Haftanın Özeti: 133

8 - 14 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Sadece son bir yılda 1,5 milyardan fazla akıllı telefon satılmış olmasına rağmen, Microsoft’un tavrı net: “Gerçekten farklı bir deneyim sunamayacaksak bu piyasaya girmeyeceğiz.” (Kaldı ki Microsoft cep telefonu alanında kimseye pek ümit vermiyor). HoloLens‘in yaratıcısı, Fütürist Alex Kipman da şirketin bu kararına katılıyor. Kipman, HoloLens gibi bir karışık gerçeklik cihazının gelecekte telefonların yerini alacağına emin (NOT: Apple’ın da özellikle artırılmış gerçeklik alanında ciddi yatırımlarda bulunduğu biliniyor).

Tablet satışlarının zirveye veya doygunluğa ulaştığını söylemek yanlış olmaz. Geçen seneki düşüşten beri tablet satışlarında yüzler hala gülmüyor. Araştırma şirketi IDC’nin en son rakamlarına göre, dünya genelindeki tablet satışı 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8,5 düşerek 36,2 milyon adet olarak gerçekleşti. Sonuçlara yansıyan bu gerileme ‘iPad’ tarzı geleneksel ‘Slate’ (olarak adlandırılan) tabletlerden kaynaklanıyor. Tablet satışlarını büyük ekranlı akıllı telefonların ve ‘dönüştürülebilir’ dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarların yükselişinin etkilediği düşünülüyor. Diğer bir etken olarak da şirketlerin birbirlerini tekrarlayan tasarımları, belli bazı tabletlerin iyi ve/veya kullanılmaması nedeniyle düzenli güncelleme gerektirmesi gibi pek çok nedenin de etkilediği öne sürülüyor.

Economic Daily News’un yayımladığı habere göre, yeni nesil iPhone’ların tanıtımı ve satışı –çıkan söylentilerin aksine- gecikmeyecek. Ürünün planladığı gibi Eylül ayında sunulup Ekim ayında satışa sunulması bekleniyor.

Daha önce piyasaya henüz çıkmamış bazı telefonların görsellerine ulaşarak internete sızdıran OnLeaks, bu kez iPhone 8 (ya da 7S ya da 7S Plus; artık adı ne olacaksa) olduğu düşünülen bir modelin görsellerini paylaştı. Daha önceden edindiğimiz bilgilerin üzerine pek bir şey katmayan bu sızıntı bile bekleyenleri heyecanlandırmayı başardı.

Yapay zekalı kişisel [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]masaüstü asistanı Amazon Echo, artık dokunmatik ekranlı yeni modeliyle hizmet verecek.[/inlinetweet] 7 inç ekran boyutu ile 230 Dolar’dan satışa sunulması beklenen cihaz, renkli ve siyah beyaz ekran sürümleri ile şu anda ön satışta. Ürünün 28 Haziran’da teslimata hazır olacağı söyleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=WQqxCeHhmeU

Network World Editörü Julie Sartain, gelecekte parlaması muhtemel 12 teknolojik alanı listelemiş:

  • Robotik dünyası.
  • Drone’lar.
  • 3 Boyutlu baskı cihazları ve basılan ürünler.
  • Tamamen otonom araçlar.
  • Akıllı şehirler ve binalar.
  • Akıllı tarım ve çiftçilik.
  • Yapay Zeka ve makine öğrenimi.
  • Sanal ve artırılmış gerçeklik.
  • Nano teknoloji venano Bilim,
  • Güvenlik sistemleri.
  • Hologramlar ve üç boyutlu eğlence.
  • Kol bileğine yerleştirilen aşırı bilimkurgu ürünü holophonlar (telefon ve hologram birleşimi bir ürün).

CNN yazarı Tricia Escobedo ise halihazırda icat edilmiş ve gezegenimizi kurtarabilecek 5 teknolojik ürüne yer vermiş:

  • Okyanus suyunun içilebilir olmasını sağlayan ileri teknoloji ürünü bir tür elek.
  • Arılar gibi çiçeklere polen yayan drone’lar.
  • Doğada çözülebilen silah mermileri.
  • Bitkiden üretilen ‘plastik’ ürünler.
  • Havaya sadece su yayarak çalışan bir uçak.

Öngörülere yönelik son bir liste daha paylaşalım. Detayları haberimizde.

  • Felcin iyileştirilmesi.
  • Otonom kamyonlar.
  • Yüzünüzle ödeme yapmak.
  • Pratik kuantum bilgisayarları.
  • 360 derece özçekim (selfie).
  • Sıcak güneş hücreleri.
  • Gen tedavisi 2.0.
  • Hücre atlası.
  • Şeylerin bot ağı.
  • Destekli öğrenme.
Beyin implantları, felci iyileştirebilir.

Kolay kullanımlı akıllı ev çözümü NODEZ, tek bir uygulama ile evinizdeki tüm cihazları ister evden ister dışarıdan kontrol etmenizi sağlıyor. Sistem bir merkeze (hub) bağlı devrelerin (node) arasındaki iletişim ile çalışıyor ve kontrol akıllı telefon ile sağlanıyor. NODEZ’in evinize sağladıkları arasında ışıklarınızı açmak/kapatmak, yangın alarmı olmak, su sızıntılarını haber vermek ve hatta sabah sizi uyandırmak gibi birçok özellik var. Amazon’un sesli asistanı Alexa ile birlikte çalışan sistemin dahili Wi-Fi bağlantısı askeri seviyede kriptolamaya sahip (196 Dolar). 

 

Microsoft Build 2017 etkinliğinde tanıtılan Emma adlı bileklik Parkinson hastası kişilerin ellerinin titremesini engelleyerek bir anlamda yeniden yaşama dönmelerini sağlıyor. Microsoft Research İnovasyon Müdürü Haiyan Zhang tarafından geliştirilen cihaz ismini çalışmalarda yardımcı olan Parkinson hastası Emma Lawton’dan alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=k9Rm-U9havE

Dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Rolls-Royce, Kale Grubu ortaklığında Türkiye’de üretim yapmaya hazırlanıyor. Ortaklık ile Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X başta olmak üzere, ülkenin sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyduğu uçak motorlarının geliştirilmesi hedefliyor. Söz konusu girişim sayesinde, Türkiye’nin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticisinden biri olabilir.

Yerli savaş uçağı TF-X için hazırlanmış konsept tasarım

İngiliz biyomedikal mühendisleri, kişinin nesneleri hiç düşünmeden otomatik olarak tutabilmesini sağlayan, yeni nesil bir akıllı protez el geliştirdi. Protez elin kamerası, önünde bulunan nesnenin fotoğrafını çekerek şeklini ve boyutlarını belirliyor ve uygun tutma pozisyonunu seçerek eli otomatik olarak gerekli pozisyona getiriyor. Üstelik tüm bu işlemler milisaniyeler içerisinde gerçekleşiyor.

İmplantlar akıl almaz şekilde gelişse de hepsi enerjisini hala eski tarz pillerden karşılıyor. Los Angeles (UCLA) ve Connecticut Üniversitesilerinden bir grup araştırmacı, enerjisini vücut sıvılarından elde eden implantlar üzerinde çalışıyor. Şimdilik idrar ve kan ile şarj edilen cihazlar, ömür boyu taşınması gereken durumlarda ‘hayat kurtarabilir‘.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bilimciler son yıllarda aspirinin kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyebildiğini keşfetti.[/inlinetweet] Araştırma hala gelişim aşamasında ancak bulgular ilacın günümüzdeki kanser tedavilerine güçlü bir katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

Ne yazık ki aspirin tedavisi her hasta için uygun değil.

Bilim henüz dökülen saçları geri getirmenin yolunu bulabilmiş değil. Ancak gerçek kellik ilacı çok yakında geliştirilebilir. Teksas Southwestern Üniversitesi araştırmacıları -yanlışlıkla da olsa- kellik ve saç ağarmasına sebep olan genetik tetikleyicileri keşfetti. Araştırmacıların kanser tümörleri için araştırdığı KROX20 adlı proteinin aynı zamanda bir deri hücresinin saç köküne dönüşmesi için de gerekli olduğu görüldü.

Ekip ayrıca kök hücre faktörü adı verilen bir proteinin, saçların rengi için gerekli olduğunu fark etti.

Sinirbilim alanındaki tüm gelişmelere rağmen birtakım sinir hastalıklarının tedavisi hala yok. Ancak günlük hayatı etkileyen ve hatta ölümle sonuçlanabilen bu hastalıklarla ilgili çalışmalardan en azından biri epey beklenmedik bir yönde ilerliyor. Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmada beyindeki doku hasarları oksijen ile tedavi edilebildi. Bu yöntemle ayrıca mitokondriyal aktiviteye bağlı yaşlanma etkilerinin ortadan kaldırılabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar çalışmanın insanlar üzerinde test edilmesi için henüz erken olduğunu söylüyor.

ABD Hava Kuvvetleri’nin [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]’gizli’ uzay uçağı X-37B, yeni bir yörünge dayanıklılık rekoru kırdı.[/inlinetweet] 7 Mayıs’ta görevini tamamlayarak Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay İstasyonu‘na iniş yapan Yörünge Test Aracı 4 (OTV-4) bundan 718 gün önce, yine Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan kalkmıştı. Bir Atlas V roketine yerleştirilmiş olarak dikey kalkış yapan araç, inişini ise uzay istasyonundaki iniş pistine yatay olarak gerçekleştirdi. Aracın kullanım amacı, görevin içeriği ya da yeteneklerine dair henüz bir şey bilinmiyor.

Uzay madenciliğini geliştirmek isteyen NASA, özel şirketlerden Ay yüzeyine yapılacak kargo teslimatı konusunda bilgi sağlamalarını talep etti. Şirketlerin önerilerinde Ay’dan Dünya’ya taşınacak örnekler hakkında da bilgiler bulunacak.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği