Haftanın Özeti: 145

31 Temmuz - 6 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple yayımladığı gelir raporu ile güçlü bir üçüncü çeyrek geçirdiğini gösterdi.[/inlinetweet] 10. yıla özel iPhone’unun zamanında piyasaya çıkacağının sinyallerini veren şirketin hisseleri yüzde 6 artarak 159,10 Dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyeyi gördü.

Ayrıca Apple iPhone satışlarında 1,2 milyar barajını aştığını da açıkladı.

Dünya çapında abone sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 artarak 104 milyona ulaşan çevrimiçi dizi ve film izleme platformu Netflix, 50’den fazla orijinal programıyla Kuzey Amerika’da en çok reyting alan internet trafiğinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Ancak şirketin bu orijinal içerik üretme çabaları aynı zamanda 20 milyar Dolara ulaşan borcunun da sebebi.

Şirket, Amazon ve Hulu gibi rakiplerinin orijinal içeriklerini artırmasıyla kendisini baskı altında hissediyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter, ‘Promosyonlu Tweet’ sisteminden tamamen farklı bir ödeme sistemi geliştiriyor.[/inlinetweet] Hizmetin şu anda test ettiği 99 Dolarlık aylık abonelik sistemi normal kullanıcıların da kendi görünürlüklerini artırabilmesini sağlayacak. Twitter bu yeni uygulamanın küçük ve orta ölçekli işletmeler için yapıldığını söyledi. Ancak Twitter fenomenlerinin bu sistemi kullanarak ana sayfalarımızı ele geçirmesi muhtemel (Promosyonlu Tweet’ler sayesinde aslen belirli bir fikrin ya da ürünün öne çıkması hedefleniyor).

Facebook dizüstü bilgisayar boyutlarında ve dokunmatik ekranlı bir görüntülü iletişim donanımı üstünde çalışıyor. Yepyeni bir kategoride yer alacak cihazın önümüzdeki baharda yapılacak F8 Konferansı‘nda duyurulması bekleniyor. Geniş ekran ve akıllı kamera teknolojisine sahip olacak cihazın kullanıcılarına aynı odadaymış hissini yaşatması hedefleniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Messenger, Instagram ve WhatsApp’ın ‘hikaye özelliğini’ adapte etmesi Snapchat’i ağır yaraladı.[/inlinetweet] İstatistik portalı Statista’nın yayımladığı tabloya göre Instagram ve WhatsApp hikayelerini her gün 250 milyondan fazla kişi kullanıyor. Snapchat’teyse Şubat 2017 itibarıyla bu rakam 166 milyon. Şirketin kara bahtıyla ilgili ilginç bir not: Facebook gibi daha önce Google da Snapchat’i almak istemiş ama şirket bu teklifi geri çevirmişti. Google’ın hizmet için gözden çıkardığı rakam 30 milyar Dolardı.

Instagram 25 yaşın altındaki kullanıcıların günde ortalama 32 dakikadan fazla vakit harcadıklarını duyururken, Snapchat de Şubat ayında yaptığı açıklamada 25 yaş altı kullanıcıların günde 30 dakikadan fazla süre harcadıklarını belirtmişti.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]SoundCloud satışa bir adım daha yaklaştı.[/inlinetweet] Şirketin hisselerini satın almak için görüşmeler yapan iki firmanın ayrı anlaşmalar yaptıkları belirtildi. SoundCloud, daha önce Spotify ve Deezer gibi rakipleri tarafından satın alınmak istendiyse de taraflar fiyatta anlaşamamıştı. CEO Alex Ljung ise şirketin satılma ihtimalini reddetti ve bağımsız kalmasını tercih edeceklerini belirtti. Bir yandan platforma bağlı müzisyenler de sadakatlerini yeni kayıtlarını yükleyerek gösteriyor. 

Crunchbase ve PitchBook’un verilerine göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]araç paylaşımı endüstrisi şimdiye kadar 47 milyar Dolarlık yatırım topladı.[/inlinetweet] Bu yatırım rakamlarının içerisinde otomotiv ve teknoloji endüstrilerinin bilgileri bulunmuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter, kitlelerin favorisi Helvetica Neue’yi sessiz sedasız bir şekilde Segoe UI ile değiştirdi.[/inlinetweet] Kullanıcı arayüzü için tasarlanan yeni yazı karakteri aynı zamanda Microsoft, Windows ve Office logoları ile XBox 360’ın gösterge panelinde de kullanılıyor. Sabah uyanıp Twitter’ı kontrol ettiklerinde kötü bir sürprizle karşılaşan kullanıcılar ise Segoe UI’ın tweet okuma deneyimini etkileyebileceğinden endişe ediyor.

Yaklaşık 4 yıl önce Kickstarter kampanyası ile hayatına başlayan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]açık kaynaklı blog platformu Ghost’un yüzüncü sürümü Ghost 1.0 olarak karşımızda.[/inlinetweet] Ekosistemini internetin en çok sevilen girişimleri Square ve Tinder’dan, dünyanın en önemli organizasyonları OpenAI ve Mozilla’ya kadar genişleten Ghost’un, 1.0.0 sürümü 2 yeni metin düzenleyici, tazelenmiş bir kullanıcı arayüzü, yeni bir tema, gece modu ve daha birçok heyecan verici özelliğe sahip.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bitcoin’in yazılım kodu bu hafta bir bölünme yaşadı ve ortaya Bitcoin Cash adlı yeni bir dijital para birimi çıktı.[/inlinetweet] Ancak Bitcoin Cash ihtiyaç duyduğu ağ desteğine sahip olmadığı için yavaş bir hazırlık aşaması geçirdi. Fakat daha ilk haftasında en büyük üçüncü kriptolu para birimi olup yüzde 200 artışla devam etti.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Github’daki bir imza kampanyasıyla Adobe’nin Flash’ı açık kaynaklı olarak kullanıma sunması talep ediliyor.[/inlinetweet] Finlandiyalı geliştirici Juha Lindstedt, kampanyayı Adobe’nin Flash desteğini 2020’de sonlandıracağını açıklamasından bir gün sonra başlattı.

İnternet sansürü konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden Çin’de VPN hizmetlerine bir darbe daha geldi. Apple, ülkedeki uygulama mağazasından (Appstore) VPN uygulamalarını kaldırdığını açıkladı. Rusya’daysa Devlet Başkanı Vladimir Putin, yasaklı web sitelerine erişmek için kullanılan VPN servislerini yasaklayan yasayı onayladı.

Hafta başında Fransa Başkanı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Emmanuel Macron’un kampanyasına ait olduğu iddia edilen 20 bin e-posta yayımlandı.[/inlinetweet] İlk olarak Fransa’nın 7 Mayıs’taki başkanlık seçiminden iki gün önce yayımlanan e-postalar tartışmalara sebep olmuştu. Ancak 2016’da ABD Başkanlık seçiminde yaşananların aksine, e-posta sızıntıları Fransa’da etkili olmadı, Macron bu çabaya rağmen rakibi Marine Le Pen‘i mağlup etmeyi başardı.

Have I Been Pwned (HIBP) adlı internet sitesinin kurucusu, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Siber Güvenlik Uzmanı Troy Hunt, daha önce ele geçirilmiş 306 milyon şifreyi yayımladı.[/inlinetweet] Şifreler, geçmişte yaşanan düzinelerce siber saldırının ardından sızan belgelerden derlendi. Hunt kullanıcıların şifreler arasında arama yapmasına izin veriyor ve gelecek vakalar için uyarıda bulunuyor.

ABD’nin en büyük siber güvenlik konferanslarından DEF CON‘da katılımcılara ülkede kullanılan oy verme makinelerinin ne kadar kolay hack’lenebildiği gösterildi. ‘Bu muymuş?’ dedirten eylemi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Ayrıca Wired etkinlikteki favori hack’lerini şöyle listeledi:

  • Güvenlik araştırmacıları Billy Rios ve Jonathan Butts endüstriyel ekipmanları internete bağlamanın sonuçlarını göstermek için bir otomatik araç yıkama sistemini hack etti. Araştırmacılar bu sayede aracı sisteminin içine hapsedip robot kol ile araca vurabiliyor.
  • Çinli teknoloji devi Tencent’in araştırmacıları geçtiğimiz Eylül ayında Tesla Model S’i hack ederek frenlerinin kontrolünü ele geçirmiş ve Tesla’nın yeni güvenlik önlemleri almasına sebep olmuştu. Aynı ekip bu sefer de Tesla Model X’i hack etti.
  • Çinli e-ticaret devi Alibaba için çalışan hacker’lar drone ve hoverboard’lardan (uçan kaykay) Oculus Rift gözlüklerindeki görüntülere kadar birçok cihazda dengeyi sağlamak için kullanılan MEM (Mikro elektro-mekanik) algılayıcılarını etkilemek için ses dalgaları yayan bir cihaz geliştirdi. Bu şekilde bir drone ya da bir hoverboard’un dengesini bozarak düşmesini sağlamak mümkün.
  • Konferansa katılan FBI’ın Siber Bölüm Birim Şefi Tom GrassoAvalanche’ adıyla bilinen çevrimiçi suçlu altyapısının, 4 yıllık bir çalışma sonucunda nasıl ortadan kaldırıldığını anlattı. Şef, altyapının bir sunucusunu Moldova’dan ABD’ye taşıması sonucunda yakayı ele verdiği söyledi.

https://www.youtube.com/watch?v=1e3dsJExIYk

Mayıs ayında WannaCry adlı fidye virüsünü durdurmanın bir yolunu bulan Marcus Hutchins adlı araştırmacı, bir başka kötü amaçlı yazılımla ilişkisi sebebiyle tutuklandı. Las Vegas’ta gerçekleştirilen siber güvenlik konferansı DEF CON’a giden 22 yaşındaki Hutchins, havalimanında ABD’li polisler tarafından bankalara karşı kullanılan Kronos adlı Truva atı yazılımını geliştirdiği ve dağıtılmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Google’ın Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi, hesabınızı kullanmayı bıraktığınızda (örneğin öldüğünüzde) fotoğraf, e-posta ve belgelerinize ne olacağını belirlemenizi sağlıyor. Bunun için iki seçeneğiniz var: verileriniz ‘güvenilir’ kişilerle paylaşılıyor veya hesabınız tamamen siliniyor. Uygulamayı kurmak isterseniz kendinize bir zaman süresi belirliyorsunuz. Bu süre boyunca hesabınıza giriş yapmazsanız Google size ve 10 kişilik ‘güvenilir adamlarınıza’ bir uyarı gönderiyor ardından da tercih ettiğiniz şekilde işleme devam ediyor.

“Ne, Fatih öldü mü?”

Information is beautiful kimin kadar yaşlı olduğumuzu görselleştiren bir belge hazırladı. Doğum tarihinizi girerek başlayan keşif karşınıza çıkan görsel haritada yaşınıza göre kendinizi 4 alt başlık içinde değerlendirmenizi sağlıyor ve ünlü kişilerle karşılaştırabiliyor. Bu alt başlıklar meslek gruplarının ortalama yaşı, kariyerin yüksek noktası, yaratıcı zirve, hayattaki önemli anlar ve dünyevi başarılardan oluşuyor. Verileri kategorilere ayırarak inceleme imkanınız da var. Örneğin girişimcilerin hangi yaşlarda kariyerlerinde yükseldiğini detaylı olarak görebiliyorsunuz.

Arada can sıkıyor…

Göbekbox, çocuğunuzu Harvard ve MIT gibi dünyanın en prestijli okullarına yerleştiremiyorsa da en azından göbek bağını bu okulların bahçelerine gömme hizmeti sunuyor. 219 TL’den başlayan bedelleri gözden çıkarttığınızda sadece okullara değil, Apple ve Facebook gibi kurumların bahçelerine de yerleşebiliyorsunuz. Bakalım sünnet sonrası yapılan ‘etli pilav’ şakasının uygulamasını hangi risksever girişimci üstlenecek… (Birisinin çıkıp “şaka yahu” demesini hasretle bekliyoruz).

Hayat şaşırtmaya devam ediyor: artık bebek bezi için de bir uygulama var. iTunes’dan ücretsiz olarak indireceğiniz Bezegen en iyi ve en ucuz bebek bezini bulmanız konusunda yardımcı oluyor. Uygulama 20’nin üzerinde internet sitesinden birim fiyatları karşılaştırarak en ucuz bezi nereden alacağınızı belirlerken siz de kullanıcı yorumları sayesinde bebeğiniz için en iyi bezin hangisi olduğuna karar verebileceksiniz.

Lists, taslak halindeki çalışmalarınıza gerçek içerik sağlayacak listelerden oluşan bir galeri. Site sağlık, finans, eğitim, tasarım gibi birçok konuda güncel veriler (daha doğrusu listeler) içeriyor. Platform kullanıcılarını tasarımcılar için içerik araçları geliştirmek konusunda yardıma çağırıyor.

Örneğin iletişim başlığını seçerek e-posta konusu, bahane, soru ve alıntı listelerine ulaşmak mümkün.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği