Wannacry avcısı ABD’de tutuklandı

Mayıs ayında WannaCry fidye virüsünü durdurmanın bir yolunu bulan Marcus Hutchins, bir başka kötü amaçlı yazılımla ilişkisi sebebiyle tutuklandı.

Mayıs ayında WannaCry adlı fidye virüsünü durdurmanın bir yolunu bulan Marcus Hutchins adlı araştırmacı, bir başka kötü amaçlı yazılımla ilişkisi sebebiyle tutuklandı. Las Vegas’ta gerçekleştirilen siber güvenlik konferansı Def Con‘a giden 22 yaşındaki Hutchins, havalimanında ABD’li polisler tarafından gözaltına alındı.

ABD Adalet Bakanlığından bir sözcü tutuklamayı doğrularken, İngiliz yazılımcının, bankalara karşı kullanılan Kronos adlı truva atı yazılımının geliştirilmesi ve dağıtılmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı. Hutchins’in tutuklanmasına sebep olan olayların Temmuz 2014 ve Temmuz 2015 tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi. Suçlama, Hutchins ABD’ye gelmeden yaklaşık iki hafta önce, 11 Temmuz tarihinde hazırlanmıştı.

FBI devreye girdi

Hutchins’in güvenlik kontrolünden geçer geçmez polisler tarafından tutuklandığını belirten bir arkadaşı, daha sonra Nevada’da arkadaşlarını ziyaret etmeye gittiklerini ancak Hutchins’in FBI tarafından göz altına alınmak üzere başka bir noktaya götürüldüğünü belirtti.

@MalwareTechBlog takma adıyla bilinen Hutchins, birkaç ay önce pek çok kurumun işleyişini durduran fidye yazılımı WannaCry’ı yayan kişileri tespit etmenin bir yolunu bulmuş ve böylece yayılmayı durdurmuştu. Bu başarısının ardından Hutchins bir kahraman olarak görülmüştü. Bugün kendisine yöneltilen suçlamaların ise WannaCry virüsü ile bir alakası bulunmuyor.

İki yıllık çalışmayla yakalandı

Adalet Bakanlığı yaklaşık iki yıldır Kronos adlı kötü amaçlı yazılım ile ilişkisi olan kişileri belirlemek için çalışma yürütüyordu. Suçlama metninde, adı açıklanmayan bir başka sanığın Kronos’u dark-web’deki AlphaBay adlı mağazada satışa sunduğu ifade ediliyor. AlphaBay şu anda kapanmış durumda; kurucusu Alexandre Cazes ise geçtiğimiz ay ölü olarak bulundu.

Kronos yazılımı bir çok büyük tarayıcıda, bankaların internet sitelerini değiştirerek kullanıcıların giriş bilgilerini çalabiliyor. Kronos ayrıca bazı antivirüs yazılımlarına da yakalanmıyor.

Los Angeles’taki Birleşik Krallık Konsolosluğunun Hutchins’e yasal konularda yardımcı olduğu ifade edilse de konsolosluktan böyle bir açıklama yapılmadı. New York’taki Birleşik Krallık Konsolosluğu ise Las Vegas’taki yerel yetkililerle iletişim halinde olduklarını belirtti. Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi de konudan haberdar olduklarını belirtti ancak herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kaynak: ZDNet


Bir yanıt

  1. Ergün Çolakoğlu avatarı
    Ergün Çolakoğlu

    Gözaltına alınma ile tutuklama arasındaki farka editörünüz bir bakar mı acaba..

Yorumunuz: