Haftanın Özeti: 132

1 - 7 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]San Bernardino terör eylemi kurbanlarının aileleri Facebook, Google ve Twitter’ı mahkemeye verdi.[/inlinetweet] Sosyal ağları terör faaliyetlerinin kendi platformlarında yer almalarına izin vermekle suçlayan terör mağdurları, örgütlerin bu platformlarda yıllardır açık bir şekilde propaganda yapmasına, para toplamasına ve yeni üye bulması için bir araç olarak kullanılmasına izin verildiğini öne sürdü.

Daha önce belli zaman dilimleri ve belli bölgelerden sınırlı internet erişimine sahip olan Küba, Amerika ile araları ısıtma amacı ile başlatılan uygulama sonrasında dijital dünyayı yavaş yavaş kucaklıyor. Google’ın Küba’da bulunan sunucularını devreye sokmasıyla birlikte Kübalılar artık ülkelerindeki yerel bir Google sunucusu aracılığıyla Google ürünlerine erişim sağlayabiliyor. Şirket, şu anda Küba’da internet sağlayan ilk yabancı şirket konumunda bulunuyor.

Daha önce Venezüela üzerinden kalitesiz ve pahalı internet alan Küba artık daha hızlı internet erişimine sahip.

Bilgi ve iletişim alanındaki baskıcı tutumuyla nam salan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çin hükümeti, Vikipedi’nin Çin merkezli bir versiyonunu hazırlamak için ekip kuruyor.[/inlinetweet] Ortaya çıkacak ürün şimdiden Çin Kültür Seddi olarak tanımlanıyor. Çin Ansiklopedisi adı verilen ulusal ansiklopedinin, 2018’de internet üzerinden kullanılabilmesi planlanıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple 2017 yılının ilk çeyreğine dair finansal verilerini açıkladı.[/inlinetweet] iPhone satışları beklentilerin aksine, geçtiğimiz yılın bu dönemine göre küçük bir düşüş gösterdi. Ancak iPhone 7 Plus‘ın diğer modelere göre daha pahalı olması sebebiyle az satışla daha fazla kar elde edildi. 52,2 milyon iPhone satması beklenen Apple bu çeyrekte 50,8 milyonda kaldı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Popüler video paylaşım sitesi Youtube, yeni tasarımını denemeye başladı.[/inlinetweet] Resmi bloğu üzerinden yapılan açıklamaya göre, YouTube’u daha kolay ve eğlenceli hale getirmek için çalışan ekip masaüstü deneyimini yeniden tasarlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. İlk bakışta sadeliği direk göze çarpan tasarımı görmek için www.youtube.com/new adresini ziyaret etmeniz yeterli.

https://www.youtube.com/watch?v=Kp6HsU0Ql6w

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook zararlı içerikleri inceleyen 4 bin 500 kişilik personeline 3 bin kişi daha ekledi.[/inlinetweet] Yaşanan sorunlara daha hızlı çözüm üretmek ve müdahale etmek amacıyla yapılan bu büyük işe alımın, 2 milyar kullanıcıya sahip olan sosyal ağın zararlı içerik savaşı için yeterli olup olmayacağını bekleyip göreceğiz.

Facebook, mobil reklamlar sayesinde Wall Street’in beklentilerini önemli ölçüde aşarak gelirini yılın ilk çeyreğinde gelirini yüzde 49 artırdı, kullanıcı kitlesini de büyüttü. 1,93 milyar kullanıcıya ulaşan Facebook, 2 milyara yaklaşan kullanıcı sayısını artırmaya devam edebilmek için erişimi kısıtlı bölgelere internet götürmek için çalışıyor.

Bu bölgeler arasında özellikle Afrika ve Hindistan’a yapılan yatırımlar dikkat çekiyor.

Tahran’dan Dubai’ye ya da Kahire’den Beyrut’a uçakla gitmek 2 saatten kısa sürüyor. Barış zamanlarında Beyrut’tan Şam’a otomobille gitmek de 2 saati bulmuyordu. Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinin birbirine yakınlığı, bölgede seyahat ettikçe daha iyi anlaşılıyor. Coğrafyanın kendine has sorunları haberlerde daha sık yer bulsa da bölge ülkeleri dijital girişimler alanında sessiz sedasız başarılara imza atıyor.

Geçtiğimiz günlerde e-ticaret sitesi Souq’un yaklaşık 800 milyon Dolar’a Amazon’a satılması, bölgenin bu tarz büyük çıkışlar yapabildiğinin bir kanıtı.

Milano Mali Polisi, dünyanın en büyük çevrimiçi perakende satış servisi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Amazon’un, İtalya’da toplam 130 milyon Avro değerinde vergi kaçırdığını iddia ediyor.[/inlinetweet] Amazon ise ülkede yaptığı yatırımları öne sürerek karının düşük olduğunu savunuyor.

Google da İtalya’da 2009 ve 2013 yılları arasında 1 milyar Avro’ya yakın gelirinin vergisini ödememekle suçlandığı tartışmayı sonlandırmak için 306 milyon Avro ödemeyi kabul etti. Şirketten yapılan açıklamada, belirtilen yıllarda vergilerin ödendiği, ancak buna ek olarak yapılan ödemenin 2002-2015 arasını kapsayacağı ifade edildi.

Güvenilir ve kolay kullanımlı olduğu bilinmesine rağmen mobil cüzdanlar kullanıcılardan hak ettiği ilgiyi henüz görmüş değil. Samsung Electronics’den Nana Murugesan ise uygulama içi ödüllerin kullanımın yaygınlaşması için bir çözüm olabileceğini düşünüyor.

Samsung’un ödül sistemi, kullanıcılara Samsung Pay aracılığıyla alışveriş yaptığında belirli bir miktar puan kazandırıyor.

Son dönemde sürekli olarak yükselişiyle adından söz ettiren dijital para birimi Bitcoin yüzde 7,2 (yaklaşık 95 Dolar) artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve Pazartesi günü 1.456 Dolar’dan işlem gördü.

Geçtiğimiz hafta boyunca da para birimi sürekli artış göstermişti.

Barclays, Avrupa’daki en büyük finans teknolojisi merkezini açtı. İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Shoreditch semtinde açılan fintek merkezinde en yeni trendleri yakından takip etmeyi hedefleyen şirket, ayda 200 saatten fazla atölye çalışması gerçekleştirecek.

Microsoft’un 2015 başlarında cep telefonu geliri 1,4 milyar Dolar’a yakınken, geçtiğimiz yıl gelirin 730 milyon Dolar’a düştüğü görülmüştü. Bu yılın ilk çeyreğinde ise şirketin daha önceki açıklamaları temel alınarak sadece 5 milyon Dolarlık gelir elde ettiği kaydedildi. Kısacası Microsoft telefon sektöründe rakiplerinin ayakları altında kaldı. Ancak CEO Satya Nadella henüz pes etmiş değil.

Nadella yaptığı açıklamada bugünkü telefonlara benzemeyen telefon üreteceklerini söyledi.

Michigan Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Google Store’da bulunan yüzlerce uygulamanın milyonlarca Android’li akıllı telefondan veri çalınmasını sağlayacak büyük bir güvenlik açığına sahip olduğunu tespit etti. Bu durumun bilgisayarlarda sık yaşanan ve bilinen bir sorun olduğunu açıklayarak akıllı telefonların detaylı incelenmediğini söyleyen ekip, 24 bin uygulamayı tarayıp 410 savunmasız uygulama bulduğunu belirtti.

Araştırmaya göre, bu güvenlik açıklarının sebebi akıllı telefonlardaki bazı uygulamalar.

Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA), şu anda güvenlik öncelikli kamu kurumlarının yalnızca tablet ve dizüstü bilgisayarlarda kullandığı ‘sanallaştırmanın’ akıllı telefonlarda da kullanılmasını öneriyor. HTC A9’un değiştirilmiş güvenlik sistemli hali NSA’nın önerdiği seçeneklerden sadece biri.

22 Mart’ta Westminster Köprüsü’nde aracını yayaların üzerine sürdükten sonra İngiltere Parlamento binası önünde polis tarafından öldürülen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Khalid Masood adlı teröristin WhatsApp’tan gönderdiği en son mesajın şifresi çözüldü.[/inlinetweet] Masood’un mesajına nasıl erişildiği güvenlik sebebiyle açıklanmadı. Fakat uzmanlar bu olayda kullandıkları teknolojiyi ileride de kullanabilecek yetkinlikte olduklarını belirtti.

Cihazlar arası ultrasonik takip kulağa bilimkurgu romanlarından bir fikir gibi gelebilir ama değil. Akıllı telefonunlardaki bazı uygulamalar şu an bizleri bu şekilde dinliyor. Sistemin çalışma prensibi ise şöyle: reklamlar, reklam panoları, web sayfaları gibi ‘şeylerden’ kulağımızın duymadığı yüksek frekanslı sinyaller yayılıyor. Telefonun mikrofonuna erişimi olan uygulamalar da bu sinyalleri toplayarak nereye gittiğimiz, neler gördüğümüz ya da hangi siteleri ziyaret ettiğimiz gibi bilgileri toplayarak hakkımızda bir profil oluşturuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Klasik tek kişilik bilgisayar oyunu Mayın Tarlası da üçüncü boyuta geçti.[/inlinetweet] Klasik versiyonuyla aynı mantıkta mayınsız alanları aradığımız oyunda tek eksik eski dostumuz gülen surat.

Bir Türk girişimi olan SenEdit, sinema sektöründe devrim yapmayı hedefleyen bir senaryo üretimi yazılımı. 20 senedir üzerinde çalışılan SenEdit, işin uzmanları tarafından geliştirilmiş. Şu anda Indiegogo’da fon toplayan SenEdit’e destek olabilir, ilginizi çektiyse deneme sürümünü indirebilir ve hatta 10 Dolar’a sahip olabilirsiniz.

Kullanıcıların kimliklerini gizleyerek mesajlaşmalarını sağlayan Yik-Yak’ın kurucu ortakları Tyler Droll ve Brooks Buffington site blogundan bir veda mektubu yayımladılar. Kapanma kararının sebebi olarak Yik-Yak’ın Atlanta merkezli Square’e satılması ve gelecek planlarına odaklanmak gösterildi.

https://www.youtube.com/watch?v=utNSiTL2rGk

Smartlook, internet sitenizde gezen kullanıcıların hareketlerini ‘kaydeden’ bir araç. Ziyaretçilerinizin nelere tıkladığını, ne yazdığını, en çok hangi alanlarda zaman harcadığını görebildiğiniz hizmet, sitenizi nasıl geliştirmeniz gerektiğine dair ip uçları vermeyi hedefliyor.

https://vimeo.com/183827531

Blockchain Capital, blok zinciri tabanlı çözümler geliştiren şirketlere yatırım yapmak isteyenler için benzersiz bir platform. Blok zinciri teknolojisinin karşı taraf riski olmadan para taşımak ve varlıklarını değiş tokuş etmek için daha iyi, hızlı ve ucuz bir yol olduğuna inanan San Francisco’lu şirket, inovasyona teşvik eden girişimcileri yatırımcılarla buluşturuyor (sitenin portföyü bu alanda fikir arayanlar için de rehberlik edebilir).

Freelance TV, ABD’li Yazılımcı Dann Petty’nin serbest çalışanların hikayelerini derlediği bir proje. Başarılı serbest tasarımcı, yazar ve sanatçıların deneyim ve çalışma ortamlarını izleyiciler ile buluşturan projede her ay bir video yayınlanıyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Selam,
    Bilim, teknoloji, yazılım, donanım başlığı altındaki bir habere farklı kelimelerle iki kere yer verilmiş sanki?
    “Doktora Öğrencisi Marcello Ienca ve meslektaşları” diye başlayan haber ile
    “Araştırmacılar, gelecekte insan beynini bilgisayarlara bağlayabilecek teknolojilerin” diye başlayan haber.
    Kolay gelsin.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği