Ülkelerin demokrasi karnesi

Statista, The Economist Intelligence Unit adlı şirketin 165 ülkeyi kapsayan demokrasi araştırmasını infografik haline getirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeryüzündeki insanların yüzde 49,3’ü çeşitli demokrasi türleriyle yönetilirken sadece yüzde 4,5 doğrudan demokrasiyle yönetiliyor. The Economist Intelligence Unit adlı şirketin 165 ülkeyi kapsayan yeni araştırmasının ortaya koyduğu sonuç bu şekilde. 2017 Demokrasi İndeksi’ne göre, bir önceki yıla kıyasla 89 ülkenin demokrasi puanı düştü, sadece 27 ülkenin puanı yükseldi, geriye kalanlarda ise herhangi bir değişiklik görülmedi. Araştırma temel haklar, seçim süreci ve çoğulculuk, hükümetin işlevselliği ve siyasi katılım gibi kriterler göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi.

Statista‘nın oluşturduğu infografikte görüleceği üzere, 10 üzerinden 9,87 puan alan Norveç’in yer aldığı Kuzey Avrupa demokrasi konusunda başı çekiyor. Norveç’in ardından 9,58 puanla İzlanda, üçüncü sıradaysa 9,39 puanla İsveç’i görüyoruz. Aynı araştırmanın 2016 versiyonunda ‘tam demokrasi’den ‘kusurlu demokrasi’ kategorisine düşürülen ABD bu yıl 7,98 puanla 21. sırada yer alıyor. Pek şaşırtıcı olmamakla birlikte listenin sonunda 1,08 puanla Kuzey Kore yer alıyor. Kuzey Kore’den önce de Çad ve Suriye’yi görüyoruz.

2006-2016 yılları arasında kaydedilen 167 ülkeye ait demokrasi puanlarına göz atmak için tıklayın.

Kaynak: Statista

The Economist Intelligence Unit adlı şirketin oluşturduğu 2017 Demokrasi İndeksi'ne göre, bir önceki yıla kıyasla 89 ülkenin demokrasi puanı düştü, sadece 27 ülkenin puanı yükseldi, geriye kalanlarda ise herhangi bir değişiklik görülmedi. Araştırma temel haklar, seçim süreci ve çoğulculuk, hükümetin işlevselliği ve siyasi katılım gibi kriterler göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi. Listenin en başında 10 üzerinden 9,87 puan alan Norveç'i, onun ardından 9,58 puanla İzlanda'yı, üçüncü sıradaysa 9,39 puanla İsveç'i görüyoruz. Pek şaşırtıcı olmamakla birlikte listenin sonunda 1,08 puanla Kuzey Kore yer alıyor. Kuzey Kore'den önce de Çad ve Suriye'yi görüyoruz.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği