Haftanın Özeti: 133

8 - 14 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

İlk işine başlayan yeni mezunlara tavsiye veren çoktur, ancak iş hayatında belli bir süre geçirdikten sonra herkesin “keşke baştan bilseydim” dediği şeyler olur. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

  • İş dünyasında ilişkiler okul hayatındaki kadar kolay kurulmaz. Bunun için emek vermeniz gerekir.
  • Soru sormak zayıflık göstergesi değildir. Aksine size yeni şeyler öğrenme fırsatı sunar ve hata yapmanızı engeller.
  • Okulu bitirmek öğrenme sürecinizin bittiği anlamına gelmez. Çalıştığınız yerin iş yapma biçiminden problemlere karşı yaklaşımına kadar öğrenecek daha bir sürü şeyiniz olacaktır.
  • Ne kadar disiplinli bir çalışan olsanız da zamanın kontrolü her zaman elinizde değildir. Sizden kaynaklanmayan gecikmelerle başa çıkmanız gerekir.
  • Yaptığınız işlerin sonunda kimse size karne vermez. İyi ya da kötü geri bildirim almanız uzun zaman alabilir fakat hiç gerçekleşmeyebilir de.
  • Profesyonellik ve saygı her şeyden önemlidir. E-postaların sonuna emoji eklemeden önce bir kez daha düşünmeniz gereklidir.

Mutlu yıllar istenmeyen e-postalar! Adı ‘istenmeyen e-posta’ (ya da İngilizcedeki karşılığıyla spam) olmasına rağmen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]hayatımızdan bir türlü çıkaramadığımız reklam içerikli e-postalar geçtiğimiz hafta 39 yaşına bastı.[/inlinetweet] “39 yıl önce internet mi vardı?” demeyin çünkü istenmeyen e-postalar internetten bile eski. 1 Mayıs 1978’de, Massachusetts Digital Equipment şirketi adına pazarlamacı olarak çalışan Gary Thuerk, internetin ilk sürümlerinden birisi olan ARPANET üyesi 400 kullanıcıya bir reklam mesajı göndererek ilk zehri zerk etmişti

İnternet reklam raporu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Ad Monitor’ın 2016’nın ikinci yarısına ait edisyonu yayımlandı.[/inlinetweet] Raporda en çok ilgi gören mecra olarak telefon, tablet ve bilgisayarlar ele alınıyor. Buna göre Türkiye’de reklamları en fazla görüntülenen ürün yüzde 68,34 ile bilgisayar. Ardından yüzde 29, 36 ile telefon ve yüzde 2,39 tablet geliyor. Reklamların tıklanma oranlarına bakıldığında akıllı telefonlar yüzde 64,58 ile lider. Bunu yüzde 30,75 ile bilgisayar ve yüzde 4,67 ile tabletler takip ediyor.

İnternette kafa karıştıran birçok aboneliğin sonu gelmiş olabilir. Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, ülkenin diğer büyük şirketlerinden Daimler, Allianz ve Axel Springer ile işbirliğine giderek pek çok sitede geçerli olacak tek bir kimlik sistemi geliştirdiğini açıkladı. tek bir hesapla internetten alışveriş yapmayı, uçak bileti almayı ya da araç kiralamayı sağlayacak.

Bu sistem, pan-endüstri (endüstri geneli) kayıt, e-kimlik ve veri servisi olarak nitelendiriliyor.

Apple’ın uyku takibi odaklı ‘donanım’ ve yazılım geliştiren Beddit‘i satın aldı. İşbirliğinin Apple tarafında nasıl bir işbirliği ve hizmete oturtulacağı henüz belli değil. Sıradışı olansa Apple’ın benzeri satın almalarında yaşananın aksine Beddit sitesinin hala açık oluşu.

Job Simulator ve Rick and Morty: Virtual Rick-ality gibi ödüllü oyunların yaratıcısı sanal gerçeklik (VR) şirketi Owlchemy Labs bu hafta Google tarafından satın alındı. Yüksek kaliteli VR deneyimleri yaratmaya büyük önem verdiğini belirten Google, bu sektörün gelişimine katkı sağlamak amacıyla ortaklıklar kurarak kendi bünyesi dışındaki geliştiricilere de destek olduğunu belirtiyor. Şirket, Owlchemy ile birlikte oyunların yanı sıra, farklı platformlar için yeni etkileşim modelleri geliştirerek en başarılı VR deneyimlerini ortaya koymayı hedefliyor.

Çinli mobil ödeme devi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Alipay, ABD’deki ortaklıklarını geliştirerek hedefi olan Kuzey Amerika’da büyümeye devam ediyor.[/inlinetweet] Ticari teknoloji sağlayıcısı First Data ile anlaşan şirketin ödeme sistemi, artık 4 milyon ABD’li işletmede hizmet verecek. Dünya çapında 450 milyon müşteriye sahip Alipay servis odağını Çinli tüketicilerde tutmaya devam ediyor.

ABD’deki genişlemenin birincil sebebi Çinli turistlere hizmet sunmak ve yurtdışındayken de ödeme yapabilmelerini sağlamak.

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir araştırma, kripto para pazarının mevcut tahminlerin 3 katı büyüklüğünde olduğunu öne sürdü.[/inlinetweet] Eylül 2016 – Ocak 2017 dönemine ait verilere dayanan araştırma aktif olarak kripto para kullanan kişi sayısının 2,9 milyon ile 5,8 milyon arasında olduğunu gösteriyor. 38 ülkedeki 100 kripto para şirketinden toplanan verilerin tüm kripto para aktivitelerinin yüzde 75’ine dair bilgi sunduğu tahmin ediliyor. Mevcut durumda tüm kripto para birimlerinin birleşik piyasa değeri yaklaşık 40 milyar Dolar ediyor.

Rakamlara rağmen, kripto para pazardaki tam zamanlı çalışan sayısı birkaç bin. Piyasa henüz iş yaratmıyor.

Current isimli girişimle ortaklık kuran Visa, ebeveynler tarafından iOS ve Android uygulaması ile kontrol edilebilir çocuklara özel bir akıllı para kartı çıkarıyor. Aileler uygulama aracılığı ile çocuklarının hesabına para aktarıp, harçlık olarak haftalık ya da aylık otomatik ödeme talimatı verebilecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bankalararası Kart Merkezi (BKM), yeni ödeme yöntemi Troy’u hayata geçirdi.[/inlinetweet] Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarda yer alacak Troy’un hedefi her cüzdanda yer almak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]WannaCry isimli bir fidye virüsü, 99 ülkede bilgisayarları felce uğrattı.[/inlinetweet] ABD istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) ait olduğunu iddia edilen yazılımın Windows işletim sistemlerinde bulunan bir güvenlik açığını kullanarak farklı şebekelerde çok sayıda bilgisayara bulaştı.

Güney Koreli aktivistler 2015 yılından beri içinde film, müzik, dizi, belgesel ve hatta Wikipedia’nın Korece bir kopyasının bulunduğu USB bellekleri gizlice Kuzey Kore’ye sokarak halkın dış dünyada neler olup bittiğinden haberdar olmasını sağlıyor. Bu amaçla sadece 2016 yılında 10 bin USB bellek dağıtıldı. ‘Flash Drives for Freedom’ (Özgürlük için Flaş Bellekler) isimli kampanya önceleri sınırdaki askerlere rüşvet vererek bellekleri ülkeye sızdırıyordu. Şimdilerde balon ve drone’lar da işin içine girmiş durumda.

Kuzey Kore ‘Bellek Muhaberebesi’ni yaşıyor gibi…

Wikipedia, İngilizce sitesinde yer alan ‘Suriye İç Savaşı’na Dış Müdahaleler‘ ve ‘Devlet Destekli Terörizm‘ başlıklarında Türkiye ile ilgili yer alan içerikler nedeniyle 29 Nisan’dan beri ülkemizde erişime kapalı. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) idari tedbir kararını onayan Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne kararın kaldırılması ile ilgili yapılan itirazlar kabul edilmeyince Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağının kalkması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Facebook’un ‘açık ve birbirine bağlı bir dünya’ olduğu algısı yerini yavaş yavaş devletler tarafından ehlileştirilen bir sosyal platform tanımına bırakıyor. Her fırsatta, daha açık ve birbirine bağlı bir dünya yaratmak üzerine ifadelerde bulunan Facebook, bir yandan da hükumetlerin sansür taleplerini karşılayarak kendisiyle çelişiyor. Sosyal medya devi, salı günü yaptığı açıklamada, Tayland’da bazı içerikleri yerel olarak yasaklayabileceğini belirtti. Tayland hükumeti Facebook’tan 600 adet sayfanın engellenmesini istemişti. Facebook ayrıcac Çin ve Vietnam’daki sansür çalışmaları içinde hükumetlerle işbirliği halinde.

Facebook kapatılması istenen sayfaları tek tek inceleyerek taleple ilgili kararını verecek.

ABD’li sosyal medya kullanıcısı Carter Wilkerson, fast-food zinciri Wendy’s’e yazdığı Twitter mesajıyla bir yıl ücretsiz chicken nugget yiyebilmesi için kaç retweet’e ihtiyacı olduğunu sordu. Wendy’s 18 milyon cevabını verince, internet alemi genç adama yardımcı olmak için kolları sıvadı. Wilkerson’a destek olanlar arasında Apple Music, Google, Microsoft gibi markaların yanı sıra ünlüler de yer aldı. Henüz hedefine ulaşılmamış olsa da nugget tutkunu Carter Wilkerson Ellen DeGeneres’ın 3,4 milyonluk retweet rekorunu şimdiden kırdı.

Apple halihazırda dünyanın en değerli halka açık şirketi unvanını elinde bulunduruyordu. Şirket pazartesi sabahı borsanın açılmasıyla, 2015’te elde ettiği rekoru da aşarak yeni bir rekora imza attı. Borsada 149,06 Dolar’dan işlem gören Apple hisseleri, 5,2 milyar hisse ile toplamda 776,60 milyar Dolar‘lık bir pazar hacmine ulaşmış durumda. 2015’teki rekor 774,7 milyar Dolar’dı. Hisseler rekorun ardından da yükselmeye devam etti ve gün içinde 150 Dolar barajını geride bıraktı.

2015’teki rekor 774,7 milyar Dolar’dı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, Android ve Chrome OS’in ardından 3. mobil işletim sistemi Fuchsia üzerine çalışıyor.[/inlinetweet] Şirket bu kez Linux yerine kendi geliştirdiği Magenta altyapısını kullanıyor. Sistemin hızlı bir işlemci ve kayda değer bir RAM kapasitesine sahip gelişmiş bir altyapıya ihtiyaç duyacağı söyleniyor.

Fuchsia’nın arayüzü ‘Armadillo’ Google’ın Flutter yazılım geliştirme kiti ile yazılıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Aktif kullanıcı sayısı 800 milyonu aşan Google Drive, 2 trilyondan fazla dosyaya ev sahipliği yapıyor.[/inlinetweet] Google G Suite’in Başkan Yardımcısı Prabhakar Raghavan 1 milyar kullanıcıya 2017 sonunda ulaşabileceklerini belirtti. Drive bu dönüm noktasına ulaştığında en yüksek kullanıcı sayılarına sahip olan Maps, YouTube ve Gmail gibi ürünler arasındaki yerini almış olacak.

Artık Instagram’a mobil web sitesi üzerinden fotoğraf yüklemek mümkün. Uygulamadaki filtre özellikleri olmasa da artık mobil web üzerinden Instagram’a fotoğraf yükleyebilir ve keşfet sekmesinin basitleştirilmiş bir versiyonunu kullanabilirsinizMasaüstü cihazınızı bir mobil cihaz gibi gösterip fotoğraf yükleme özelliğini kullanabilmek için önce tarayıcınızdan yeni bir sekme açıp daha sonra geliştirici menüsünü açmanız gerekiyor. Bunun için F12 tuşuna basabilir ya da sayfaya sağ tıklayıp ‘incele’ seçeneğini seçebilirsiniz.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Airbnb iş seyahatlerine özel yeni hizmetini tanıttı.[/inlinetweet] Sitenin arama araçlarına getirilen güncelleme ile artık iş seyahatine müsait (business travel ready-BTR) yerleri filtrelemek mümkün olacak. İş seyahatleri için kolay ve hızlı rezervasyon yapmanın önemini vurgulayan şirket, BTR filtresi ile iş seyahatleri sırasında önemli olan Wi-Fi bağlantısı, rahat çalışma alanı, kendi kendine giriş yapabilme gibi özelliklerin ve şampuan, ütü ya da saç kurutma makinesi gibi temel ihtiyaçların bulunduğu yerleri sıralıyor.

Platformun verdiği bilgilere göre 250 binden fazla şirket iş seyahatlerinde kullanmak amacıyla siteye üye oldu.

Uzmanlar yıllardır telefon sinyalleme protokolü SS7’ın güvenlik açıkları ile ilgili uyarılarda bulunuyordu, korktukları şey sonunda gerçeğe dönüşmeye başladı. Kısa mesajlar (SMS) üzerinden yapılan iki faktörlü kimlik doğrulama sistemine sızan hacker’lar artık bu yolla banka hesaplarını boşaltabiliyor. İlk saldırı Almanya’daki bazı banka hesaplarına yönelik gerçekleştirildi. Son birkaç aydır da devam ediyor.

Bu durumun Avrupa’da SS7’ın güvenlik problemlerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaları hızlandıracağı ümit ediliyor.

Geçtiğimiz hafta Monzo, TransferWise, MarketInvoice, Rate Setter, Revolut ve diğer [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]10 finans şirketi, Birleşik Krallık Fintek Finansal Suç Merkezi’ni kurdu.[/inlinetweet] Bu merkezin kurulmasının amacı, bu grupların suç tespiti için kullandığı yöntemleri birbiri ile paylaşarak finansal suçlarla daha iyi mücadele edilmesi.

MarketInvoice CEO’su Anil Stocker

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Microsoft telif haklarını ihlal eden içerikleri engelleme teknolojisinin patentini aldı.[/inlinetweet] Teknik başarılı olursa bu tür içerikleri paylaşanlar tespit edilip yaptırımlarla karşılaşabilecek.

Örneğin satın alınan bir müzik albümü elbette silinmiyor, ancak böyle dosyaların paylaşılmasının önüne geçilmek isteniyor.

EverydayCheck, yıllık 12 Dolar ödeyerek üye olabileceğiniz ve sayesinde yeni alışkanlıklar edinebileceğiniz bir platform. Kişiselleştireceğiniz takviminizle size edinmek istediğiniz alışkanlıkları düzenli tekrar ettiren platformun -ne yazık ki- ücretsiz versiyonu yok.

Yaratıcıları, siteyi sürdürülebilir kılmak için ücret aldıklarını belirtiyor.

Dünyada yaklaşık 400 bin çiçekli bitki türünün olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla çoğumuzun bildiğini iddia ettiği bitki sayısı çöldeki bir kum tanesinden fazla olamaz. Eğer bu alandaki bilginizi artırmak ya da rastladığınız bitkinin ismini öğrenmek isterseniz bir uygulama hizmetinizde: PlantNet. Söz konusu uygulama, kısaca ‘bitkiler için Shazam olarak tanımlanabilir. Çünkü çalışma prensibi neredeyse aynı. İsmini ve özelliklerini öğrenmek istediğiniz bitkinin fotoğrafını çekip yollamanız yeterli.

Her şey gibi ilişkilerin de çağın hızına kapıldığı bu günlerde Tinder’in yeni rakibi Appetence uygulaması işleri ağırdan almak isteyenler için geliyor. Uygulama iletişimi ön plana alıyor ve kullanıcılar birbirlerinin profil fotoğraflarını ancak belli bir süre konuşup paylaşımlarını beğendikten sonra görebiliyor. Başlangıçta fotoğrafların üstü motiflerle kaplanmış şekilde görünüyor. İletişim artınca fotoğraflar açılmaya başlıyor. Konuştuğunuz kişinin fotoğrafını tamamen görebilmek için paylaşımlarını en az 50 kez beğenmiş olmanız gerekiyor. Sabreden derviş, muradına ermiş.

Appetence’a gerektirdiği zaman ve sabır verilecek mi merak ediliyor.

Çinli bilimciler tarafından geliştirilen duygusal sohbet makinesi (chatbot), insan-robot etkileşimlerini bir adım daha ileriye götürüyor. Kullanıcının duygularını tam olarak anlayabilen bir makineden çok uzakta olduklarını söyleyen bilimciler, bunun sadece ilk denemeler olduğunu söylüyor.

Font Map, tasarımcıların en yaygın görsel seçimlerinden biri olan yazı tiplerini makine öğrenimi algoritması kullanılarak oluşturulan bir font haritası. Tasarımcıların estetik yazı tiplerini keşfetmek için daha kolay bir yönteme olarak geliştirilmiş olan Font Map’te 700’den fazla yazı tipi bulunuyor.

İnternet girişimlerine özel araç ve hizmetlerin derlendiği Monolith arşivinin girişimcilerin elinin altında bulunmasında fayda var.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği