandan Facebook’a pek de beklenmeyen bir yerden yeni cephe açıldı. Oyuncu Jim Carrey, ABD seçimlerindeki Rusya kaynaklı müdahaleleri gerekçe göstererek Facebook hesabını kapatacağını ve hisselerini satacağını açıkladı.

Evet, Jim Carrey de yaşlanmış.

Müşteri deneyimi platformu Insider’ın yükselişi devam ediyor. Kısa bir süre önce Ukrayna merkezli bir yapay zeka girişimini satın alan şirketin, alanında dünyanın en büyük fonlarından biri olan Sequoia’dan yatırım aldığı duyuruldu. Insider Kurucu Ortağı Hande Çilingir ise ABD dışındaki en başarılı 7 kadın CEO arasında gösterildi.

Video indirip paylaşmaya ve çevrimdışı izlemeye imkan veren YouTube Go, önceki hafta, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130 ülkede kullanıma açılmıştı. İnternet izleyicileri için güzel bir haberdi ama bu hafta ‘karmaşık’ bir haber geldi. RTÜK’e dijital yayın platformlarına müdahale yetkisi veren yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. İlgili Bakan Ahmet Arslan, gerçek hayatta suç olan her şeyin sanal ortamda da suç olduğunu vurguladı. Konuyu değerlendiren Bilişim Hukukçusu Yaman Akdeniz’e göre, erişim engelleyebilen kurumlara bir yenisi ekleniyor.

Amerikan seçimlerini hack’lenmelere karşı korumakla yükümlü ABD kurumu yetkilisi, Rus hacker’ların 2016’daki başkanlık seçimlerinden önce birkaç ABD eyaletindeki seçmen kayıtlarına sızmayı başardığını açıkladı. Yetkili, “Hacker’ların 21 eyaleti hedef aldığını, bunlardan birkaç tanesine de başarılı şekilde sızdıklarını tespit ettik” dedi. Fast Company’nin haberine göre Kuzey Koreli hacker’ların ise yeni bir görevi var: Zengin olmak!

ABD bankaları, müşterilerin kredi kartı kullanarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin alımını, fiyatlardaki dalgalanmalar nedeniyle engelleyecek. CNBC’ye göre, JP Morgan Chase ve Bank of America, müşterilerinin büyük kayıplarla karşılaşmasından dolayı uygulamanın yasaklanacağını açıkladı. Bloomberg’e göre ise Citigroup da yasağa katılacak.

Çağın en yenilikçi girişimlerinden biri olarak ortaya çıkan Airbnb’nin ‘daha da yenilikçisini’ yaratmak isteyenler var. San Francisco merkezli Bee Token, konut alanındaki paylaşım ekonomisini blok zinciriyle harmanlama niyetinde. Mevcut kripto para kullanıcılarını hedefleyen girişim, komisyoncu kavramını da silmek istiyor.

Bitcoin madenciliğinin su gibi elektrik içtiği malum. DW Türkçe, İzlanda’daki Bitcoin çalışmalarıyla ilgili güzel bir video haber hazırlamış. Elleri arkasında bağlı şekilde bölmeler arasında dolaşan şirket direktörü tam bir ‘üretim tesisi yetkilisi’ görüntüsü veriyor. Her an “ayarlayın bunları” diyecekmiş gibi.

Skype, SoundCloud, Spotify, Candy Crush Saga ve Minecraft gibi birçok başarılı girişim İsveç‘ten çıktı. Peki İsveç dijital girişimleri destekleme, yeni işletmeler kurma ve büyütme konusunda neden bu kadar başarılı oldu? Dünya Ekonomik Forumu’ndan yazar John McKena konuya ilişkin uzun bir analiz yapmış. Haydi biraz İsveç övelim.

Geç yatıp geç kalkanlar ve sabah erken uyananların sosyal davranışlarını incelemek için bir araştırma yapıldı. Araştırma için bin gönüllü öğrenciye telefonun aktivitesini ölçen bir uygulamanın bulunduğu akıllı telefonlar verildi. Sonuç olarak, gece kuşlarının gündüzcülere kıyasla daha kapsamlı kişisel ağlara sahip olduğu, ağlarda daha merkezi bir rol üstlendiği görüldü. Hayatının bir döneminde gece radyo dinlemiş herkes biliyor bunu zaten:

Çevrimiçi attığımız her adımın iz bıraktığından hepimiz haberdarız. Ama, doğal olarak, çocuklar dijital ayak izleri hakkında pek bilgi sahibi değil. Bugünkü çocuklar internetin üretken kullanıcıları sayılır. Onları internetten tamamen uzak tutmaya çalışmaktansa ileriye yönelik olarak bilinçlendirmek ve adımlarını buna göre atmalarını sağlamak daha mantıklı görünüyor.

Sahte takipçi alım satımı, neredeyse sosyal medyanın kendisi kadar eski bir iş kolu. Bugüne kadar pek çok habere konu oldu, kanıtlar sunuldu. Bir tek Uğur Dündar’ın veya Kerim Akbaş’ın merdiven altı takipçi üretim atölyelerini basmadığı kaldı ama bir çeşit “alan memnun satan memnun” durumu mevcut galiba. İşte Hype Auditor, Instagram için sahte takipçi analizi iddiasıyla ortaya çıkan ve markaları uyarma görevi olduğunu düşünen bir site.

Kullanıcı deneyimi tasarım ajansı Sigma‘nın yayımladığı rapora göre, UX’in karanlık yolları biz kullanıcıları manipüle ediyor. Herhangi bir markayı hedef göstermeyi amaçlamadığını söylese de, Sigma yaptığı araştırmayla birlikte Amazon, AO.com, Very, Pretty Little Thing, Boohoo, Etsy ve Currys’in kullanıcı yararına çalışmadığını öne sürmüş oldu.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • En başından beri hemen her hafta her yazıyı takip ediyorum. 2-3 aylık bir ara vermiştim, içerikleri üzülerek yüzeysel buldum. Çok büyük bir emek var ve Halen çok değerli ancak, derinlik anlamında eskiden daha iyiydi… örneğin spacex haberine bakıyorum, otostopcunun galaksi rehberinden bahsediyor ama anlaşılmıyor. Verilen bilgilerin okuyucu tarafından bilindiği varsayılıyor… ellerinize sağlık

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: