Haftanın Özeti: 172

Genel Gündem

2017 Demokrasi Endeksi‘ne göre, bir önceki yıla kıyasla 89 ülkenin demokrasi puanı düştü, 27 ülkenin yükseldi, geriye kalanlarda ise herhangi bir değişiklik görülmedi. Türkiye de puanı düşen ülkeler arasında. Statista‘nın oluşturduğu infografikte görüleceği üzere, İskandinav ülkeleri seviyeyi epeyce yükseltiyor. Reddit kullanıcılılarının, isminde “demokratik” geçen ülkelerin pek de demokratik olmadığına dair tespitini de buraya bırakalım.

LiDAR teknolojisi kullanarak Kuzey Guatemala‘daki sık ormanlardan birinde araştırma yapan arkeologlar, Maya uygarlığına dair bazı varsayımları değiştirecek nitelikte veriler elde etti. Araştırmacılardan biri bu bölgede muhtemelen 10 milyondan fazla insanın yaşamış olduğunu söylüyor.

28 yıl boyunca ayakta kalan ve yıkılışının üzerinden 28 yıl geçen Berlin Duvarı, Avrupa’da 20. yüzyılın en büyük utançlarından biriydi. DW Editörü Marcel Füstenau’ya göre Almanya’yı ikiye bölen duvar ‘o kadar da’ yıkılmadı, en azından kafalardaki duvar.

ABD Başkanı Donald Trump, Washington caddelerinde askeri geçit töreni düzenlemek istiyor. Aslında beklenen ama pek ihtimal verilmeyen bir şeydi. Söylenenlere göre bu hamle Kuzey Kore’ye nispet yapma amaçlı değil. Başkan, Fransa’da Bastille Günü kutlamalarına katılmış ve çok etkilenmiş. Popülist siyasetin hayır getirmeyeceğini düşünen Amerikalılar için ‘düşünecek’ yeni bir şey daha.

Trump’ın askeri törenden etkilendiği an. @BI.

Filipinler’de ise Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin de katıldığı törende, yurda kaçak yollarla sokulduğu tespit edilen lüks araçlar ezildi. Dozerle üzerinden geçilen otomobiller, dikkatli ana haber bülteni izleyicilerine korsan kaset imha çalışmalarını hatırlattı tabii ki.

Fransa’da ilk şişme kadın randevuevi hizmete girdi. Evet, şişme kadın kötü bir tanım ama “bebek” deyince daha da garip oluyor. Saatlik ücreti 110 – 185 Dolar arasında değişen evde sanal gerçeklik başlığı, kulaklık gibi hizmetler de sunuluyor. Nekrofiliye yakınlığıyla da eleştirilen bu ‘ilişki’ türünün ortaya çıkışının Naziler’e kadar uzadığı rivayet ediliyor. Cephedeki Alman askerlerin, Fransız hayat kadınlarıyla ilişkiye girip hastalanmalarına çözüm arayan yetkililer, insan tenine yakın sentetikle üretime koyulmuş. Halbuki mucitlik bu değil.

ABD’nin meşhur şans oyunu Powerball, geçen ay yaklaşık 560 milyon Dolar ikramiye verdi. Aslında vermek istedi de veremedi. Şanslı numaraların sahibi olan kadın, malum tehlikeler sebebiyle (soyguncular, dolandırıcılar, ilkokul arkadaşları, uzak akrabalar, vs.) kimliğinin açıklanmasını istemedi. Loto kuralları gereği ise böyle bir şey mümkün değil. Talihli (yahut talihsiz) kadın konuyu mahkemenin çözmesini istiyor. Olay 10 üzerinden 9,8’lik gerilim filmi; zira 2015’te benzer miktarda para kazanan Craigory Burch adlı genç kısa süre sonra ölü bulunmuştu.

PTTMessenger, “Tamamen millî imkanlarla geliştirilen yerli WhatsApp” şeklinde duyuruldu. Sonrasında büyük bir kafa karışıklığı yaşandı; nereden indirileceği, nasıl kullanılacağı hakkında net bilgiye ulaşılamadı. Dahası, “tamamen yerli imkanlarla geliştirilmediği” iddiaları dillendirildi. En sonunda PTT’nin resmi Twitter hesabından, ürünün kurumsal müşteriler için geliştirildiği açıklaması yapıldı. Ardından “PTTMessenger, Signal tabanlı açık kaynak kodlu yapı kullanılarak geliştirilmiştir. Tüm geliştirme hakları PTT A.Ş.’ye aittir” denildi.

Ankara’da düzenlenen Güvenli İnternet Günü etkinliğine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, sözünü kesen robot Sanbot’a tepki gösterdi. “Gereğini yapın lütfen” dediği robota derhal format atıldı. Robot daha sonra özür diledi. Oturmasını kalkmasını bilen, söz verilmeden konuşmayan robotlar yetiştirme gayesi iyi hoş da, işin sonu fena yerlere gidebilir. Arayı hoş tutmak lazım.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Akçalı köyü, kapsama alanı dışında kalmanın çilesini bambaşka bir yolla çözmeye çalışıyor. Telefon bir kutunun içine koyulup drone ile 10 metre kadar yükseğe ‘havalanıyor’, bluetooth kulaklık yardımıyla da görüşme gerçekleşiyor.

E-devlet uygulamasında başlayan “soyağacı öğrenme” hizmeti yoğun ilgiyle karşılandı. Sistem çöktü. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri başlığı altında “Alt – Üst Soy Bilgisi Sorgulama” bölümüyle 1800’lü yıllara kadar gitmek mümkün.

İstanbul Bilgi ÜniversitesiTürkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları” adlı bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. İlginç veriler içeren araştırmadan bir bölüm: “Katılımcıların yüzde 47’si, kendilerini en uzak hissettikleri parti taraftarlarının yürüyüş yapmalarına olumsuz yaklaşıyor. Başka grupların telefonlarının dinlenmesinde sakınca görmeyenlerin oranı ise yüzde 50.”

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • En başından beri hemen her hafta her yazıyı takip ediyorum. 2-3 aylık bir ara vermiştim, içerikleri üzülerek yüzeysel buldum. Çok büyük bir emek var ve Halen çok değerli ancak, derinlik anlamında eskiden daha iyiydi… örneğin spacex haberine bakıyorum, otostopcunun galaksi rehberinden bahsediyor ama anlaşılmıyor. Verilen bilgilerin okuyucu tarafından bilindiği varsayılıyor… ellerinize sağlık

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: