Kuzey Kore’nin ‘ileri demokrasi’ deneyi

Kuzey Kore'de geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimlerde, vatandaşlar üzerinde tek bir aday bulunan seçim pusulaları ile oy kullandılar.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kuzey Kore’de seçimler beklendiği gibi otoriter rejimin ezici üstünlüğüyle kazanıldı. Ancak ülke tarihinde bir ilk olarak Kim Jong-un oy pusulasında yer almadı. Eğer bu haber yönetim tarafından da doğrulanırsa, ilk kez Kuzey Kore lideri, kendi parlamentosunda yer almamış olacak. Aslında çoğu demokratik ülkede, ülkenin başkanı aynı zamanda parlamentonun bir parçası değil. Kuzey Kore hakkında haberler yapan NK News sitesinden analist Rachel Minyoung Lee bu hamlenin, Kuzey Kore’nin ‘normal bir ülke’ gibi görünme çabasının bir sonucu olabileceğini söylüyor.

Öte yandan Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong parlamentoya seçildi. Küçük kardeş gitgide daha önemli görevlerde rol almaya başlıyor. Kuzey Kore’nin parlamenter seçimi, Pyongyang’ın yönetimini yasallaştırmak için kullandığı bir yöntem ancak uluslararası arena da bu seçim anlamsız bir çaba olarak görülüyor. Oy pusulalarında sadece bir aday bulunuyor ve seçime katılmak mecburi.

Kim Jong-un yerine kız kardeşi mecliste

Devletin medya kuruluşu, Yüce Halk Meclisi’ne 687 vekil seçildiğini belirtti. Lee, vekillerin arasında Kim Jong-un’un yer almamasının ülkede kullanılan gücün zayıfladığı anlamına gelmediğinin altını çizdi. Liderin kız kardeşi ise 2014’teki seçimlerde yer almamıştı ancak muhtemelen bir milletvekili öldüğü için meclisin bir parçası olarak seçildi.

Kim Yo-jong’un profili 2014’ten bu yana yükselişte. Kız kardeş o yıl partinin Propaganda ve Ajitasyon Bakanlığına getirilmişti. Abisinin yurt dışı gezilerinde daima yanında bulunan Kim Yo-jung, yakın dönemde ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan görüşmede de bulunmuştu.

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen seçimlerde 17 yaşından büyük herkesin katılması mecburiydi. Seçim hakkı olmamasına rağmen halkın tamamına yakını, yönetimdeki İşçi Partisi’nin önlerine koyduğu tek adayı seçti. Her beş yılda bir yapılan seçimlerde katılım genellikle yüzde 100 oluyor. Bu yıl yurt dışında bulunan ya da okyanusta çalışan bazı vatandaşların oylamaya katılamaması sebebiyle katılım yüzde 99,99 oldu.

Kaynak: BBC

Kuzey Kore'de seçimler beklendiği gibi otoriter rejimin ezici üstünlüğüyle kazanıldı. Ancak ülke tarihinde bir ilk olarak Kim Jong-un oy pusulasında yer almadı. Eğer bu haber yönetim tarafından da doğrulanırsa, ilk kez Kuzey Kore lideri, kendi parlamentosunda yer almamış olacak. Aslında çoğu demokratik ülkede, ülkenin başkanı aynı zamanda parlamentonun bir parçası değil. Kuzey Kore hakkında haberler yapan NK News sitesinden analist Rachel Minyoung Lee bu hamlenin, Kuzey Kore'nin 'normal bir ülke' gibi görünme çabasının bir sonucu olabileceğini söylüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği